„Pastebėjome, kad kai kurios bendrovės nori suteikti žmonėms galimybę keliauti ir dirbti. Kitos įmonės nusprendžia perkelti savo būstinę į užsienį. Kad ir kaip būtų, išsirinkti nuotoliniam darbui tinkamą kryptį nėra lengva. Abi pusės turi pasverti visus pranašumus ir trūkumus, pavyzdžiui, mokesčius, darbo kultūrą ir vizų išdavimo taisykles“, – pranešime žiniasklaidai sako Liina Laas, pasaulinės žmogiškųjų išteklių valdymo platformos „Deel“ plėtros vadovė Baltijos šalyse, Vidurio ir Rytų Europos regione.

Įmonė“ dalijasi penkių šalių, kurios puikiai tinka Lietuvos nuotoliniams darbuotojams ir jų darbdaviams, idėjomis.

Estija

Estija yra unikali šalis lietuviams, norintiems gyventi ir dirbti užsienyje, tačiau išlikti gana arti namų, iškilus nenumatytiems atvejams ar tiesiog pasiilgus artimųjų. Pelno mokestis šalyje yra 20 proc., todėl nieko keista, kad Estija garsėja klestinčia pradedančiųjų verslininkų bendruomene. Ši šalis idealiai tinka tiems, kurie dar tik pradeda dirbti nuotoliniu būdu ir nori išbandyti tokį gyvenimo būdą su minimalia rizika. Estija – ypatinga vieta su gražia gamta, turtinga istorija, joje vyrauja šilta, bet ne per karšta vasara, ir visa tai galima patirti bei pamatyti be jokio kultūrinio šoko.

Portugalija

Portugalija yra naujasis vadinamųjų skaitmeninių klajoklių karštasis taškas. Tam yra kelios priežastys: nedidelės pragyvenimo išlaidos, užburianti gamta, išplėtota infrastruktūra ir palanki mokesčių politika. Portugalijoje pelno mokestis yra 21 proc., o verslą šioje šalyje įsteigti yra gana paprasta. Be to, Portugalija kiekvieną sužavi savo aukšta gyvenimo kokybe, švelniu klimatu, gražiais paplūdimiais ir didžiule emigrantų bendruomene bendrauti po darbo.

Ispanija

Ispanija yra itin populiari kryptis nuotoliniams darbuotojams, labiausiai dėl puikaus kainos ir gyvenimo kokybės santykio. Nors mokesčiai čia šiek tiek didesni nei kitose šalyse, vyriausybė siūlo daugybę subsidijų ir lengvatų. Nereikia nė sakyti, kad pačią Ispaniją poilsiautojai ir skaitmeniniai klajokliai dievina dėl nuostabių kraštovaizdžių ir skanaus maisto.

Daugelis būsimų ir jau patyrusių vadinamųjų skaitmeninių klajoklių dažnai net nepagalvoja apie Pietų Korėją. Tačiau ši šalis tampa vis labiau patrauklia vieta persikelti norinčioms įmonėms. Pelno mokestis čia siekia iki 24 proc. Nors tai nėra idealus variantas, vis dėlto šis mokestis yra mažesnis nei daugelyje kitų valstybių. Pietų Korėjos valdžios institucijos atvykstančioms bendrovėms taip pat suteikia pinigines subsidijas ir kitokią pagalbą.

Be to, Pietų Korėja yra sudariusi laisvosios prekybos sutartį su ES, todėl tai puiki vieta regioninei būstinei. Ši šalis labai patraukli ir patiems darbuotojams: ją neabejotinai pamėgs visi, norintys gyventi futuristinėje vietoje ir pamatyti tiek didžiulius miestus, tiek gamtą. Be abejo, reikėtų nepamiršti ir K-Pop bei kitų unikalių patirčių, kurias siūlo ši valstybė.

Meksika

Meksika yra populiarus pasirinkimas daugeliui. Taip, mokesčiai čia gali būti dideli – pavyzdžiui, pelno mokesčio tarifas siekia 30 proc., tačiau kiti pranašumai tai atsveria. Imigracijos procesas vyksta labai greitai, daugelis vietos gyventojų kalba angliškai, o tiek biuro, tiek būsto nuoma yra itin pigi. Akivaizdu, kad Meksika visame pasaulyje garsėja gražiais paplūdimiais, garsiais vakarėliais ir didžiule skaitmeninių klajoklių bendruomene, todėl tai yra itin patraukli vieta darbuotojams. Emigrantai Meksikoje neretai sako gaunantys dideles pajamas, o daugelis jų yra iš JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją