Robotika atgimsta Šilutėje

Eivanas Maksvytis Klaipėdos Prano Mašioto vidurinę mokyklą baigė 2005-aisiais. Vėliau sekė mokslai prestižiniame Stanfordo universitete, kur buvo kremtami taikomosios matematikos mokslai. Po to dirbo Japonijoje, Švedijoje, kaupė profesinę ir gyvenimišką patirtį „SEB Enskilda“ banke, „Ericsson“ tyrimų centre.

„Dabar arba niekada“, – buvo ištarta prieš 2017 metų Kalėdas. Per keletą parų susikrovė mantą, apsistojo Šilutėje, o 2018-ųjų pradžioje Eivanas įkūrė viešąją įstaigą „Tavo robotas“ – mokslo, studijų ir mokslinių tyrimų organizaciją, pristatančią mokiniams robotikos mokslą, skatinančią jaunuolius rinktis inžinerinės pakraipos studijas. Čia dėstoma robotikos mokymų programa „Perspektyva“, susidedanti iš programavimo, elektronikos inžinerijos, kompiuterinės braižybos ir 3D spausdinimo technologijų bei teorinės mechanikos.

„Veiklų spektras plečiasi, tapome paklausūs, jau pereiname prie ikimokyklinio amžiaus vaikų ir suaugusiųjų mokymo. Intensyvaus darbo rezultatus jau matome: rengiame „Tavo robotas“ komandą dalyvauti Hiustone vyksiančiose pasaulinėse robotikos varžybose. Džiaugiamės, kad galime pasauliui parodyti, ką sugebame, ką kuriame, kas mes esame. Jau planuojame ir darbus kartu su amerikiečiais,“ – apie sudėtingą, bet įdomių iššūkių bei ateities vizijų kupiną įstaigos veiklą pranešime žiniasklaidai pasakoja jos įkūrėjas.

36 metų Eivanas nestandartiškai ir kiek filosofiškai mąsto apie jauno žmogaus gyvenimo pradžią.
„Vos progai pasitaikius aplankykite, pamatykite, patirkite kuo daugiau. Liekite prakaitą ir semkitės žinių universitetuose, keiskite darbovietes, susikraukite profesinį bagažą, kaupkite praktinę patirtį ir tuomet grįžkite namo. Grįžti į namus – neišvengiamybė, pirmapradės būties sulaužyti neįmanoma“, – įsitikinęs Eivanas. O ir puikių darbų, įdomių, reikalingų veiklų gimtajame krašte, pasak jo, tikrai yra.

„Mūsų komandoje šiuo metu 5 žmonės, tačiau mielai priimtume keletą kolegų-mokslo darbuotojų, tyrėjų, taikomosios matematikos ar elektronikos inžinerijos specialistų. Siekiame steigti aukštos pridėtinės vertės ir gerai apmokamas darbo vietas. Taip galėsime į Šilutę pritraukti talentingus jaunus žmones. Ir ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Turime būti ne tik donorais, bet ir recipientais. Ir mūsų šalies regionai tą tikrai gali. Ateitis priklauso jaunystei, veržlumui, progresyviam mąstymui“, – sako įmonės vadovas.

Pastatus prikelia antram gyvenimui

Santykinai panašūs ir Viktorijos Savickaitės-Vindžigelskės gyvenimo posūkiai. 5 metai Klaipėdoje, metai Švedijoje, metai Norvegijoje, poros metų gyvenimas Kipre. Viktorija sukaupė patirties dirbdama vienose didžiausių tarptautinių įmonių Lietuvoje bei dirbdama amerikiečių kompanijos IT produktų pardavimo atstove Baltijos šalims bei Kiprui.

15 metų žinių bagažas ypač praverčia dabar. Palaipsniui atsiradus dviem mažiems vaikams kilo poreikis grįžti ten, kur anūkų laukia seneliai ir kiti artimieji, kad tą sukauptą patirtį būtų galima panaudoti kuriant verslus Lietuvoje.
Šilutę, kaip naują gyvenamąją vietą, šeima pasirinko dėl keleto priežasčių. Pirma ir pati svarbiausia buvo ta, kad Viktorija su vyru gimė ir augo Šilutėje, pažįsta šį miestą bei jo žmones, turi artimųjų, kurie visada pasiruošę padėti auginant 5 metų mergaitę bei 3 berniuką.

Kita nemažiau svarbi priežastis buvo pastebėtas verslo potencialas. Šeimai ruošiantis grįžti ir ieškant tvarkingo ir patrauklaus būsto, pasiūlos visiškai nebuvo nei nuomai, nei įsigijimui.

Nesinorėjo grįžti į senos statybos, nepatogaus išplanavimo butą su jokio žavesio neturinčia lokacija. Štai tuomet ir gimė „Upės namai“. Antram gyvenimui prikeltas senosios Šilokarčemos ligoninės reikmėms statytas unikalus istorinis pastatas buvo renovuotas išsaugant klasikinę, tam laikmečiui ir kraštui būdingą išorės architektūrą, o vidus pritaikytas šiuolaikiniams poreikiams.

6 iš 10 pastato butų jau turi naujus savininkus. Čia kuriasi architektai, psichologai bei medikai – visi būsimi gyventojai turi pamario šaknų, pirkėjus vilioja vos už keliolikos metrų numatoma įrengti prieplauka ir gyvenimas šimtmečio aurą turinčiame name. Dalis jų irgi pargrįžėliai emigrantai.

„Šilutė gali pasiūlyti tikrai daug privalumų, kuriuos pastebi ne visi“, – teigia pašnekovė. – Čia randame visko, ko reikia mūsų jaunai keturių asmenų šeimai: darželius su gamtos apsupta teritorija, sporto centrus bei grožio salonus, parkus su sutvarkytais takeliais ir žaidimų aikštelėmis. Galime pasimėgauti ir gan egzotiškais laisvalaikio malonumais – vasarą plaukioti kateriu upėmis išvagotame pamario krašte. Vaikus kaip magnetas traukia visus metus veikiantis Rusnės žirgynas, jojimo pamokos ar net konkūrų varžybos. Kita vertus, Šilutėje, mažesni pragyvenimo kaštai, – savo gimtuoju miestu žavisi Viktorija. – Jei pasiilgstame miesto – visi Lietuvos didmiesčiai pasiekiami per keletą valandų – galime pasimėgauti trumpa savaitgalio išvyka aplinkai pakeisti. Galėjome grįžti gyventi į bet kurį kitą Lietuvos miestą, bet džiaugiamės savo sprendimu ir jau žvalgomės naujų projektų“.

Abu pašnekovai sako, kad stuktelėjus 30 metų ar kiek daugiau, neįkainojamo pasaulio pažinimo jau užtenka, norisi kurti ir savo ramybės uostą. Pats Eivanas šyptelti, kad fizikinės ar matematinės pakraipos šilutiškių po „studijų“ robotikos laboratorijose, tikėtina trumpam pasklis po pasaulį, bet kaip ir tie pavasariniai paukščiai ilgainiui pargrįš į gimtąją Šilutę.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją