Bendradarbystės erdvės – tai lyg vienas didelis biuras

Bendradarbystės erdvės yra sukurtos laisvai samdomiems darbuotojams, žmonėms, kurie nenori biuro nuomotis atskirai, kurie nori dirbti su skirtingų sričių atstovais, megzti pažintis ir, be abejo, taupyti kaštus biuro technikai, baldams bei komunalinėms išlaidoms.

„Pagrindinis tikslas – pasiūlyti vietas, kuriuose gali įsikurti žmonės be didelių investicijų: nereikia investuoti į patalpų įrengimą bei techniką. Čia jau sukuriamos ir įrengiamos darbo vietos, be to dažniausiai su daug papildomų naudų, pavyzdžiui, nemokamais gėrimais, mokomaisiais seminarais, rengiami bendruomeniški renginiai”, – pasakoja naujos bendradarbystės erdvės Vilniuje (angl. coworking space) „Wolf Space” savininkas Mindaugas.

Tikslas – suburti ir sujungti skirtingų sričių atstovus

Tokio pobūdžio biurai po vienu stogu suburia skirtingų specialybių, verslo sričių atstovus, tad čia puiki vieta kurti ir megzti verslo santykius.

„Aš pats daug keliauju, gyvenau užsienio šalyse ir dirbau bendradarbystės erdvėse, mačiau, kiek verslų buvo sukurtų bendrai, kiek žmonių tiesiog tapo bičiuliais, pradėjo kartu leisti laisvalaikį, keliauti. Darbas su kolegomis irgi smagus, tačiau dažnai turi savų niuansų, o čia žmonės susitinka tik kartu pavalgyti ar pailsėti valandėlę”, – vardijo privalumus „Wolf Space” įkūrėjas.

Nuo idėjos gimimo iki įgyvendinimo

Nauja erdvės, kuri įsikūrė Vilniaus centre, Naugarduko gatvėje, duris atvėrė vos prieš keletą mėnesių. Čia jau spėjo įsikelti ne tik fotografai, enterprenueriai, žurnalistai, dizaineriai, dirbantys aviacijoje ar vėjo jėgainių sektoriuje lietuviai, bet ir programuotojai bei kitų sričių atstovais iš viso pasaulio – JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Švedijos.

„Ir kas smagiausia, pas mus įsikuria labai daug iš užsienio grįžtančių lietuvių – JAV, Australijos, Vokietijos, Olandijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės”, – džiaugėsi savininkas.

Kaip pasakojo vietos savininkas, idėja gimė iš reikalo. „Pagyvenęs keliose užsienio šalyse nutariau grįžti į gimtinę. Ieškojau tokios erdvės, kur galėčiau dirbti pats. Po ilgų paieškų, visgi nutariau, jog laikas kurti savo projektą. Nuo patalpų paieškos iki atidarymo užtrukau beveik metus. Gal būčiau ir greičiau įsirengęs, tačiau norėjau viską padaryti pats”, – apie išskirtinio interjero erdvę pasakojo vyras.

Išskirtinis interjeras, kuris žadina kūrybiškumą

Standartiškai bendradarbystės erdvese būna įrengti stalai, kėdės ir biuro techniką bei wi-fi. Visos kitos detalės – kiekvienos vietos išskirtinumas ir interpretacija. „Wolf Space” įrengta viršutiniame pastato aukšte ir biuras yra labai šviesus. Interjere vyrauja ryškių ir prigesintų spalvų deriniai. Kaip akcentas pasirinkta geltona spalva, kuri, pasak pašnekovo, skatina kūrybiškumą.

Čia įrengta virtuvė, dušas, skambučių kambariai, poilsio zona su sofa bei foteliais, susitikimų kambarys, yra terasa. „Kiekvieną baldą, kėdę, stalą, sofą – viską išbandžiau pats, ant visų pasėdėjau ir įsitikinau jų patogumu. Ar tai kilimas ar daiktadėžės, – stengiausi parinkti rankų darbo ar kokybiškus dirbinius”, – dalinosi Mindaugas.

Vis daugiau ir daugiau žmonių persikelia dirbti į tokius biurus

Pagal bendras tendencijas žmonės vis labiau mato tokių vietų naudą. Be to, jog sutaupomi kaštai įsikūrimui, nereikia pasirašinėti ilgalaikių kontraktų, investuoti į baldų pirkimą ar remontą, svarbi ir kūrybiškumo skatinimo bei ryšių kūrimo fazė.

Net didžiosios kompanijos, tokios kaip „Microsoft”, „Apple”, „Google” savo darbuotojus darbo grupėmis siunčia į bendradarbystes erdves. Mat tyrimai rodo, jog taip labiau susikoncentruojama į darbą, nes mažiau laiko lieka pokalbiams su kolegomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)