„Visgi šiam žingsniui reikia tinkamai pasiruošti, kadangi šeimos nario naujo darbo paieškos gali paliesti visą šeimą, o vyresniems žmonėms darbo keitimas gali būti gana problematiškas ir ilgai užtrunkantis procesas, ypač, jeigu senojoje darbo vietoje buvo užsibūta ilgiau nei kelerius metus“, – pranešime žiniaskklaidai teigia „M Capital“ regiono vadovas ir „Karjera’UP“ konferencijos bendraįkūrėjas Vytauto Jančiauskas.

Pirmoje vietoje – moralinis pasiruošimas

Žvalgantis naujo darbo, reikia pasiruošti ir potencialioms nesėkmėms. Nors šiuo metu darbo rinkoje vis dar trūksta darbuotojų, be darbo gali tekti pabūti ir ilgiau, nei tikėjotės. Viskas priklausys nuo jūsų įdėtų pastangų, rinkos poreikio, jūsų patirties ir gebėjimo parduoti savo potencialą.

2020 m. duomenimis, 45 proc. lietuvių naujos darbo paieškos užtruko ilgiau kaip 3 mėn. ir ypač dažnai greitai rasti darbo nepavyko mažesniuose miestuose gyvenantiems vyresniems žmonėms. „Darbo paieškos periodui reikia ne tik morališkai paruošti save bei savo šeimą, bet ir pasirūpinti „finansine pagalve“. Paprastai rekomenduojama šiam laikotarpiui sukaupti santaupų, leisiančių panašiame komforto lygyje, kaip ir turint darbą, išgyventi bent 6 mėn. Tai gerokai palengvins darbo paieškas ir sumažins jūsų streso lygį, ieškant naujo darbo. Na, o jeigu darbo nepavyksta rasti ilgesnį laiką, reikėtų pagalvoti apie savo paties kriterijų mažinimą“, – sako V. Jančiauskas.

Pasidomėkite Užimtumo tarnybos siūloma pagalba

Jeigu ieškote darbo ir buvote draudžiamas nedarbo socialiniu draudimu bent 1 m. per paskutinius 30 mėn., jūs turite teisę į Užimtumo tarnybos skiriamą nedarbo socialinio draudimo išmoką.

Verta pastebėti, kad nedarbo socialinio draudimo išmoką sudaro pastovi dalis, t. y. 169,87 Eur, taip pat kintama dalis, priklausanti nuo jūsų pajamų per paskutinius 30 mėn. Pirmus 3 mėn. neturint darbo, išmokos kintama dalis siekia 38,79 proc. vidutinių pajamų, 4-6 mėn. – 31,03 proc. vidutinių pajamų, o 7-10 mėn. – 23,27 proc. vidutinių pajamų. Tiesa, verta pastebėti, kad maksimali nedarbo išmoka šiuo metu siekia apie 1 tūkst. Eur, o darbuotojams, išdirbusiems vienoje darbovietėje ilgiau kaip 5 m., priklauso ir papildoma ilgalaikio darbo išmoka.

„Be to, Užimtumo tarnyba taip pat padeda rasti tinkamą darbą arba nemokamai pasikelti kvalifikaciją įvairiose profesinėse srityse. Pasidomėkite, ko galite išmokti, pasinaudodami valstybės parama, tada bus kur kas lengviau planuoti galimus pokyčius. “ – pabrėžia V. Jančiauskas.

Pasiruoškite darbo paieškoms

Norėdami rasti savo svajonių darbą, turite išbandyti skirtingas darbo paieškų platformas, įskaitant ir „Facebook“ grupes ar socialinį tinklą „LinkedIn“ – pastarasis yra ypač naudingas, jeigu planuojate įsidarbinti IT, logistikos, pardavimų ar rinkodaros srityse, tačiau pravers ir visiems kitiems darbo ieškantiems specialistams, kadangi šią platformą ypač mėgsta užsienio bendrovės bei startuoliai. Taip pat nemažai įmonių turi skiltį „karjera“ savo internetinėse svetainėse – pasižvalgykite ir ten.

Radus lūkesčius atitinkančio darbo skelbimą, paprastai jį siūlančiam darbdaviui tenka siųsti savo CV. „Jeigu ilgą laiką neatnaujinote savo CV, dabar pats laikas tai padaryti: papildykite jį savo naujausia veikla ir pašalinkite patirtį, nesusijusią su ieškomu darbu. Pavyzdžiui, jeigu ieškoma darbo logistikos ar IT srityje, patirtis, prieš 10-metį dirbant padavėju, tikrai nėra aktuali. Tiesa, siūlau atsinaujinti ne tik turinį, bet ir dizainą – pastaraisiais metais internete atsirado gausybė nemokamų platformų, leidžiančių susikurti gražų, išsiskiriantį CV, kuris nėra tiesiog „Word“ formato dokumentas “, – pranešime siūlo V. Jančiauskas.

Jei esate dar jaunas, ilgai darbavotės vienoje pozicijoje arba nusprendėte keisti savo darbo kryptį, jums gali trūkti darbinės patirties. Specialistas pastebi, kad išmokti kažko naujo gali padėti Užimtumo tarnybos finansuojami mokymai bei kursai, tačiau tobulėti galima ir kitais būdais: „Internete gausu specialių kursų platformų tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis. Taip pat mokytis galima iš „YouTube“ įrašų ar skaitant knygas, ypač jeigu tobulėti siekiate IT, programavimo, matematikos, kalbų ar rinkodaros srityse. Kurios bendrovės net ir asmenims be patirties siūlo nemokamus mokymus savo įmonėje“.

Vienas svarbiausių darbo paieškos momentų – pokalbis su darbdaviu

Kai jau turite darbo pasiūlymų, atėjo laikas sudalyvauti darbo pokalbiuose. Jeigu neturite pakankamai patirties tokiuose susitikimuose, rekomenduojama juos pasirepetuoti su artimaisiais.
Be abejo, darbo pokalbiams taip pat reikia pasiruošti.

Kuo daugiau išsiaiškinkite apie įmonę ir darbo poziciją, į kurią kandidatuojate. Būkite pasiruošę klausimus apie bendrovę bei pasirinktą darbo vietą, nebijokite būti aktyvus pokalbio dalyvis.

Pažvelkite į savo CV – kur, jūsų nuomone, yra daugiausiai „kabliukų“? Galbūt per ilgai užsibuvote vienoje darbo vietoje arba turėjote ilgą nedarbo periodą tarp darboviečių? Paruoškite atsakymus į šiuos nepatogius klausimus.

Nuspręskite, ko tiksliai norite iš naujos darbovietės, įskaitant ir atlyginimo dydį bei darbo sąlygas.
Nusiteikite, kad gali tekti nueiti į daugiau nei vieną darbo pokalbį.

Galiausiai, nebijokite paklausti: „Ar aš jums tinku?“, „Ką dar turėčiau patobulinti, kad atitikčiau jūsų ieškomo darbuotojo profilį?“. Net ir nesėkmingi pokalbiai jums gali būti naudingi, jei mokėsite priimti pastabas ir atgalinį ryšį – tai nukreips jus tinkama linkme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją