Personalo valdymo profesionalų asociacijos (PVPA), vienijančios daugiau kaip 190 Lietuvos įmonių ir organizacijų, direktorė Aušra Bytautienė sako, kad žmonės yra tiesiog pavargę nuo virtualios erdvės ir pasiilgę gyvo kontakto.
A. Bytautienė

„Iš vienos pusės, dirbdami nuotoliniu būdu, žmonės turėjo galimybę plačiau pažinti vieni kitus, pamatė vieni kitų namų aplinką, vaikus ir augintinius. Buvo nelengva, tačiau savaip įdomu. Iš kitos pusės, dabar norisi tą platesnį kolegų pažinimą, neformalų kontaktą dar labiau sustiprinti. Žmonės tikrai pasiilgę gyvo kontakto ne tik darbiniais klausimais, bet ir pasibuvimo su kolegomis neformalioje aplinkoje, kurio neturėjo praktiškai pusantrų metų“, – sako A. Bytautienė.

Jos teigimu, jeigu praėjusią vasarą dalis organizacijų buvo sutelkusios dėmesį į tai, kaip susigrąžinti žmones į ofisą ir sudaryti galimybę darbuotojams nors trumpam susitikti gyvai, tai šiemet ieško galimybių atnaujinti vasaros švenčių tradicijas ir susitikti ne darbinėje aplinkoje.

Pabūti kartu tapo milžiniška vertybe

Pirmąją šventę gyvai jau surengusios degalinių tinklų bendrovės „Circle K Lietuva“ žmogiškųjų išteklių departamento direktorė Margarita Plešakienė sako, kad gyvas bendravimas yra viena jų organizacijos stiprybių ir darbuotojams be galo norisi susitikimų.

„Pernai, deja, vasaros šventę teko atšaukti, kalėdinis renginys vyko nuotoliniu būdu. Šią vasarą, gerėjant pandeminei situacijai ir turint daugiau galimybių užtikrinti žmonių saugumą, jau surengėme fiskalinių metų uždarymo ir naujų atidarymo renginį uždaroje erdvėje. O vasaros pabaigoje planuojame šventę gamtoje, kurioje dalyvaus 300-500 mūsų darbuotojų“, – sako M. Plešakienė.
Margarita Plešakienė

Įmonės šventę savo 2,5 tūkst. darbuotojų rugpjūčio pabaigoje rengia ir telekomunikacijų bendrovė „Telia“. Įmonės žmogiškųjų išteklių padalinio vadovas Ramūnas Bagdonas akcentuoja, kad noras pabūti kartu darbuotojams yra festivalinio lygio vertybė.

„Įmonė nedaro tarnybinių švenčių darbuotojams. Mes organizuojame vasaros muzikos ir pramogų festivalį, į kurį kolegos vyksta pasilinksminti kaip draugų grupės. Ir šiemet, rugpjūčio pabaigoje, po metų pertraukos, tokia šventė vėl įvyks, – sako R. Bagdonas. – Poreikis susitikti, pabūti kartu, pabendrauti yra labai didelis, nes žmonės senai vieni kitų nematė bendroje erdvėje, o padaryti tai gyvai, gamtoje, kai yra vasara, šilta, jauku, visus labai džiugina. Tokios vasaros pabaigos šventės tikrai puikiai įkrauna žmones naujo darbų sezono pradžiai.“

Galimybių pasas – ne vienintelė galimybė

Telekomunikacijų grupės atstovas sako, kad prie pandeminės situacijos įmonė prisitaikė greitai ir sklandžiai, o įsigaliojus galimybių pasui, darbuotojai mielai juo naudojasi.

„Žmonės virtualioje erdvėje greičiau pavargsta, yra sunkiau išlaikyti dėmesį, ypač sudėtinga taip pat veiksmingai vykdyti aktyvius mokymus. Todėl galimybių pasas atvėrė mūsų darbuotojams duris į ofisą, juo naudosis ir vasaros šventėje norintys dalyvauti darbuotojai“, – sako R. Bagdonas ir pabrėžia, kad atvira erdvė pasirinkta ne tik dėl vasariško oro, bet ir dėl galimybės užtikrinti visų darbuotojų saugumą ir tuo pačiu suteikti daugiau erdvės darbuotojų kūrybiškumui ir aktyvumui.
Ramūnas Bagdonas

Galimybių pasu ketina naudotis ir degalinių tinklų bendrovė, vasaros pabaigoje organizuojanti renginį beveik 500 darbuotojų gamtoje su varžytinėmis, estafetėmis, tad ir daugiau betarpiško kontakto tarp dalyvių.

Tuo tarpu į pirmąjį gyvą įmonės renginį Kėdainių arenoje apie 140 darbuotojų pakvietusi degalinių tinklo bendrovė dalyvių saugumą ir apribojimų laikymąsi užtikrino ne galimybių pasu, bet „socialinių burbulų“ principu.

„Visi dalyviai į renginį buvo atvežti nedidelėmis grupelėmis po kelis žmones, prieš įeinant į vidų visiems buvo atliktas greitasis antigenų testas, o viduje sukūrėme „socialinius burbulus“ aplink kiekvieną stalą. Bendravimas „burbuluose“ (iki dešimties žmonių) buvo galimas betarpiškai, tačiau su kitais renginio dalyviais – ne ilgiau nei 15 min., dėvint kaukę ir išlaikant atstumą“, – pasakoja bendrovės žmogiškųjų išteklių vadovė M. Plešakienė

Maksimaliai smagiai ir saugiai

„Organizacijos kultūros kūrimo priemonės ir formos anksčiau buvo paremtos gyvu kontaktu ir organizacijos neturėjo poreikio ieškoti kitokių būdų. Komandų pasibuvimai ir dvi metinės šventės – Kalėdų ir vasaros – buvo tapę tradicija daugumai organizacijų, – sako PVPA direktorė A. Bytautienė.

Dabar į neformalų bendravimą teko pasižiūrėti kitaip, ieškoti naujų būdų, kaip jį palaikyti nuotoliniu būdu. Tačiau bendravimas nuotoliniu būdu žmones išvargina. Yra tyrimų, kurie nustatė, jog trys virtualūs susitikimai per dieną žmogui yra riba, o smegenys, matydamos ekrane tik žmogaus veidą ir nematydamos viso kūno kalbos, negauna pakankamai informacijos ir labai vargsta. Žmonės nuo seniausių laikų gyveno grupėmis, mūsų nervų sistemai gyvas kontaktas yra būtinas. Todėl, jei tik yra galimybė, siūlau paieškoti būdų suorganizuoti gyvus susitikimus su kolegomis ir mažinti virtualaus bendravimo apimtis. Vasara daugumai asocijuojasi su atsigavimu ir poilsiu, tad pasinaudokime ja ir padėkime darbuotojams ne tik sustiprinti ryšius su kolegomis, bet ir pajusti gyvo bendravimo skonį.“

Tačiau personalo profesionalus vienijančios asociacijos direktorės teigimu, būtina ne tik pasinaudoti šiltu oru, saule ir gamta neformaliam bendravimui, o kartu ir organizacijos kultūrai stiprinti, bet ir užtikrinti maksimalų saugumo jausmą visiems darbuotojams.

„Darbdaviai turi suprasti, kad darbuotojų tarpe visuomet atrasime tų, kurie dėl įvairių priežas
ių itin stipriai nuogąstauja ar prisibijo susibūrimų, ir visuomet bus dalis kitų, kurie į pandeminę situaciją žiūri paprasčiau. Todėl labai svarbu ne tik surengti įmonės šventę, bet ir susitarti dėl aiškių taisyklių, kurių laikydamiesi visi galės pabendrauti maksimaliai smagiai ir saugiai“, – reziumuoja A. Bytautienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)