„Studijos rodo, kad bendradarbiaujanti komanda sukuria iki 8 kartų daugiau vertės, nei tie patys žmonės dirbdami atskirai. Esu įsitikinęs, kad su tuo susiduria ir teisininkų kontoros, ir dauguma kitų verslų. Siekiame, kad biuras būtų komandinio darbo skatinimo priemonė – advokatų kontoroms Lietuvoje įprastas biuro išplanavimas sukuria kliūčių siekiant šio tikslo. Todėl pandemiją išnaudojome pokyčiams ir iš esmės pertvarkėme biuro patalpas, atsisakėme fiksuotų darbo vietų, įrengėme bendradarbystės ir susikaupimo erdves“, – pasakoja Vilius Bernatonis, advokatų kontoros „TGS Baltic“ vadovaujantysis partneris.

Tvarumą patvirtina gauti sertifikatai

Kontoros kolektyvas, kuriame dirba 105 žmonės, įsikūręs Vilniaus Konstitucijos prospekte esančiame verslo parke „Quadrum“ – tai pirmasis verslo centras Lietuvoje, pastatytas laikantis tarptautinio tvarumo standarto BREEAM.

Teisininkų kontora įvertinta ir pasaulyje plačiausiai pripažintu aplinkos apsaugos sertifikatu ISO 14001, įrodančiu holistinį požiūrį į daromą poveikį aplinkai.

„Jau beveik 10 metų gyvenome su verslui įprastu kokybės vadybos sertifikatu (ISO 9001), parodančiu aukščiausio lygmens klientų aptarnavimą. Šiemet žengiame kitą reikšmingą žingsnį – kontora įvertinta aplinkosaugos vadybos sertifikatu ISO 14001. Pažymėjimas patvirtina mūsų gebėjimą integruoti aplinkosaugos aspektus versle ir įsipareigojimą laikytis sistemiško požiūrio mažinant neigiamą poveikį aplinkai“, – sako Marius Matonis, „TGS Baltic“ vykdantysis partneris.

Atviro biuro idėja patiko ne iš karto

V. Bernatonis pasakoja, kad iki pandemijos biuras užėmė du aukštus. Šiai įsismarkavus, kolektyvui dirbant nuotoliniu būdu, biuras atrodė tuščias, tai leido visiems persvarstyti požiūrį į darbo vietą, kartu – iš esmės pergalvoti, kaip dirbs toliau. Todėl net ir didėjant komandai įmonė reikšmingai sumažino darbo vietų užimamą plotą.

„Daug diskutavome su kolegomis, ką daryti su mūsų biuru. Iš pradžių atviro biuro idėją – be kiekvienam darbuotojui dedikuotų darbo vietų – daugelis sutiko itin atsargiai, konservatyviai. Todėl eksperimentavome. Darbuotojams pasiūlėme tokį paketą: dvi dienas per savaitę dirbti iš namų – jeigu reikia, subsidijuojame darbo vietos namuose įsirengimą, bet tuomet biure žmogus neturi nuosavo stalo. Tokį darbo modelį sutiko išmėginti 19 savanorių. Vieni išbandė patys, kiti stebėjo iš šono, o kai šiemet, pasibaigus karantinui, atlikome apklausą, jau 80 proc. žmonių norėjo dirbti būtent tokiu būdu“, – kalba „TGS Baltic“ vadovas.

Erdvės formuojama kultūra

Kartu su transformuojamomis erdvėmis keičiasi ir kontoros teisinių paslaugų teikimo modelis. Teisininkų bendruomenėje įprasta, jog ekspertas orientuojasi į vieną teisinę praktiką, tačiau verslo dinamiškumas skatina imtis pokyčių. Dabar skirtingų sričių teisininkai kartu ieško sprendimo klientui, tad svarbu greitai reaguoti ir turėti galimybę greitai keistis informacija.

1560 kv. m ploto advokatų kontoros biuras padalintas į tylos, bendradarbystės ir susikaupimo zonas. Iki pertvarkos beveik visas biuras buvo tylos zona, o dabar didelė jo ploto dalis skirta socializacijai ir komandiniam darbui, bendradarbiavimui.

Įrengta daugiau kaip 12 tylos kambarių, kur darbuotojai gali užsidaryti ir susikaupti arba ramiai bendrauti telefonu. Taip pat buvo atsižvelgta į pageidavimus darbuotojų, kuriems itin svarbu turėti fiksuotą darbo vietą biure – tokių nedaug, bet jiems darbo vietos įrengtos tylos zonoje.
Per pandemiją prisijaukintas hibridinis darbo modelis leido sumažinti įprastinių darbo vietų skaičių iki 70 proc. Gali atrodyti, kad neturint darbo stalų 100 proc. komandos kažkam pritrūks vietos, tačiau bet kurią dieną atėjus į biurą matome, kad vis dar yra daug laisvų vietų. „Mes ne tik dalį dienų dirbame iš namų. Tik dalis advokato darbo atliekama prie darbo stalo: daug laiko praleidžiame su klientais, teismo posėdžiuose. Todėl 70 proc. darbo vietų koeficientas yra netgi konservatyvus variantas“.

„Tenka, pripažinti, kad nuotolinis darbas numarino daug ankstesnių kolektyvo ritualų. Įsigalėjo „covidiniai“ įpročiai – nuotoliniai visos kontoros ir atskirų komandų susirinkimai. Dabar grįžtame į biurą ir kursime naujus ritualus. Mums patiems labai įdomu, kaip komandos kultūra toliau plėtosis naujos koncepcijos erdvėje“, – teigia V. Bernatonis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją