„Careerbuilder“ atlikti tyrimai rodo, jog daugiau nei pusė darbuotojų, rinkdamiesi iš dviejų įmonių – siūlančiosios šiek tiek didesnę algą ar konkrečius darbuotojų lūkesčius atitinkančias naudas, prioritetą teikia pastarajam variantui. Skaičiuojama, jog vidutiniškai žmogus per gyvenimą darbe praleidžia apie 90 tūkst. valandų, tad natūralu, jog darbinė veikla turi didžiulės įtakos bendrai gyvenimo kokybei, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Papildomoms naudoms – vis daugiau dėmesio

Pasak „CVO Recruitment“ direktorės Jurgos Dabrilienės, darbuotojams patrauklių naudų sąrašo turėjimas yra šiuolaikinių, inovatyvių įmonių siekiamybė, o Lietuvos darbdaviai taip pat orientuoti į darbuotojus motyvuojančių naudų ieškojimą.

„Darbo rinkoje kovojama dėl geriausių darbuotojų. Pastebime, kad formuojasi įmonių kultūra, kurioje ieškoma naujų ir motyvuojančių papildomų naudų esamiems ir būsimiems darbuotojams. Didėja svarba požiūriui į darbuotoją, jo individualius poreikius, kuriuos patenkinus jis jaustųsi komfortiškai ir galėtų siekti jam keliamų tikslų. Gera nuotaika ir pozityvus nusiteikimas turi įtakos ir teigiamiems darbo rezultatams“, – sako J. Dabrilienė.

Nors, jos teigimu, kiekvienas darbdavio teikiamas naudas vertina labai individualiai, galima įžvelgti ir tam tikras vyraujančias tendencijas.

„Darbuotojams yra svarbūs įkvepiantys lyderiai, profesionalių kolegų aplinka, papildomi sveikatos, kiti draudimai. Taip pat išsilavinimo ar kvalifikacijos kėlimo, laisvalaikio veiklų finansavimas, lankstus darbo laiko planavimas, ergonomiškų darbo erdvių įvairovė, galimybė dirbti iš namų“, – vardija personalo atrankos ekspertė. Anot jos, darbuotojus taip pat motyvuoja papildomų atostogų dienų suteikimas ar laisvi vasaros penktadieniai. Ne mažiau vertinama ir galimybė prisidėti prie socialinių projektų ar kitų prasmingų iniciatyvų.

Privilegijos – kiekvienam pagal poreikius

Panašias tendencijas įžvelgia ir technikos nuomos bendrovės „Cramo“ generalinis direktorius Darius Norkus. Jis sako pastebintis, kad darbuotojai ypač brangina savo laiką, tad suteikiama galimybė dirbti nuotoliniu būdu vertinama labai palankiai.

„Tokiu būdu darbuotojai gali lanksčiau planuotis dienotvarkę ir darbus atlikti efektyviau. Žmonės – didžiausias kiekvienos įmonės turtas, tad siūlydami tinkamas naudas atitinkamai investuojame į darbuotojų sveikatą, tobulėjimą ir gerą savijautą“, – sako D. Norkus.

Pasak jo, svarbiausia, kad teikiamos privilegijos atlieptų skirtingus darbuotojų lūkesčius, todėl ir siūlomas priemones reikia taikyti lanksčiai.

„Lietuvoje turime beveik 100 darbuotojų – natūralu, jog visų poreikiai skiriasi. Tad svarbu, kad žmonės galėtų pasirinkti, kas jiems yra aktualiausia. Pavyzdžiui, mes savo darbuotojams skiriame dovanų kortelę, kurią galima naudoti savo nuožiūra – skirti pramogoms ar įvairiems kursams, konferencijoms“, – pasakoja įmonės vadovas. Pasak jo, darbuotojų tobulėjimui įmonėje skiriamas daug dėmesio: suteikiama galimybė kelti kvalifikaciją, dalyvauti mokymuose, nepamirštama pagalvoti ir apie poilsį – visiems darbuotojams suteikiama viena papildoma apmokama atostogų diena metuose. Išdirbus įmonėje dar ilgiau atitinkamai didėja ir atostogų krepšelis – kas trejus metus pasipildo viena apmokama poilsio diena.

Darbuotojų sveikatai – ypatingas dėmesys

D. Norkus pabrėžia, kad, siekiant gerų rezultatų, ne mažiau svarbu prisidėti ir prie darbuotojų sveikatos stiprinimo. Todėl įmonės darbuotojams suteikiamas papildomas sveikatos draudimas, skatinama užsiimti fizine veikla. Tiesa, tyrimai rodo, jog sportinė veikla gerina ne tik fizinę, bet ir psichinę sveikatą, o reguliariai sportuojant gerėja koncentracija, atmintis, stiprinamas kūrybiškumas, sparčiau įsisavinama nauja informacija. Vis dėlto pasiteisinimu nesportuoti dažnam tampa laiko trūkumas.

„Dėl šios priežasties Vilniuje atidarėme „Cramo“ sporto klubą, čia darbuotojai gali sportuoti praktiškai neišėję iš darbo vietos ir taip sutaupyti laiko. Be to, net ir nesportuojančius tokia galimybė skatina pradėti tą daryti“, – neabejoja įmonės vadovas. Jo teigimu, laimingesni ir sveikesni darbuotojai reiškia ir didesnę verslo sėkmę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją