Vaikai, leidžiantys dieną šalia dirbančių tėvų – ne karantino laikotarpio naujiena, o kai kurių įmonių praktika. Vis dažnesnė kompanija savo būstinėse įkuria žaidimų ir laisvalaikio erdves, kuriose laiką leidžia darbuotojų atžalos. Organizacijų atstovai pasakoja, kad tai palengvina darbuotojų kasdienybę, taupo laiką, kuria geresnę emocinę būklę, nes dirbantys tėvai ramūs, kad jų mažieji – saugūs ir užimti įdomia veikla.

Eglė Staniulionė

Jau 11 metų Vilniuje, 5 metus Ukmergėje, o nuo pernai metų ir Šiauliuose, „Bitėje“ dirbantys tėvai turi galimybę palikti vaikus specialiai mažiesiems įrengtuose kambariuose: „Vilniuje ir Ukmergėje dvejomis pamainomis lankosi 3–12 metų vaikai, daugiausia vienoje grupėje gali būti 12 vaikų. Vaikai laiką leidžia su auklėmis, kurios pritaiko veiklas ir užduotis pagal kiekvieno vaiko amžių ir pomėgius“, – pasakoja Eglė Staniulionė, „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

E. Stanulionės teigimu vaikų kambarius darbovietėse kaip didelį privalumą įvertina ir kandidatai: „Vaikų kambariai biuruose vis dar yra retas reiškinys, todėl tai – puiki galimybė išsiskirti iš kitų organizacijų rinkoje. Kandidatai dažnai atkreipia dėmesį į vaikų kambarius, klausinėja, kokiu principu jie veikia – tai rodo jų susidomėjimą ir tokios erdvės aktualumą.“

„Bitės“ vaikų kambarys

ERGO centriniame biure Vilniuje veikia vaikų erdvė „ERGO aviliukas“, skirta 6–12 metų mokyklinukams. Įmonės Personalo ir administravimo departamento vadovė Aistė Lapinienė pasakoja, kad iki karantino ja kasdien naudodavosi keliolika vaikų, ištisus metus ateidavę po pamokų, o atostogų metu – visai dienai.

A. Lapinienė pastebi, kad kai vaikas būna saugus, darbuotojas jaučiasi labiau motyvuotas, dirba efektyviau: „Kol mokyklinukas žaidžia ar ruošia pamokas, tėvai gali su vaiku dažniau pabendrauti, kartu nueiti į pastate esančią kavinę, ar tiesiog kurį laiką dirbti pačioje vaikų erdvėje, o pasibaigus darbo dienai, grįžti kartu namo taip pat yra smagiau“, – pasakoja ji.

„Kadangi bendrovėje dirba daug jaunų specialistų, kurie augina mažus vaikus, vaikų priežiūros kambarys yra tikrai būtinas. Siekiame palengvinti mūsų darbuotojų kasdienybę pasirūpinant jų atžalomis. Kolegoms, turintiems mažų vaikų, sudarome galimybes būti šalia atžalų: tokiu būdu ne tik išsprendžiame praktinį rūpestį ir sutaupome laiko, bet ir padedame jiems emociškai jaustis geriau, derinti karjerą ir vaikų auginimą“, – pasakoja E. Staniulionė.

Emocinio intelekto lavinimo specialistė Nomeda Marazienė patvirtina, kad vaikai, būdami netoliese tėvų jų darbo metu visų pirma jaučiasi saugesni: „Matant ar net jaučiant savo tėvus šalia vaikams atsiranda pamatinis saugumo pojūtis, nes jie žino, kad jeigu norės pamatyti mamą arba tėtį, tai galės padaryti tuojau pat.“

Sutaupo laiko ir stiprina ryšį

„ERGO“ vaikų erdvė

Visai neseniai vaikų zona pradėjo veikti naujajame „Danske Bank“ pastate „DC Valley“. Vilius Lukauskas, „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro administracijos vadovas pasakoja, kad ji veiks visus metus, o dažniausiai čia lankosi 4–10 metų paslaugų centro darbuotojų atžalos. „Tai yra visiškai nauja erdvė, kurioje yra įrengtos 8 darbo vietos – dėl karantino nespėjome įsivertinti, kiek kolegų šia zona naudosis nuolat, tačiau tikimės, kad kuo daugiau kolegų panorės pasinaudoti galimybe dirbti arčiau savo vaikų.“

V. Lukauskas priduria, kad tokios erdvės sukuria daugiau lankstumo kolegoms derinant darbą su šeimos poreikiais ir kasdiene logistika, o vaikams paįvairina kasdienybę: „Tokia galimybė vaikams ir tėvams pabūti šalia yra labai patogi ir padeda išvengti nereikalingų kelionių mieste darbo metu. Be to, visos atžalos mėgsta apsilankyti tėvų darbe, o dažnai tai paskatina ir vaikų domėjimąsi profesijomis, ką veikia mama ar tėtis, jų bendradarbiai.“

Vilius Lukauskas

N. Marazienė pritaria, kad tokios patirtys plečia vaikų akiratį, stiprina tėvų ir atžalų emocinį ryšį, o suaugusieji vaikų akyse augina savo autoritetą, nes mažieji juos mato dirbančius ir tarsi susipažįsta su tėvais kitokioje aplinkoje.

„Tūkstančiai mokslinių studijų sako, kad vaikų vertybės, nuostatos, lūkesčiai, pasaulio supratimas formuojasi vaikystėje ir ankstyvoje paauglystėje, tad jei vaikai mato tėvų darbštumą, atsakomybę, jie visą tai sugeria kaip kempinė. Geras tėvų pavyzdys padeda vystyti vaiko emocinį intelektą ir atsakomybės jausmą“, – teigia psichologė.

Džiaugiasi ir vaikai

E. Staniulionė pažymi, kad vaikų kambariuose dienas leidžiantys mažieji be galo džiaugiasi savo auklėmis, o apie įmonės biuruose leidžiamą laiką pasakoja net savo draugams ir bendraklasiams, kurie vėliau noriai atvyksta į ekskursiją ne tik apžiūrėti išgirtos erdvės, bet ir susipažinti su bendrovės darbo specifika.

„Auklėmis Ukmergėje ir Vilniuje dirba dvi patyrusios pedagogės, kurios nuolat sugalvoja vaikams naujų užsiėmimų, o vaikai jas išties myli. Po karantino turėjome smagų nutikimą Ukmergėje, kuomet viena kolegė savaitgalį trumpam užsuko į darbą kartu su savo atžala, lankančia vaikų kambarį. Per tą laiką, jos vaikas sutvarkė mažiesiems skirtą erdvę ir parašė auklei laiškelį bei papasakojo, kaip jos pasiilgo“, – pasakoja specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)