Siekdama įvertinti, kaip įmonėms sekasi spręsti motyvacijos priemonių klausimus, bei padėti dalintis geromis praktikomis, PVPA apklausė 150 organizacijai priklausančių įvairių verslo bei viešojo sektoriaus įmonių personalo vadovų ir specialistų. Paaiškėjo, kad vis dar neapsisprendusiųjų, ar organizuos įmonės žiemos šventę, yra bene pusė apklaustųjų – 45 proc. Tuo tarpu tokių, kurios, vertindamos situaciją ir tikėdamos, kad renginiams draudimų nebus, planuoja šventę rengti, yra 14 proc. Tačiau ir tai priklauso nuo to, kaip viskas rutuliosis, nes laikotarpis sunkiai prognozuojamas, rašoma pranešime spaudai.

verslo vakarėlis, šventė darbe

Ketvirtadalis apklaustųjų atsakė, kad vietoj šventės planuoja darbuotojams pasiūlyti kitų pramogų ar motyvacijos priemonių. Populiariausi variantai – daugiau dovanų darbuotojams bei atskirų pavienių komandų renginių ar kitokių jų bendrų pasibuvimų finansavimas.

Iš tų, kurie šventę organizuos, dažniausiai atsakė, kad numato trumpesnę programą nei įprastai, atsisakys bendro vaišių stalo. Kai kurios ketina išskaidyti dalyvių srautus, rengiant šventę atskirose erdvėse. Taip pat yra įmonių, kurios planuoja visą ar dalį renginio organizuoti nuotoliniu būdu. Pavyzdžiui, vyks virtualūs protmūšiai ar kiti interaktyvūs komandiniai žaidimai su prizais.

Apie dešimtadalis apklausoje dalyvavusių įmonių nutarė šventės nerengti apskritai ir nieko nesiūlyti jai pakeisti.

Laukia paskutinės minutės

PVPA direktorė Aušra Bytautienė pastebi, kad įmonių vidinių apklausų duomenys rodo, jog daug dirbant nuotoliniu būdu mažėja darbuotojų priklausymo organizacijai jausmas, bendradarbiavimas, visi labiau susikoncentruoja į individualių tikslų pasiekimą ir asmeninį efektyvumą. Tipiškai žiemos šventės visoms organizacijoms būdavo vienas iš būdų sutelkti žmones, leisti jiems pajusti bendrumą ir smagumą. Šiemet darbovietės susiduria su iššūkiu, kad reikia ieškoti visiškai naujų veikimo būdų.

„Šie metai neabejotinai kitokie. Bendras nuotaikas apie artėjančias įmonių šventes galima būtų apibūdinti žodžiais „neapsisprendimas“, „nežinia“, „laukimas“. Kiek tenka kalbėti su įvairių organizacijų atstovais, daugelis vis dar neapsisprendę. Šiemet jie tarsi gali sau leisti turėti tokią „prabangą“, tai yra būti neapsisprendusiais lapkritį, kai paprastai tokiu metu, planuojant šventes, viskas jau seniai būna užsakyta, nes suvokia, kad neturės galimybės surengti įprastinę didelę šventę. Todėl lyg ir galima laukti paskutinės minutės. Kita vertus, delsti nereikėtų, nes paskutinės minutės sprendimai retai būna tikrai geri ir pakankamai apgalvoti.

A. Bytautienė

Yra įmonių, kurios dar prieš porą savaičių ketino išdalinti šventės biudžetą pavienėms komandoms, kad jos galėtų mažame rate susiorganizuoti jaukius pasibuvimus. Šiandien šios įmonės jau nebėra tikros, ar tai bus įmanoma. Kaip žinia, situacija dėl pandemijos keičiasi kasdien. Drąsiau planuojamos nebent dovanos darbuotojams ar nuotoliniai renginiai“, – komentuoja A. Bytautienė.

Ieško kūrybiškų sprendimų

Vienų iš PVPA narių, „Lietuvos geležinkelių“ (LTG), komunikacijos direktorius Mantas Dubauskas pasakoja, kad šiemet per Kalėdas nebus galimybių surengti darbuotojams gyvo renginio, tad šiuo metu ruošia scenarijų dėl skaitmeninių sprendimų darbuotojams šventiniu laikotarpiu.

Virtualus vakarėlis

„Turime gerą patirtį po tradicinės „Lietuvos geležinkelių“ grupės vasaros šventės. Įprastai paskutinį vasaros šeštadienį rengdavome gyvą Geležinkelininko dienos minėjimą. Į visos dienos šventę kviesdavome visų grupės įmonių darbuotojus. Šventės metu vykdavo geriausių darbuotojų apdovanojimai, viktorinos, diskusijos, sporto varžybos, koncertas ir kitos veiklos. Šiais metais dėl COVID-19 rizikos turėjome atsisakyti gyvos šventės. Tačiau norėjome pradžiuginti savo darbuotojus ir tęsti šventės tradiciją. Todėl renginį didžiąja dalimi perkėlėme į skaitmeninį formatą, o svarbiausiu šventės akcentu tapo geriausių darbuotojų apdovanojimai. Į Vilnių pakvietėme 23 darbuotojus, išrinktus šių metų pačiais geriausiais. Salėje šiuos darbuotojus sveikino LTG vadovai, prieš tai surengę muzikinį pasirodymą. Daugiau darbuotojų salėje nebuvo, renginys buvo tiesiogiai transliuojamas LTG darbuotojams. Transliacijos metu taip pat rodėme iš anksto paruoštus reportažus apie geriausius darbuotojus bei kitus reportažus, susijusius su LTG veikla“, – apie vasaros šventę pasakoja M. Dubauskas ir papildo, kad transliacijos metu buvo prisijungę apie 1500 žiūrovų, o per savaitę renginio įrašas buvo peržiūrėtas apie 7000 kartų.

Mantas Dubauskas

„Intrum Global Business Services“ Personalo ir administracijos direktorė Lina Gelumbauskaitė apgailestauja, kad šie metai kaip niekada nedėkingi įmonės bendruomeniškumo ir dvasios kūrimui. Apie renginio organizavimą įmonė irgi negalvoja. „Pavasarį prasidėjusi pandemija darbuotojams smarkiai sumažino galimybes jaustis įmonės dalimi. Šalia patiriamų kasdieninių iššūkių, turėjome atsisakyti ir didžiųjų įmonės renginių, vykstančių tiek vasarą, tiek žiemą. Taikantis prie naujos realybės ieškome skirtingų būdų, padedančių suteikti darbuotojams prasmę iš naujo bei išlaikyti įmonės vienybę virtualiai. Ieškome sprendimų ir artėjančioms Kalėdoms“, – komentuoja L. Gelumbauskaitė.

Lina Gelumbauskaitė

A. Bytautienė papildo pavyzdžiu, kaip kai kurios įmonės neatmeta galimybės bendrą vaišių stalą organizuoti virtualiai. „Karantino metu kai kurios komandos turėjo bendrus pietus ar pietus su vadovu, kai darbuotojams į namus buvo užsakomas jų mėgstamas patiekalas. Girdžiu, kad yra svarstymų pratęsti užgimusią tradiciją ir minint žiemos šventes“, – pasakoja PVPA direktorė.
Ji apibendrina, kad daugelis organizacijų atstovų sutinka – atsisakyti šventės yra lengviausia, bet tai nėra geriausia išeitis, ypač dabartiniame kontekste, kai mums itin svarbu palaikyti vieniems kitus, stengtis sutelkti komandas.

„Išeitis visada yra, pasižiūrėkime kūrybiškai tiek į darbuotojų pomėgius, tiek į savo galimybes. Tikrai galima rasti būdų, kaip šiek tiek kilstelėti komandinę dvasią ir motyvaciją pasitinkant gražiausias metų šventes“, – sako A. Bytautienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)