Įmonės darbuotojai turi galimybę du kartus per metus (iki mėnesio per pusmetį) dirbti iš 56 šalių, su kuriomis Lietuva turi tarptautines dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis. Gyvenamąja vieta ir kelione į norimą šalį darbuotojai pasirūpina patys. Jų darbo pobūdis taip pat nesikeičia. Šiuo metu darbo iš svetur praktiką bendrovė yra praplėtusi: iki 2022 m. birželio 30 d. darbuotojai iš užsienio gali dirbti iki 90 dienų bei vykti ir į valstybes, kurios neturi dvigubo apmokestinimo sutarties su Lietuvos Respublika, jei darbuotojas yra tos šalies pilietis.

„Praėjusią vasarą mums „Great Place to Work“ sertifikatą suteikęs tarptautinis institutas klausė darbuotojų, kokį vieną dalyką jie labiausiai norėtų pakeisti organizacijoje. Atsakymai buvo įvairūs, bet nemaža dalis kolegų minėjo galimybę ir po pandemijos išlaikyti lankstų darbo organizavimą, pavyzdžui, likti dirbti iš namų arba dirbti iš bet kurios šalies. Todėl jau rudenį pradėjome pilotinį darbo iš svetur projektą, kurį kolegos įvertino itin pozityviai“, – sakė Živilė Valeišienė, „Western Union“ strateginė personalo partnerė globalioms operacijoms bei talentų centrams Lietuvoje, Indijoje, Kosta Rikoje ir Filipinuose.
Živilė Valeišienė

Anot jos, didesnis darbdavių lankstumas darbo vietos atžvilgiu – ilgalaikė tendencija, itin motyvuojanti jaunus žmones. Įdarbinimo galimybes svetur siūlančios bendrovės „Graebel Companies“ JAV universitetus bebaigiančių studentų tyrimas parodė, kad 75 proc. jų rinktųsi darbdavį, sudarantį sąlygas dirbti iš užsienio.

„Pernai rugsėjį pradėjome pilotinį „Work from Abroad“ („Dirbk iš svetur“) projektą. Šiuo projektu siekėme atliepti keletą itin svarbių aspektų: galimybę mūsų kolegoms iš įvairių pasaulio šalių ilgesniam laikui grįžti į namus ir praleisti daugiau laiko su šeimos nariais, kurių negalėjo aplankyti pandeminiu periodu, arba pakeisti aplinką ir tokiu būdu prisidėti prie emocinės sveikatos būklės gerinimo. Tikrai džiaugiamės, kad šiomis suteikiamomis galimybėmis pasinaudojo jau daugiau kaip 120 kolegų, jie iki metų pabaigos spėjo padirbėti 35 pasaulio valstybėse. Nenuostabu, kad dažniausiai vitamino D papildymui kolegos rinkosi šiltesnio klimato šalis kaip Ispanija ir Italija. Tačiau aplankytų šalių geografija buvo tikrai plati – turėjome dirbančių ir iš JAV, ir iš Pietų Korėjos“, – kalbėjo Ž. Valeišienė.

Pasisemti saulės ir gerų emocijų

Vilija Pleskaitė, įmonės IT komandos vadovė, pernai lapkritį kasdienius savo darbus atliko Kipre.

„Mėgstu keliauti ir pažinti naujas vietas. Man patinka saulė, o lietuviškas lapkritis nežavi. Manau, kad tai tamsiausias ir liūdniausias mėnuo, jei jį leidi Lietuvoje. Todėl galimybė šį mėnesį praleisti ten, kur šviečia saulė, labai pradžiugino. Kipre iki šiol nebuvau lankiusis, tad kartu tai buvo proga pažinti naują šalį“, – pasakojo V. Pleskaitė.

Pasak komandos vadovės, galimybė dirbti iš Kipro jai suteikė daugiau energijos ir praskaidrino emocijas. Be to, mėnuo yra gana ilgas laikotarpis, per kurį šalį galima pažinti geriau nei per įprastas atostogas.

„Daug kas klausė, kaip pavykdavo susikaupti darbui, bet man asmeniškai sunkumų nekilo – turėjau aiškų dienos planą, o per pietų pertrauką eidavau pasivaikščioti ir pasimėgauti saule, pasikrauti energijos antrai darbo dienos daliai. Taip pat dėmesio neblaškė buitiniai rūpesčiai, kurie dirbant iš namų Lietuvoje kartais trukdo susikaupti“, – darbostogų naudą įvardijo V. Pleskaitė. Pasak jos, didelis Kipro privalumas – ta pati laiko zona, kaip ir Lietuvoje. Vienintelis iššūkis, jos teigimu – keliaujant rasti darbui tinkamą gyvenamąją vietą, kurioje būtų kokybiškas interneto ryšys.

Vieniems, kaip Vilijai, tokia kelionė yra proga pažinti, keliauti ir pasipildyti vitamino D atsargas. Kitiems – galimybė aplankyti gimines ar svetur gyvenančius draugus. O štai Vilniuje dirbantiems iš užsienio šalių atvykusiems specialistams toks projektas leidžia ilgiau pabūti gimtosiose šalyse.

Proga sugrįžti namo

Julija Batura, bendrovės pinigų plovimo prevencijos skyriaus specialistė, suteikta galimybe nusprendė pasinaudoti nuvykdama į gimtąjį Baltarusijos miestą Brestą.

„Kelionė iki Bresto iš Vilniaus užtrunka apie 9-10 val., savaitgalio tam tiesiog neužtenka. O su pandemijos ribojimais ir izoliacijos reikalavimais išvykti tapo dešimteriopai sunkiau. Savo šeimos nebuvau aplankiusi ištisus metus. Kai sužinojau, kad yra galimybė padirbėti iš įvairių šalių, tarp jų ir Baltarusijos, nusprendžiau būtinai ja pasinaudoti“, – sakė J. Batura.
Julija Batura su mama

Pasak jos, visus reikiamus dokumentus pavyko sutvarkyti greitai ir sklandžiai. J. Baturos darbo diena nesiskyrė nuo įprastos Vilniaus biure, tačiau darbas iš svetur leido jai mėgautis vakarais ir savaitgaliais, kai galima vedžioti šeimos šunį, susitikti ir pabendrauti su seneliais, artimaisiais ir senais draugais. Specialistė sako, kad aplinkos pakeitimas, ypač po pandeminių metų, jai buvo labai naudingas. „Ne veltui tai vadinama darbostogomis“, – pridūrė J. Batura.

Netrukdė ir skirtingos laiko juostos

Personalo verslo partneris Simonas Bandžius savo darbo vietą trumpam buvo perkėlęs į tolimąją Pietų Korėją. Noras aplankyti žmonos šeimą bei draugus bent du kartus per metus paskatino jį pasinaudoti darbo iš svetur galimybe. Simonas dalijasi, kad vienas iš didžiausių programos privalumų – proga, įveikus tūkstančius kilometrų ir keletą laiko juostų, su išplėstine šeima praleisti ilgesnį laikotarpį.

„Per dvi savaites Pietų Korėjoje radome laiko ir darbui, ir kokybiškam laisvailaikiui. Galėjome pasimėgauti skaniu maistu, gražia gamta bei draugiškų žmonių kompanija“, – dalijosi S. Bandžius. Nors pirmosiomis vizito dienomis teko susidurti su natūraliu skrydžio nuovargiu, anksčiau įgyta darbo su kolegomis iš skirtingų laiko juostų patirtis padėjo greitai prisitaikyti.

„Nuoširdžiai tikiu, kad šis privalumas tiesiogiai prisideda prie fakto kad esame „Great Place To Work“ sertifikuota įmonė“, – sakė S. Bandžius.

Kovą dėl darbuotojų laimės lankstūs ir įsiklausantys darbdaviai

Ž. Valeišienės teigimu, tarptautinė praktika rodo, jog reikšmingiausios šių metų tendencijos personalo srityje – darbuotojų poreikių atliepimas ir darbdavių lankstumas.

„Personalo specialistai šiandien turi daugiau duomenų nei kada nors anksčiau – reiškia, ir daugiau galimybių pažinti organizacijų darbuotojus, suprasti jų poreikius bei pasiūlyti duomenimis pagrįstus sprendimus. Tuo pat metu, kai kalbame apie sunkumus pritraukti norimus talentus Lietuvoje, specialistai pagrįstai tikisi, kad darbdaviai išgirs ir atsižvelgs į jų poreikius ir darbo sąlygos, lyginant su prieš pandeminiu periodu, kis. Žinoma, pokyčiai kiekvienoje įmonėje skiriasi pagal jos pobūdį. Mums, kaip globaliai bendrovei, dirbančiai daugiau kaip 200 rinkų, geografinis lankstumas yra svarbus ir reikalingas, o dirbti skirtingose laiko juostose jau esame įpratę, turime ir taikome gerąsias praktikas“, – apibendrino Ž. Valeišienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)