Anksčiau atrodydavo, kad lengviausia į darbostogas leistis dirbantiems savarankiškai ir neturintiems darbo valandų. Visgi, šiuo metu tendencijos keičiasi ir ilgesnių ar trumpesnių darbostogų išsiruošia ir įprastą darbą turintys žmonės. Žinoma, tokios išvykos, kai išvykstama dirbti ir poilsiauti, jau seniai nėra naujiena. Taip ieškoma kitokių erdvių darbui, o kartu – naujų idėjų ir įkvėpimo.

Pandemijos pametėti iššūkiai įrodė, kad dirbant nuotoliniu būdu galima išlaikyti efektyvumą. Tai pastebėjusios įmonės į darbostogas leidžiasi su tikslu sustiprinti darbuotojų motyvaciją ir tarpusavio ryšius.

Darbostogos – būdas prisitaikyti ir sustiprinti komandą

Natūralu, kad karantino metu daugelyje įmonių buvo jaučiama darbuotojų kaita. Daliai jų išėjus, nauji žmonės į komandą buvo įvedami visiškai nuotoliniu būdu. Pasak psichologo Tomo Kelpšos, esant tokiai situacijai sunku išlaikyti aukštą darbuotojų motyvacijos bei įsitraukimo į komandinį darbą lygį.

„Karantino metu žmonės įprato dirbti nuotoliniu būdu namuose ar kur kitur jų pasirinktoje vietoje ir tuo pačiu prarado įprotį keliauti į biurus. Šiuo pereinamu laikotarpiu darbostogos tampa puikia priemone, padedančia sugrįžti į kontaktinį darbą ir suteikia galimybę naujokams artimiau pažinti savo kolegas“, – pastebi specialistas. – Kartu darbostogos stiprina bendrystės jausmą, suteikia daugiau laisvės ir moko derinti darbą bei asmeninį laiką“.

Visgi, psichologas T. Kelpša pabrėžia, kad tokia darbo ir poilsio koncepcija gali tikti ne visiems. Jei darbuotojai ne darbo metu yra linkę atsiriboti, tuomet darbostogos jiems gali sukelti papildomų sunkumų, o tiems, kurie puikiai geba derinti darbo laiką su poilsiu, išvyka padės sustiprinti gerą emocinę savijautą.

Išvyka prie jūros – visada gera idėja

Trokšdama kelionių ir vedama noro palikti įgrisusias miegamųjų sienas, reklamos agentūros „Havas Media“ komanda taip pat nusprendė išsiruošti į keturias dienas trukusias darbostogas – įmonės darbuotojai ilsėjosi ir dirbo Baltijos jūros pakrantėje.

Įmonės vadovas Andrius Barakūnas tvirtina, kad karantino laikotarpiu visas bendravimas vyko per nuotolį, o stresinės situacijos buvo sprendžiamos laiškais ar vaizdo konferencijose, todėl visi komandos nariai buvo išsiilgę gyvo ir nuoširdaus bendravimo. „Gyvas bendravimas padeda geriau suprasti kolegas, komunikacija tampa efektyvesnė ir nuoširdesnė. Darbuotojai nekantravo susitikti. Ypač vertino galimybę pakeisti aplinką, o Lietuvos pajūrys vasarą tiesiog puikiai tinka tokiai kelionės koncepcijai“, – pastebi vadovas.

„Keliavome į Olando kepurę, prie Karklės, Lietuvos pajūryje įsikūrusį poilsio kompleksą. Vakarus leisdavome prie jūros arba keliaudavome į Palangą. Dienos metu dirbdavome, kartu buvo organizuojami įvairūs mokymai“, – apie išvyką pasakoja A. Barakūnas.

Svarbiausia nepamiršti saugumo priemonių

Be jokios abejonės, keliaujant ir dirbant svarbu nepamiršti laikytis visų saugumo priemonių. „Agentūros vadovas pasakoja, kad prieš pat kelionę buvo sutarta, kad į nuotykį leisis tik tie, kurie turi galiojantį galimybių pasą. Šis sprendimas buvo viena svarbiausių saugumo priemonių.

Žinoma, visos išvykos metu nebuvo pamiršta apie galimas pandemijos grėsmes. Didžioji dalis bendrų veiklų buvo organizuojamos lauke, buvo laikomasi saugaus atstumo.

Šaunios darbostogos – misija įmanoma

„Planuojant darbostogas, labai svarbu kalbėtis su kolegomis. Netgi atlikti apklausą, ar jie norėtų papildomų veiklų, pavyzdžiui, mokymų. O esminis patarimas – nesistengti visko kontroliuoti. Juk dažniausiai geriausius prisiminimus atsinešame iš spontaniškų momentų“, – sako A. Barakūnas.

Lankstumas yra vienas svarbiausių darbostogų komponentų. „Kiekvienas gyvename savo ritmu, tad esminis momentas buvo laisvas grafikas. Kolegos pusryčiaudavo ir pietaudavo sau tinkamu metu. Tuo tarpu vakarais organizuodavome bendras veiklas, išvykas. Kolegos, turintys skubių darbų, neturi jausti spaudimo ar įtampos dėl dalyvavimo mokymuose ar kokioje kitoje veikloje, – įsitikinęs įmonės vadovas. – Visgi, reikia nepamiršti, kad darbai per darbostogas neturi sustoti. Tad svarbu atsakingai derinti poilsio ir darbo momentus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)