Šis rodiklis mūsų šalyje nuosekliai gerėja nuo 2013-ųjų, tačiau dar pasitaiko absolventų, kurie nedrąsiai beldžiasi į įmonių duris. Vis dėlto darbdaviai ramina ir patirties trūkumo ragina nesibaiminti – kompanijose visada laukiama jaunų, energingų ir tobulėti siekiančių komandos narių.

Svarbiausia norėti tobulėti

Dauguma jaunuolių svajoja apie darbą sėkmingose kompanijose, tačiau baiminasi dalyvauti atrankose. Vis dėlto, kaip tikina įmonių vadovai, ieškant darbuotojų, svarbu ne tik kompetencijos, bet ir asmeninės savybės.

Tuo galėjo įsitikinti draudimo bendrovėje „Compensa Vienna Insurance Group“ aktuaro pareigas užimantis Rolandas Tumėnas. Vis dėlto, pasak jo, jaunam specialistui patekus į taip išsvajotą įmonę, darbas kartais atrodo sudėtingas, tačiau tuo pačiu ir įdomus – leidžiantis mokytis iš didelę profesinę patirtį sukaupusių kolegų, kaupti žinias seminaruose. Be to, atsiradus laisvai pozicijai, čia visada apie tai pirmiausia pranešama esamiems darbuotojams, tad užsisėdėti vienoje vietoje tikrai negresia.

„Pradėjęs dirbti supratau – norint kilti karjeros laipteliu aukštyn, turi būti atsidavęs darbui ir norėti augti. Tai yra pagrindiniai veiksniai, lemiantys sėkmę. Atradęs darbo vietą Kontaktų centre, turėjau ir aukštesnių tikslų, todėl, turėdamas laisvesnę minutę, skaitydavau ne naujienas, bet draudimo taisykles, o, kolegoms iš kitų skyrių paprašius pagalbos, niekada neatsisakydavau ir taip galėjau susipažinti su jų darbu“, – pasakoja R. Tumėnas.

Danske Bank“ jau beveik vienerius metus jaunesniąja operacijų specialiste dirbanti Ieva Dabušytė pasakoja, kad darbą taip pat pradėjo nuo mažiau atsakomybės reikalaujančių pareigų, tačiau su laiku įgijo reikalingų įgūdžių, daugiau kolegų pasitikėjimo ir greitai palypėjo aukštyn.

„Mano darbe atsakomybių netrūksta, bet jos tikrai negąsdina, atvirkščiai, leidžia tobulėti, išbandyti save. Kiekvienas darbas čia yra tinkamai įvertinamas, suteikiant vis daugiau pasitikėjimo ir perkeliant į aukštesnes pareigas“, – atskleidžia mergina. Anot I. Dabušytės, labai svarbu tai, kad darbą čia gali atrasti ne tik turintieji finansų, IT išsilavinimą, bet ir tie, kurie pabaigė socialinius, humanitarinius mokslus, – svarbiausia, kad žmogus norėtų augti.

Investuoja į komandą

Sparti įmonių plėtra, aukšti kokybės standartai reikalauja ne tik asmeninių būdo savybių, bet ir daugiau kompetencijų. Visgi vadovai dažniausiai to nepalieka vien darbuotojų atsakomybei. Anot atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice“ komandą prieš 1,5 metų papildžiusio studento Remigijaus Pospeko, patekęs į naują kolektyvą, jis sulaukė itin daug pagalbos iš kolegų. Nors daug patirties vaikinas neturėjo, pirmyn jį vedė komandos palaikymas ir svajonė savo ateitį susieti su aplinkosauga.

„Pradėjęs karjerą kaip dispečeris-svėrėjas, šiuo metu bendrovėje „Ecoservice“ užimu ekologo pareigas. Savo tikslą dirbti su aplinkosauga pasiekiau per pakankamai trumpą laiką ir neketinu sustoti – noriu tapti savo srities profesionalu“, – prisipažįsta Remigijus.

Globalizacija, itin sparti informacinių technologijų pažanga lėmė ne tik papildomų įgūdžių reikalingumą, bet ir išaugusius vartotojų poreikius, o verslas tapo itin konkurencingas. Ne išimtis – ir advokatų kontoros, kurios tai pat turėjo prisitaikyti, pergalvoti savo strategijas.

Advokatų kontoroje „Žabolienė ir partneriai METIDA“ teisininko pareigas užimantis Pranas Urbonas patikina – jo darbe prie konkurencingumo užtikrinimo itin prisideda darbuotojai. Nors čia labai vertinami seniau dirbantys komandos nariai, jaunieji kolegos taip pat puikiai įsilieja į kolektyvą.

„Studijavau patinkantį dalyką, o dabar dirbu pagal specialybę, todėl galiu pasakyti, jog šiuo metu esu tikrai laimingas. Nors studijų metu dėstytojai labiau orientavo mus į advokato profesiją, šiuo metu užimu teisininko pareigas advokatų kontoroje ir planuoju siekti būtent pastarosios profesijos“, – tikina Pranas. Pasak teisininko, be bendrųjų apmokymų, jo darbovietėje naujokai supažindinami ir su kitomis perspektyvomis, t. y. galimybėmis dalyvauti įvairiose tarptautinėse konferencijose ir kelti savo kvalifikaciją, taip pat mokytis iš kontoroje besistažuojančių užsienio specialistų, pvz., Europos patentų tarnybos stažuotojų.

Iššūkis – ne tik darbuotojui

Nors nauja darbo vieta jaunuoliui kurį laiką būna tikru iššūkiu, su jais vis dėlto susiduria ir darbdaviai. Jaunas specialistas gali susigundyti naujomis karjeros galimybėmis, todėl labai svarbu jį tinkamai įtraukti į veiklą.

„Sėkmingam naujo darbuotojo įtraukimui didelę reikšmę turi pirmos dienos darbe. Dėl šios priežasties „Olympic Casino“ kiekvienam naujokui skiria mentorių. Jis apmoko, pasidalija visa reikiama informacija. Kad integruotis būtų dar lengviau, kiekvienas naujokas pereina adaptacijos programą. Taip naujas žmogus greičiau perpranta procesus, supranta atsakomybes ir pan. Tinkamai įtrauktas, nors ir nedaug patirties turintis žmogus tampa labai svarbus“, – tikina Katažyna Mackevič, personalo vadovė. Be to, kaip tikina mergina, čia šansą gauna ir visai neturintieji patirties – jos galima įgyti specialioje krupjė klasėje, kurioje mokomasi darbo principų.

Su mintimi, kad įmonėse organizuojami mokymai bei išskirtinis dėmesys naujokui, turėtų padrąsinti ne vieną jaunuolį, sutinka ir darbą laikinojo įdarbinimo bendrovėje „Headex“ su studijomis derinanti personalo atrankų koordinatorė Goda Ročytė. Pasak jos, įmonėje laikomasi politikos – reikia tik norėti, o viso kito išmokstama. Jaunų specialistų dažniausiai užimamos pozicijos – atrankų koordinatoriai, grupių lyderiai, projektų vadovai, buhalteriai, apskaitininkai. Visiems darbuotojams sudaromas ugdymo planas, kuris leidžia augti tiek plečiant atsakomybes, tiek kylant karjeros laiptais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)