Užimtumo tarnybos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra užregistruota per 60 tūkst. darbingų vyresnių nei 50 metų amžiaus gyventojų, kurie neturi darbo. Pastebima, kad vyresnių asmenų situacija darbo rinkoje yra komplikuota jau ne vienerius metus, o pandemija šią problemą dar labiau pagilino.

Nemažai įmonių pirminę darbuotojų atranką ėmė vykdyti nuotoliniu būdu, tad skaitmeninių įgūdžių stokojantys ar technologijų vengiantys vyresnio amžiaus žmonės prarado nemažai galimybių įsidarbinti. Apskritai, pasyvumas ir aktyvios darbo paieškos stoka yra tarsi pelkė, įtraukianti vyresniąją kartą. Nedirbantys žmonės ilgainiui ima patirti ir socialinę atskirtį.

O galėtų būti priešingai – vyresnio amžiaus darbuotojai neretai veikia tarsi komandos variklis, gyvas atminties ir patirties bankas.

Savų privalumų turi kiekviena karta

„Vyresni negu 50 metų amžiaus darbuotojai priklauso vadinamosioms X ir Kūdikių bumo kartoms. X kartos atstovams būdingas atsakingumas, praktiškumas, gebėjimas prisitaikyti. Jiems svarbus išsilavinimas, profesija, šeima ir orientacija į rezultatą. Kūdikių bumo atstovai pasižymi darbštumu, lojalumu, pagarba tradicijoms. Jiems svarbu aiškus pavaldumas, jie puikiai geba dirbti komandoje“, – teigia darbo rinkos portalo „CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė.

Pasak specialsitės, vyresnės kartos darbuotojai turi sukaupę gyvenimiškos ir darbinės patirties, gali ja laisvai dalintis su komandos nariais, didelę vertę organizacijai suteikia jų ekspertiškumas, požiūris į darbą, pareigingumas. Jų žinios ir patirtis praverčia priimant sprendimus, planuojant ateities veiksmus, ruošiant strategijas.

Klaidingi įsitikinimai kliudo ir darbuotojams, ir darbdaviams

Nagrinėdama Lietuvos darbo rinkos dinamiką R. Karavaitienė pastebi, kad 50-mečių ir vyresnių gyventojų grupėje nedarbo lygis yra maždaug 3 proc. didesnis už šalies vidurkį ir dvigubai didesnis nei jaunimo (16-24 metų grupėje).

„Pandemijos metu jaunimo ir 50+ amžiaus grupių nedarbas siekė panašų lygį, tačiau per beveik pusantrų metų nedarbas jaunimo grupėje mažėjo daug sparčiau. Taigi, nors vyresnių nei 50 metų amžiaus asmenų nedarbas mažėja, tačiau ne taip greitai kaip kitose amžiaus grupėse“, – kalba darbo rinkos ekspertė.

R. Karavaitienės nuomone, penkiasdešimtmečiams ir vyresniems asmenims netekus darbo yra daug sudėtingiau vėl grįžti į darbo rinką. Ypač sunku sugrįžti tiems, kurie neturi rinkoje paklausių įgūdžių, kompetencijų ar kvalifikacijos. „Vis dar pasitaiko, kad vyresni kandidatai susiduria su diskriminacija dėl amžiaus. Tačiau neretai žmonės ir patys mano, kad jų amžius yra pagrindinė kliūtis susirasti darbą“, – dalijasi pašnekovė ir konstatuoja, kad vyresnio amžiaus žmonės yra tarsi neatrastas lobis ir neišnaudotas darbo jėgos išteklius.

Šiuo metu stiprią konkurenciją dėl darbuotojų patiriančioms ir talentų ieškančioms įmonėms R. Karavaitienės pataria skaitant CV, net nežiūrėti į jame nurodytą kandidato amžių ar gimimo metus, atsiriboti nuo šių skaičių, kurie niekaip neatspindi darbuotojo tinkamumo konkrečiam darbui.

Anot specialistės, kandidatus reikėtų vertinti pagal jų įgūdžius, patirtį, žinias, požiūrį į darbą ir vertybes. „Idealaus darbuotojo portretas yra iliuzija – nereikėtų ieškoti būtent „vyresnio“ ar „jaunesnio“, nes amžius – ne profesija. Svarbu tiesiog ieškoti sau tinkamo darbuotojo“, – tikina R. Karavaitienė.
Akcentuoja asmens orumo svarbą

„Vyresnio amžiaus darbuotojai turi tiek daug gyvenimo patirties, kad gali ją efektyviai panaudoti spręsdami iššūkius ir įvairias užduotis darbo aplinkoje. Gerus rezultatus lemia ne tik kompetencijos. Sklandūs tarpusavio santykiai, darbinga atmosfera ir nekintantys vertybiniai principai yra lygiai taip pat svarbu“, – sako Michaelas Brennanas, Kaune veikiančios bendrovės „Hollister Lietuva“ vadovas.

Jis pabrėžia, kad asmens orumas yra vienas keturių vertybinių principų, kurie bendriems tikslams suvienija komandas iš labai skirtingų asmenybių. Jis atkreipia dėmesį, kad amžiaus įvairovė kompanijoje yra tokia pat svarbi, kaip ir lyties ar rasės. „Užtikrindamas amžiaus įvairovę, verslas įgyja skirtingų patirčių ir požiūrių srautą“, – kalba pašnekovas.

Todėl, anot M. Brennano, labai svarbu padėti kiekvienam naujokui apsiprasti įmonėje, nesvarbu, ar prie komandos prisijungė ką tik mokslus baigęs jaunuolis, ar 30–40 metų darbo patirtį sukaupęs žmogus. Kaune įsikūrusios įmonės komandoje šiuo metu maždaug kas antras narys yra 40 metų ir vyresnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)