Lietuvos aukštojo mokslo agentūros (LAMA) duomenimis, energetikos kryptį renkasi apie 5-10 proc. studentų, stojančių į inžinerinės krypties studijas (2022 m. į tokias studijų kryptis stojo apie 2800 studentų). Tai aiškiai indikuoja, kad energetikų poreikis ateityje išliks milžiniškas, o pati energetika taps naująja IT sritimi, kur specialistai bus graibstomi, dėl jų konkuruos bendrovės.

„Prieš kelis dešimtmečius vyko informacinių technologijų sektoriaus lūžis, o dabar aiškiai matome, kad iš IT šį vaidmenį perima energetikos sektorius ir ateinančius dešimtmečius jos specialistų paklausa tik didės. Energetika ženkliai išsiplėtė ir šioje srityje dirbantys specialistai jau turi išmanyti ne tik įprastas IT technologijas, bet ir duomenų valdymą, dirbtinį intelektą, mašininį mokymąsi ir daugybę kitų sričių. Jau dabar atsinaujinančios energetikos specialistų paklausa Europoje auga kartais, ir mes dėl jų konkuruojame su didžiausiomis pasaulio energetikos bendrovėmis“, – pranešime žiniasklaidai sako „EPSO-G“ vadovas Mindaugas Keizeris.

„Balandžio 17-ąją minėjome Energetikų dieną. Ir tai puiki proga įsivertinti kaip esame pasiruošę įgyvendinti planus ir iki 2030 metų tapti energetiškai nepriklausomiems, o iki 2050 metų užtikrinti neutralų poveikį klimatui. Viena yra suplanuoti ir vystyti žaliąją energiją gaminančius saulės, sausumos ir jūrinio vėjo parkus, kita – užtikrinti, kad turėsime ir reikiamą kiekį energetikos specialistų“, – sako „Ignitis grupės“ valdybos narė, Grupės organizacinio vystymo vadovė Živilė Skibarkienė.
Siekiant spręsti energetikų poreikio iššūkius, bendrovės „Ignitis grupė“ bei „EPSO-G“ drauge su Energetikos ministerija prieš metus pradėjo programą #EnergySmartSTART. Ji skirta moksleiviams, studentams ir visiems, kam įdomi energetikos tema. Per metus buvo rengiamos edukacinės ekskursijos, susitikimai mokyklose, skiriamos stipendijos.

Norima energetiko specialybe sudominti moksleivius, pritraukti daugiau stojančiųjų į energetikos studijas, įmonės skiria lėšų stipendijos Lietuvos aukštosioms mokykloms, kurios vykdo elektros ir energijos inžinerijos bei kitų energetikos transformacijai svarbių krypčių studijas.

Programa taip pat skirta populiarinti energetiką kaip profesiją. Nuo jos pradžios Vilniaus ir Kauno kogeneracinėse jėgainėse, Kauno hidroelektrinėje ir Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje apsilankė beveik 3000 dalyvių. Programos lektoriai per metus susitiko su beveik 5000 mokinių ir studentų, surengė 118 vizitų į Lietuvos švietimo įstaigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją