Žmogus perskaito gautą elektroninį laišką ir nedelsdamas imasi veiksmų.

Žmogus perskaito elektroninį laišką, atsako, jei reikia atsakymo, ir tada ištrina (nes nėra poreikio išsaugoti laišką) arba suarchyvuoja į tam tikrą aplanką. Jo gautų el. laiškų aplankas įprastai būna tuščias.

Tokio žmogaus smegenys neigiamai reaguoja į krūvą neatsakytų žinučių. Pamačius gausiai užpildytą gautų elektroninių žinučių aplanką, išsiskiria streso neuromediatoriai, kaip antai, kortizolis, ir žmogus jaučia nerimą. Nerimą, bent jau laikinai, numalšina tvarkingas gautų el. laiškų aplankas.

Toks elgesys rodo troškimą kontroliuoti. Vieni žmonės ramia sąžine palieka netvarką namuose, darbo vietoje ar elektroninio pašto dėžutėje, bet tokius kaip jūs netvarka varo iš proto. Tokiems žmonėms reikia išorinio būdo kontroliuoti pasaulį. Elektroninio pašto dėžutės tvarkymas patenkina jų nuolatinį tvarkos poreikį.

Žmogus turi kelis neperskaitytus elektroninius laiškus, retai ištrina perskaitytus laiškus.

Tokiam elgesiui galimi keli paaiškinimai. Vienas – perfekcionizmas. Perfekcionistai palieka perskaitytus laiškus, tikėdamiesi, kad galiausiai prie jų grįš. Tokie patys žmonės sudaro tokį ilgą darbų sąrašą, kad jis nebeduoda naudos, o spintoje turi gausybę nebenešiojamų drabužių. Netrindami el. laiškų jie kuria sau iliuziją, kad galiausiai į juos atsakys arba juos surūšiuos.

Saugotojams atrodo pernelyg rizikinga trinti el. laiškus – kai kurie išsaugo laiškus, nes mano, kad juose yra informacijos, kurios gali prireikti ateityje. Vieni žmonės lengviau pakelia nežinomybę, kiti sunkiau.

Asociatyvi nuotr.

Žmogus neskaito ir netrina elektroninių laiškų.

Tūkstančių neperskaitytų el. laiškų laikymas elektroniniame pašte nebūtinai reiškia, kad turite elgsenos problemų. Viena vertus, neskaityti el. laiškai rodo, kad esate labai užimti arba atostogaujate. Kita vertus, jūs galbūt suvokiate, kad laiškų skaitymas, tvarkymas nepadeda jums pasiekti progreso. O tai – išminties požymis.

Iš tiesų el. laiškus ignoruojantys žmonės neretai yra organizuotesni ir produktyvesni už kitus. El. laiškai jums atskleidžia kitų žmonių prioritetus, nebūtinai svarbius darbus, į kuriuos nedelsiant vertėtų atkreipti dėmesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)