Statybinių medžiagų, remonto, apdailos bei sodo prekių parduotuvių tinklas „MOKI VEŽI“ skaičiuoja, kad šiuo metu bendrovėje iš visų darbuotojų moterys sudaro 60 proc. ir užima labai įvairias pozicijas.

„Šiandien moterys nebesibaimina tradiciškai „vyriškomis“ laikomų sričių – daugiau gyvenimo aprašymų gauname iš moterų nei vyrų. Pastebime, kad joms ši sritis labai įdomi – moterys stropiai mokosi, gilinasi į darbo specifiką ir todėl klientus gali pakonsultuoti tiek apie gėles ar vazonus, tiek apie dažus ir statybines medžiagas. O ir karjeros galimybės abiem lytims mūsų bendrovėje yra vienodos – svarbiausia tinkama kompetencija, motyvacija ir atsakingas požiūris į darbą“, – teigia įmonės personalo vadovė Akvilė Pačėsaitė.

Vyriškas kolektyvas priima kaip savą

Vienoje iš parduotuvių sandėlininke dirbanti Rita Lapinskienė sako, kad šiandien pamatyti šioje pozicijoje dirbančią moterį nėra keista, tačiau taip buvo ne visuomet.

„Mano karjera įmonėje prasidėjo prieš daugiau nei 13 metų, kai įsidarbinau prekių išvežiotoja. Tuomet žmonės tikrai stebėjosi, kad moteris vairuoja vilkiką, o dabar tai nieko nestebina. Žinoma, kartais dar pasitaiko atvejų, kai į sandėlį užsukę klientai nustemba, kad moteris sėdi už autokrautuvo vairo, net pasako, jog iškraunu prekes greičiau nei kolegos vyrai“, – sako sandėlininkė.

R. Lapinskienė priduria, kad sandėlyje be jos dirba tik viena moteris, tačiau tai jai nesukelia jokių nepatogumų. „Darbe svarbu gera komanda, o vyrų kolektyvas labai neblogas. Aš pati visuomet buvau drąsesnė, todėl ir dabar per daug nesureikšminu, kad aplink mane moterų beveik nėra. Su savo darbo porininku esame labai gerai susidirbę – vienas kitą iš žvilgsnio suprantam“, – dalinasi R. Lapinskienė.

Nuomonę keičia žinios

Pasak vienoje iš parduotuvių vyresn. konsultante pardavėja dirbančios Jurgitos Pavydytės, per dešimt metų trunkančią karjerą pasitaikė nemažai atvejų, kai į parduotuvę grąžto ar kopėčių užsukę klientai vyrai nustebo, kad juos aptarnauja moteris.

„Būna, kad užsuka į parduotuvę vyras, kurio žvilgsnis pamačius mane iškart tampa rūstus. Suprask, ką čia ta moteris man gali patarti, jei pati nieko nesupranta. Tuomet aš pradedu su juo kalbėtis, klausinėti ir matau, kaip pamažu jo veide atsiranda nuostaba. O jei dar paprašo parodyti, kur, pavyzdžiui, yra kopėčios ir supranta, kad apie jas galiu papasakoti, nustemba dar labiau“, – sako J. Pavydytė ir priduria, kad smagiausia, kai vyrai vėliau sugrįžta dar ne kartą ir tampa jos nuolatiniais klientais.

J. Pavydytė dalinasi, kad per savo darbo karjerą parduotuvėje jai teko dirbti tiek kasininkės, konsultantės, tiek ir vyresn. konsultantės pardavėjos pozicijose, o tai leido sukaupti didelį žinių bagažą, kuriuo šiandien smagu dalintis tiek su klientais, tiek su artimaisiais ar kaimynais, taip padedant jiems įsigyti kokybišką ir ilgaamžę prekę, rašoma pranešime spaudai.

Darbe įgytas žinias pritaiko kasdienybėje

Šiandien direktorės pavaduotoja parduotuvėje dirbanti Gailutė Smalskienė dalinasi, kad noras prisiimti atsakomybę ir žingeidumas per devynerius metus ją atvedė iki parduotuvės direktoriaus pavaduotojos pozicijos.

„Prieš devynerius metus įmonėje pradėjau dirbti konsultante. Tuomet dar neturėjau jokių žinių ir įgūdžių, tačiau labai stengiausi viską kuo greičiau išmokti, daug savarankiškai domėjausi, o tai, greičiausiai, ir lėmė, kad man pasisekė pakilti iki vyresn. konsultantės, po to – pamainos vadovės ir, galiausiai, parduotuvės direktoriaus pavaduotojos“, – komentuoja G. Smalskienė.

Paklausta, kaip jaučiasi dirbdama tradiciškai „vyriška“ laikomoje srityje, parduotuvės direktoriaus pavaduotoja sako, kad niekuomet dėl to nebuvo jokių baimių ar nepatogumo. O sukauptos žinios šiandien labai praverčia kasdieniame gyvenime, ypač atnaujinant namus ar tvarkant aplinką.

„Pavyzdžiui, aš neseniai įsigijau namus ir labai džiaugiausi, kad daug lengviau galėjau išsirinkti ilgaamžes statybines ir apdailos medžiagas. Net namuose dirbę meistrai buvo nustebę mano žiniomis ir pakeitė kai kurias iki tol naudotas priemones mano rekomenduotomis. Tas pats ir tvarkant aplinką – pasodinus naujų gėlių ar dekoratyvinį medelį, kaimynai taip pat užsinori pasigražinti aplinką ir klausia patarimų“, – dalinasi G. Smalskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)