49-erių moteris metė darbą ir pasuko į sritį, kuri jos artimiesiems iš pradžių pasirodė neįprasta, rašoma pranešime žiniasklaidai. Dabar Rasa negali atsidžiaugti savo sprendimu ir ragina kitus nebijoti bandyti naujus dalykus, nes tik taip, pasak jos, galima išsiaiškinti savo galimybes, o gal net užslėptus talentus.

Suprato, kad viskas – įmanoma

Baigusi konditerės-kepėjos specialybę moteris 22 metus dirbo vienoje kepinių įmonėje, po jos perėjo į kitą ir dirbo dar penkerius metus. Ilgainiui ji pradėjo svarstyti, kad norėtų išbandyti kitokią profesiją. Iš pradžių buvo baisu dėl amžiaus, pačių pokyčių ir naujovių, tačiau pasiryžo ir, suprato, kad viskas – įmanoma.

„Pakeitęs specialybę žmogus ne tik praplečia akiratį, bet ir atranda naujų savo paties galimybių. Ne kartą teko girdėti, kad išėję į pensiją žmonės imasi naujų veiklų, atranda, kad yra gabūs srityse, apie kurias anksčiau nepagalvojo, arba užsiima nauju hobiu. Man visada kildavo klausimas: o kodėl jūs nebandėte to anksčiau? Kodėl tik vyresniame amžiuje leidote sau išmėginti naujoves? Nereikia laukti ir švaistyti laiko. Jeigu norisi išbandyti ką nors naujo, taip reikia ir daryti. Jeigu nepavyksta, nieko baisaus, visada galima grįžti į senąją sritį arba mėginti dar kitą“, – pranešime žiniasklaidai pasakojo Rasa.

Nors labai mėgsta gaminti, išėjusi iš darbo ji pradėjo svarstyti apie kažką visiškai naujo. Pokalbio metu su PVC ir aliuminio profilio langus gaminančios „Glassbee“ bendrovės direktoriumi atvirai pasakiusi, kad šioje srityje nieko neišmano, ji sulaukė klausimo: ar bent yra laikiusi rankoje atsuktuvą? Nedideli darbai su įrankiais moteriai nebuvo naujiena, tad vadovai suteikė progą pabandyti ir mokytis.

Paklausta, kaip atrodo jos darbo diena, Rasa papasakojo, kad dirba su metalu, „armuoja“ – tai reiškia detalių sudėjimą į paruoštą lango ruošinį, taip pat gamina kondensacines sistemas, jeigu reikia, sudeda furnitūrą, kad langas galėtų atsidaryti.

„Kai pradėjau mokytis, pasitaikydavo įvairiausių nutikimų – tai langas neatsidaro, tai praleidžiu kokią detalę, sistema neveikia, kaip turėtų. Tačiau vadovai buvo kantrūs, paaiškindavo, kaip ištaisyti klaidą, o vėliau išvengti panašių. Visko mane išmokė darbo vietoje. Iš pradžių stebėjau, kaip dirba kiti, pati domėjausi, mokiausi įvairių operacijų.

Ilgainiui viską išmokau daryti pati. Po dviejų mėnesių jaučiausi drąsiai atlikdama savo darbą ir nebesijaudinau pakeisdama kolegas. Prisimenu pirmąją dieną, kai man aiškino apie langų ruošinius, smulkiausias detales, varžtelius... Nieko nesupratau ir be galo jaudinausi. Vadovas patarė mokytis po truputį ir nesistengti visko įsiminti iš karto, kad ir kaip norėtųsi. Panašiai jaučiausi mokydamasi vairuoti, tačiau dabar važinėju pati, manau, karjeros pokytis sumažino ir kitų naujovių baimę“, – pasakojo profesiją pakeitusi moteris.

Lietuvoje pakeisti profesiją nėra sunku

Daug kas stebėjosi, kad Rasa pakeitė darbą būtent į tokį. Konditeriją iškeisti į langų gamybą – gana kardinalu. Anot moters, teisingai sakoma, jog dirbdamas vieną darbą žmogus įsisuką į rutiną ir tarsi užveria savo akiratį. O juk žengus pirmąjį žingsnį į kitą sritį savaime patobulėji. Pašnekovė tikina, kad pakeitus sritį gyvenimas tapo daug įdomesnis, ji įgavo naujų žinių. Dabar džiaugiasi galinti papasakoti draugams, iš ko padarytas langas, ar kaip sutaisyti, jei jis sugenda.

Keičiant profesiją neretai pasitarnauja ankstesniuose darbuose įgyti įgūdžiai. Rasos patirtis konditerijos srityje ją išmokė kruopštumo, dėmesingumo detalėms, tikslumo, itin tvarkingos darbo vietos palaikymo, ką kasdien taiko ir dabartiniame darbe.

Ji džiaugiasi, kad vadovas skatina mokytis įvairių operacijų, neužsibūti vienoje vietoje, suprasti, ką daro kolegos. Jei reikėtų dirbti tik vieną darbą, ilgainiui gal ir pabostų, tačiau dabar ji turi galimybę tyrinėti, domėtis, bandyti ir išsiaiškinti, kaip atliekami skirtingi dalykai.

Po kelių dešimtmečių nepertraukiamo darbo moteris iš pradžių planavo bent pusmetį pailsėti. Tačiau prabėgus vos savaitei gavo pasiūlymą, kurio nutarė nepraleisti.

„Galimybių mes turime begalę, tiesiog patys žmonės turi daug baimių. Dabartinė ekonominė situacija, karas, praėjusi pandemija sukėlė daugybę baimių ir netikrumo, kad neteksime darbų. Tačiau mano manymu, tai – nieko baisaus. Netekus vieno darbo visada galima išbandyti kitą, deja, dažnai mus stabdo baimė, kad nesugebėsime ir tarsi pralaimėsime. Esu įsitikinusi, kad pralaimime tik tada, kai apskritai nebandome“, – džiaugėsi Rasa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją