„Dabar, kai jau po truputį įsitvirtinu IT sektoriuje, galiu drąsiai sakyti – jeigu tik žmonės jaučia, kad turi bent menkiausią polinkį į persikvalifikavimą, krislelį motyvacijos bent jau 3-4 mėnesius intensyviai ties tuo padirbėti, tai nėra nieko neįmanoma“, – teigia dar visai neseniai mokytojavusi, o šiuo metu „Telia Global Services Lithuania“ programinės įrangos testuotojos pareigas užimanti E. Jankauskienė.

Norėjo iš gyvenimo daugiau

Prieš pakeisdama profesiją, Edita 12 metų dirbo anglų kalbos mokytoja. Pasak jos, šiai kalbai polinkį ji jautė dar mokykloje, todėl su anglų kalba sieti karjerą ji buvo nusprendusi ne veltui. Nors baigusi filologijos studijas kaip mokytoja darbavosi daugiau nei dešimtmetį, ji pripažįsta – metams bėgant darbe ryškėjo trūkumai ir skleidėsi polinkis gyvenime atrasti daugiau.

„Mokyti yra smagu, bet vis labiau norėjosi pasinerti į tikresnį gyvenimo ir darbo balansą, ko pritrūko dirbant mokytoja. Norėjau jaustis dar labiau motyvuota, žingeidi, bet tuo pačiu ir kiek ramesnė. Kad dirbčiau, tobulėčiau, tačiau ir septynias dienas per savaitę nereiktų galvoti vien tik apie darbą. Pastaraisiais metais pradėjau jausti, kad net ir per vasarą, kai įprastai poilsio yra daugiau, man jo pritrūksta. Tuomet galutinai supratau, kad laikas nerti į pokyčius ir rasti naują vietą, kur galiu save realizuoti bei būti visapusiškai patenkinta“, – pasakoja ji.

Edita prisimena, kad dvejones įveikti bei apsispręsti išbandyti save IT sektoriuje padėjo draugė, kurią ji buvo mokiusi anglų kalbos. Draugė žinojo jos mąstymą bei pastangas įdedamas kiekvienoje veikloje, tad ir pasiūlė pagalvoti apie rinkoje paklausią programinės įrangos testuotojo profesiją.

„Pradėjau domėtis, kas tai yra, ir supratau, kad galimai tokiam darbui tikčiau, nes pereinant į IT sektorių labiausiai reikalingas noras daug išmokti, loginis mąstymas bei motyvacija dirbti toje srityje. Man šių dalykų netrūko. Užsirašiau į IT specialistų mokymo kursus ir jau netrukus pamačiau realybę: logika, struktūriškumas, visa patirtis perteikiama iš patyrusių specialistų. Iškart pasimatė, kad tai yra ta sritis, kur aš galėčiau dirbti daug aistringiau nei anksčiau. Visa vidinė virtuvė, darbo taisyklės ir kiti aspektai mane tiesiog motyvavo imti ir veikti“, – savo pirmaisiais žingsniais IT srityje dalijasi ji.

Reikėjo daug ko išmokti

Baigusi mokslus ir atlikusi praktiką Edita įsidarbino labai greitai.

„Buvo daug dalykų, kuriuos reikėjo išmokti, tikrai turėjau ir sunkesnių dienų. Bet nuo tada, kai pradėjau naują karjeros etapą, atgal nebesižvalgiau, buvau įsitikinusi, kad privalau dirbti šioje srityje. Prisipažinsiu, buvo kažkiek liūdna palikti seną profesiją, kurioje tiek metų pradirbta. Bet aš 100 procentų žinojau ir buvau užsibrėžusi, ko noriu ateičiai, kur dabar einu ir kad ateityje bus tik geriau. Tad ir baimių jokių neliko“, – teigia ji.

Dabar Edita asmeniniu pavyzdžiu stengiasi motyvuoti ir visus kitus. Savo patirtimi ji tik įrodo, jog net ir žmonės, kurie dirba niekuo su IT nesusijusius darbus, gali tapti gerais šios srities specialistais.

„Niekada nereikia nuvertinti savęs, nes kad ir ką veikei anksčiau, turimi įgūdžiai vienaip ar kitaip praverčia. Kaip ir mano atveju – filologija ir IT atrodo labai skirtingos sritys, tačiau kai pradedi dirbti pamatai, kad labai daug įgūdžių, kuriuos atsineši iš ankstesnės srities, yra pritaikomi. Pavyzdžiui, anglų kalba. Ji man padeda daug greičiau susigaudyti angliškai vykstančiuose pasitarimuose ir gausioje informacijoje“, – savo patirtimi dalijasi IT srities naujokė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją