Kasmet užimtumo tarnyba rengia trūkstamų Lietuvai profesijų sąrašą. 2022-ųjų metų sąrašas pateiktas pagal ekonomines veiklos rūšis ir apima statybos, pramonės, paslaugų ir žemės ūkio sektorių profesijas. Sparti technologinių įmonių skaitmenizacija sufleruoja IT specialistų trūkumą, o inžinerijos sektoriuje prognozuojama iki 2025 m. sukurti daugiau nei 12 000 darbo vietų.

CV-Online portalo duomenimis, TOP-5 geidžiamiausios profesijos yra: IT, gamybos sektorius, transportas, logistika bei statybos sritys. Taip pat skelbiama ir apie finansų sektoriaus specialistų trūkumą – analitikų, finansininkų, vadybininkų, dėl visuotinio senėjimo tendencijos intensyvėja ir sveikatos specialistų paklausa. Visų išvardintų profesijų rinkos poreikis 2030 metais tik augs, todėl prieš renkantis savo ateities profesiją, svarbu atsižvelgti ir į ateities darbo rinkos prognozes.

Tai, kokius egzaminus jau netrukus rinksis mokyklų abiturientai, lems ne tik jų karjeros eigą, bet ir darys didelę įtaką ateities darbo rinkoms ir jų paklausai bei pasiūlai. Prieš apsisprendžiant, kokius egzaminus pasirinkti, prieš žengiant vieną svarbiausių karjeros etapų – studijas aukštojoje mokykloje, yra keletas darbų, kuriuos pravartu atlikti, norint atsakingai įvertinti savo galimybes, žinias ir kas svarbiausia – norus.

Karjeros testas arba savęs pažinimas

Esame įpratę girdėti, kad tėvai dažnai sako: mano vaikas labai gabus dailėje, arba jam/jai gerai sekasi konstruoti kažką – bus geras statybininkas, mechanikas ar inžinierius. Dažnu atveju tėvai neklysta. Tačiau net ir tuo atveju, jeigu esate gabus skaičiams, ar tikrai būsite laimingas dirbdamas, pavyzdžiui, analitiku? Lietuvos ir užsienio karjeros konsultavimo įstaigose yra daug naudingų karjeros planavimo testų, kurie padės išryškinti ne tik jūsų žinias ir kompetencijas, bet ir asmenybės tipą bei tinkamumą darbui (karjeros testų nuorodos apačioje).

Kas svarbu ekonominiu požiūriu renkantis profesiją? Kokią ekonominių rodiklių analizę galime pasidaryti?

Jeigu esate ant savo karjeros pasirinkimo slenksčio ir norite atsakingai imtis karjeros planavimo, būtina atlikti darbo rinkos ekonominių rodiklių analizę. Yra kelios pagrindinės ekonominių duomenų grupės, kurias reikia išnagrinėti: duomenys apie darbo rinka ir įvairias pramonės šakas. Darbo rinkos duomenys iš esmės atspindi darbo ir nedarbo lygį šalyje/regione. Šis rodiklis padeda įžvelgti esamų darbo vietų pasiūlą ir specialistų trūkumą. Kuo didesnis specialistų trūkumas, tikėtina, ir atlyginimai šiame sektoriuje turėtų augti.

Bet ne visada tai tiesa, ypač jeigu kalbama apie darbą valstybiniame sektoriuje. Todėl pravartu pasidomėti ir vidutinio darbo užmokesčio rodikliais bei naujai sukurtų darbo vietų skaičiumi.

Sekanti svarbi direktorija analizei yra sektoriaus/pramonės šakos analizė. Jeigu kalba eina apie karjerą nekilnojamojo turto (NT) rinkoje, tai svarbiausi yra pardavimų bei NT paklausos rodikliai. Visi šie rodikliai gali padėti sudaryti bendrą paveikslą arba prognozę, kuri padės pasirinkti perspektyvią profesiją bei efektyviai planuoti karjerą.

Išsirinkote profesiją. Kaip pasirinkti universitetą?

Atlikote karjeros testą, bei pasižvalgėte, kokios yra ekonominės perspektyvos, tuomet greičiausiai galima daryti išvadą, kad vieną arba kelias profesijos kryptis jau numatėte. Sekantis žingsnis, prieš pasirenkant egzaminus, yra aukštosios mokyklos (universiteto) pasirinkimas. Tai labai plati tema, bet yra esminiai dalykai, į kuriuos reikėtų atsižvelgti.

Pradėkite nuo universitetų reitingų. Patikimiausi reitingai skelbia informaciją ir vertinimo metodiką viešai. Bei svarbus rodiklis yra jus dominančios srities įvertinimas, pvz vadybos, statybos, architektūros ir panašiai.

Sekantis žingsnis: studijų programos, kuri jus domina, išsami analizė. Išsami – reiškia, nuodugni peržiūra, pradedant nuo žinių, kompetencijų ir profesinių perspektyvų aprašo, baigiant dalykų, kuriuos studijuosite visus 3 ar 4 metus, analizė. Juk tai yra pagrindinis informacijos ir, kas svarbiausia, žinių srautas, kurį gausite universitete.

Valstybės finansuojamos vietos studentams

Stojantieji LR piliečiai bei Europos Sąjungos arba Europos ekonominės erdvės valstybių piliečiai, turintys leidimą nuolat gyventi LR, bei dar nestudijavę nemokamoje vietoje, gali pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą. Tai gali būti svarbus aukštųjų mokyklų studijų programų vertinimo rodiklis.

Remiantis šių metų duomenimis, pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas galėjo abiturientai, kurių valstybinių egzaminų įvertinimų aritmetinis balų vidurkis buvo ne mažesnis negu 40.
Pasirenkant egzaminus svarbu atsižvelgti į stojimo reikalavimus studijų programoms, kurios jus domina.

Kai žinote studijų programą arba kelias, kurias norite studijuoti, tuomet svarbiausias dalykas yra kruopščiai peržiūrėti aukštųjų mokyklų priėmimo reikalavimus, kas iš esmės yra jūsų stojimo balo vidurkis, bei privalomi dalykai, kuriuos turite išsilaikyti, norėdami studijuoti vienokią arba kitokią studijų programą. Universitetai savo svetainėse nurodo ir konkursinio balo skaičiavimo metodikas.

Pavyzdžiui, apačioje lentelėje parodytas konkursinio balo aprašymas, stojant į Ekonomikos inžineriją. Norint studijuoti Ekonomikos inžineriją didžiausią įtaką darys matematikos egzamino įvertinimas (net 40 proc), lietuvių kalba ir literatūra (20 proc.), toliau seka pasirinktini dalykai: istorija/ informacinės technologijos/ geografija/ užsienio kalba (20 proc.) bei bet kuris dalykas, nesutampantis su kitais konkursiniais dalykais.

Remiantis šiuo pavyzdžiu: jeigu ši studijų programa yra viena tų, kurią planuojate rinktis, tai svarbiausi dalykai, kuriuos turite pasirinkti, yra matematika bei lietuvių kalba ir literatūra. Kitus gi dalykus patartina rinktis atsižvelgiant į šiuos du faktorius: 1. Kitos jus dominančios programos dalykų persidengiamumas (tinkamumas). 2. Savo asmeninių gebėjimų vertinimas. Kuo geriau vienas ar kitas dalykas jums sekasi, tuo didesnė tikimybė gauti gerą įvertinimą ir atvirkščiai.

Svarbu žinoti ir tai, kad kai kurios studijų programos kaip architektūra, orlaivių pilotavimas dar numato stojamuosius egzaminus ir testus, kuriems patartina ruoštis iš anksto.

Universitetai gana detaliai nurodo visą struktūrizuotą informaciją apie stojimo reikalavimus ir svertinius koeficientus.

O nuoseklus ir atsakingas požiūris į karjeros galimybių analizę jau egzaminų pasirinkimo etape gali atnešti naudingus ir pamatuotus rezultatus bei darys įtaką visai jūsų karjeros eigai.


Karjeros testų nuorodos:

http://www.euroguidance.lt./karjeros-planavimas/renkuosi-karjeros-kelia/testai
http://www.mukis.lt/lt/testaii.html
https://www.viacharacter.org
https://www.careerenjoyment.com/
https://www.jobquiz.com/
http://www.careertest.net/
https://www.123test.com/career-test/
http://www.yourfreecareertest.com/
https://www.careerfitter.com)
https://www.educations.com/career-test
http://www.careercolleges.com/)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją