Moteris vyrų pasaulyje

Viktorija šiuo metu studijuoja Šiaulių valstybinėje kolegijoje. Mergina yra Statybos studijų programos antro kurso studentė. Toks pasirinkimas gali stebinti, nes didžioji dalis studentų šioje programoje – vaikinai. Viktorija nekreipia dėmesio į vyraujančius stereotipus. Ji sako, kad nors grupėje mokosi tik dvi merginos, tačiau vyrai mielai jas priima. Patys mokslai Viktorijai labai patinka, nes statybų tema jai visada buvo artima.

„Aš niekada neskirstau profesijų į vyriškas ar moteriškas. Tiesa, anksčiau galvojau, kad esu linkusi į humanitarinius mokslus, bet laikui bėgant suvokiau, jog vis dėlto mane traukia inžinerijos pasaulis. Juk ir mano šeimoje ši sritis buvo ir yra artima. Giminėje turime įvairių krypčių inžinierių. Natūralu, kad mane, užaugusią tokioje aplinkoje, domina tokios krypties studijos. Kolegijoje nesu vienintelė Statybos studijų programą pasirinkusi mergina – turiu ir grupės draugę. Tiesa, mūsų mažiau nei vaikinų, bet požiūris, kad statybų rinkoje gali dirbti tik vyrai, yra labai pasenęs“, – pranešime žiniasklaidai tikina V. Valaitytė.

Studentė sako, kad mokslai kolegijoje jos nevargina. Tiesa, nors, atrodytų, turėtų būti atvirkščiai, tačiau mergina dažnai padeda akademinės grupės vaikinams išspręsti vienokias ar kitokias užduotis. Tai vertina ir kiti studentai.

„Situacija yra tokia, kad grupiokai dažnai kreipiasi pagalbos. Turbūt ne šiaip sau jie išrinko mane būti grupės seniūne. Labai stengiuosi pasiimti iš studijų viską – reikalingas žinias ir įgūdžius. Man tai, ką darau, yra labai įdomu ir svarbu“, – sako antrakursė.

Derina studijas ir darbą

Viktorija tikina, kad studijos kolegijoje suteikia galimybę ne tik įgyti profesiją, bet ir leidžia gilinti žinias platesne prasme – dalyvauti seminaruose, mainų programose, kitose veiklose. Mergina sako, kad mokslas regione jai patrauklesnis už sostinę dar ir dėl to, kad čia ji gauna daugiau dėstytojų dėmesio, gali būti lengviau pastebėta, užmegzti naudingų pažinčių.

„Iš studijų reikia pasiimti viską, ką jos gali suteikti. Galimybių kolegijoje yra labai daug. Jau esu pelniusi tris vardines stipendijas. Daug neįkainojamos patirties įgavau mainų programoje užsienyje „NEOLAiA Student Network“. Visada dalyvauju įvairiose papildomose veiklose. Na, pavyzdžiui, jei nesudalyvausiu viename ar kitame seminare dabar, vėliau, po mokslų, už tokius seminarus turėsiu brangiai mokėti. Todėl studijų laikotarpiu išnaudoju visas galimybes, kad vėliau netektų gailėtis, jog kažką praleidau, kažko neišmokau“, – pasakoja Viktorija.

Lankstus požiūris į studentą ir galimybė studijas derinti su darbu merginą itin žavi. Ji griebė jautį už ragų ir jau būdama antrame kurse, susirado darbą statybų sektoriuje. Tai leidžia paskaitose įgytas žinias įtvirtinti realiame darbe. Tiesa, darbe mergina taip pat sulaukia nuostabos žvilgsnių – juk ne kasdien į statybų objekto apžiūrą atvyksta moteris.

„Kartais tikrai pastebiu, kad vyrai, pamatę praeinančią mane, nustemba. Tačiau kol kas jokių replikų, pajuokos ar piktesnio žodžio nesu sulaukusi. Stengiuosi ramiai atlikti savo darbą nesiblaškydama, kas ką pagalvos. Aš mėgstu sakyti: „Pripras ir nesistebės.“ Manau, kad moterys kai kuriuos darbus atlieka tikrai kruopščiau nei vyrai – tarkime, braižo brėžinius, bendrauja su klientais. Nors štai vyrams daug geriau sekasi fizinės jėgos reikalaujantys darbai“, – pastebi statybų inžinierės profesiją pamilusi V. Valaitytė.

Renkantis gyvenimo kelią prireikė laiko

Viktorija Statybos studijų programą pasirinko gerai žinodama, ko nori iš gyvenimo. Tačiau taip buvo ne visada. Taip susiklostė, kad mergina po mokyklos baigimo bandė studijuoti kitur, o supratusi, kad pasirinkta sritis jai nepatinka, padarė pertrauką. Jos metu Viktorija keliavo, dirbo, geriau pažino ir suprato save. Tai leido suvokti, kuri sritis traukia labiausiai, kokia profesija teiktų didžiausią džiaugsmą.

„Aš žinau, kaip jaučiasi jaunimas. Buvau kryžkelėje, galvojau, ką man daryti. Tačiau daviau sau laiko, jo metu dirbau, gyvenau skirtingose šalyse, įgijau gyvenimiškos patirties. Visa tai padėjo suprasti, kas tikrai domina, kuo noriu būti. Savęs pažinimas yra svarbiausia. Tuomet jau galima tikslingai siekti išsilavinimo ir karjeros. Aš labai džiaugiuosi, kad mano sprendimus palaiko mano antroji pusė, šeima ir draugai. Tai padeda drąsiau jaustis ir studijuojant, bendraujant su kolegomis. Todėl manau, kad visi tie, kurie renkasi būsimą profesiją, turėtų pirmiausia suprasti, ko trokšta jų širdis“, – apibendrina Viktorija.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją