Neilgai trukus į tai sureagavo keletas ryšį su juo palaikančių ir jo paskyrą sekančių asmenų (kurių šiaip jau – begalė). Visi, be abejo, teiravosi, ką gi finansininkas nori pasakyti mėtydamas tokias paslaptingas užuominas. Pranešti apie naujas rinkos kintamumo tendencijas? Informuoti apie posūkį karjeros kelyje? O gal tos raidės reiškia tam tikrą karantino poveikį jo gebėjimui mąstyti?
Paaiškinimo teko laukti neilgai. „Ši žinutė tėra akivaizdus įrodymas, kokie pavojai tyko, kai dirbi namuose, kur aplink zuja vaikai. Visų atsiprašau“, – parašė garbus finansininkas.

Asociatyvi nuotr.

Per karantiną lygūs visi

Po panašių epizodų atsakingas pareigas einantys asmenys, tikėtina, pasijunta nesmagiai, bet tarp visų kitų vargu ar rastume bent vieną, kuris į tokią situaciją nesureaguotų su humoru ir nepasinaudotų proga trumpam pamiršti viruso grėsmės pasėtą nerimą, rašo su portalu „Forbes“ bendradarbiaujanti žurnalistė Josie Cox.

Padykę, energijos nestokojantys vaikai ir guvūs, sunkiai suvaldomi gyvūnai augintiniai tikrai gali pasitarnauti prasmingam tikslui. Vykstant dalykinei vaizdo konferencijai monitoriuje sušmėžuojantis mažametis, kompiuterį paverčiantis nuosavu žaislo, o elektroninį laišką – piešimo lenta ar šuo, katė priverčia prisiminti tai, apie ką retai pagalvojame: mūsų kolegos ir net vadovai, lygiai kaip mes, yra paprasti mirtingieji.

Taigi, lygiai kaip mes, jie turi taikstytis su varginančia ir chaotiška realybe, laikytis saugaus atstumo, kas dieną drausminti vaikus ir rūpintis gyvūnais augintiniais. Kad ir koks griežtas ir rūstus atrodytų vadovas savo pavaldiniams, jam, kaip ir bet kuriam, tikrai tenka stoti į akistatą su banaliausia buitimi ir nesibaigiančiais tėvystės rūpesčiais.

Šis suvokimas neabejotinai yra vienas iš vertingiausių pašalinių efektų, kuriuos teko patirti COVID-19 grėsmės akivaizdoje. Tačiau gal liksime išmokę dar vieną svarbią pamoką, kurią prisiminsime ir tada, kai šį komplikuotą metą pamiršime.

Ramesnėje aplinkoje dirbame geriau. Ar tikrai?

Situaciją, kai aktyviai kuo nors užsiimantis žmogus tuo pat metu galvoja apie kitus reikalus (pavyzdžiui, ruošdamas rinkos duomenų suvestinę drausmina vaiką, nusitaikiusį piešti ant sienos), psichologai vadina kognityvinių vaidmenų kaitymu. Kaitalioti vaidmenis gali būti nelengva, nes reikia vis iš naujo sutelkti dėmesį, koncentruojantis tai į vieną, tai į kitą užduotį, todėl tai iššūkis, kuris gali sukelti stresą. Jei su juo susidorojama, telieka pasidžiaugti.

Darbas iš namų

Nuo seno linkstama manyti, kad poreikį kaitalioti vaidmenis privalu sumažinti iki minimumo, nes taip, esą, pavyksta išvengti didelio streso, užsitikrinti gerą savijautą ir t. t. Vis dėlto 2016 metais žurnale „Human Relations“ aprašyto tyrimo išvadose nurodoma, kad ir priešingas elgesys gali teikti privalumų.

Tiems tyrimo dalyviams, kurių darbo laiką ir asmeninį gyvenimą skyrė griežta riba, teko rečiau kaityti vaidmenis, palyginti su tais, kurie gyveno laisvesniu režimu. Vis dėlto kaip tik pastaroji grupė geriau įsisavino strategijas, padėjusias pereiti nuo vieno vaidmens prie kito, ir jų produktyvumas mažiau nukentėjo nuo kaitant vaidmenis kylančio streso.

Per karantiną, kai daugeliui teko dirbti iš namų, taigi, prižiūrėti nuotoliniu būdu besimokančius vaikus ir drausminti gyvūnus augintinius, be to, tuo pat metu vykdyti darbo užduotis, buvome priversti gyventi kone nuolatinio vaidmenų kaitymo sąlygomis.

Reikia tiesiog atsipalaiduoti

Asociatyvi nuotr.

Žinoma, tokios aplinkybės sekina, todėl nekeista, kad žmonės (ypač, turbūt, moterys, paprastai užsikraunančios ant savo pečių didžiausią buities darbų naštą) tiesiog mėgaujasi tomis darbo valandėlėmis, per kurias netenka multitaskinti – būti Barbėmis devyndarbėmis. Tačiau pažvelkime į teigiamą šio reikalo pusę. Juk logiška, kad net darbuojantis biure asmeninis gyvenimas ir dalykiniai reikalai neturi ir negali būti atskirti aklina siena ir niekada nesusieiti, tarytum du priešingi poliai. Vaidmenų kaitymas neatsiejamas nuo realybės, be to, labai gali būti, kad ateity jo teks patirti daug daugiau negu anksčiau.

Taigi, pernelyg nesisielokite, jeigu vaikai ima straksėti per konferencinius skambučius arba prikiša nagus prie „LinkedIn“ profilio, o šuo suloja arba partneris nešvankiai pajuokauja, kai jūsų klauso nemenkas būrys kolegų. Visi nusipelnė pasijuokti, o dabar – ypač. Tad tegu juokiasi. O jūs dar galite pranešti, kad ką tik įvykęs trukdis yra vertinga investicija į jūsų produktyvumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)