Praktika padeda studentams įgyti profesionalumo

„Visada tikėjau, kad kiekvienas žmogus turi savo talentų, kuriuos atskleisti padeda praktika“, – sako „Litgrid“ personalo vadovė Odeta Zubrienė.

Pasak O. Zubrienės, pastaraisiais metais Lietuvoje vyksta energetikos transformacija ir atsinaujinančios energetikos proveržis. Šiam pokyčiui įgyvendinti reiks vis daugiau specialistų ir specialisčių, ypač inžinerinės pakraipos, o kompetencijų, kurios svarbios inžinieriams, spektras darosi vis platesnis. Būti inžinieriumi šiuo metu reiškia, kad reikia turėti ne tik inžinieriui reikalingų žinių, bet ir gebėti, be kita ko, įvaldyti naująsias technologijas: programavimo, automatizavimo ir analitikos įrankius.

Inžinerijos sritis yra itin plati, turi daug skirtingų krypčių ir atšakų, energetika – viena jų. Jaunuoliai, kuriuos ši sritis domina, turi platų studijų krypčių pasirinkimą: nuo automatikos, atsinaujinančios energetikos iki elektros inžinerijos ar elektronikos, tad per praktiką įmonėje susipažinę artimiau su energetikos sritimi, gali sieti ateitį jau konkretesnėje srityje.
Odeta Zubrienė

O. Zubrienė sako, kad praktikos programa siekiama paskatinti studentus iš arti susipažinti su energetika, padėti per praktines užduotis atrasti savo stipriąsias savybes ir gebėjimus, lengviau pasirinkti konkrečią darbo sritį ateityje.

Susipažįsta su visa įmonės veikla

„Dėl šios priežasties pakeitėme ir savo praktikos programą. Anksčiau, kai elektros inžinieriui ar inžinierei užtekdavo siauresnio kompetencijų spektro, praktika buvo labiau koncentruota į konkretaus skyriaus ar grupės veiklą, praktikantai gaudavo praktinių būtent tos srities žinių. Šiais metais, siekdami padėti būsimiems specialistams ugdyti kuo įvairesnes kompetencijas, programą išplėtėme, sudarydami galimybę susipažinti su visa „Litgrid“ veikla – nuo inžinerijos, sistemų valdymo, tinklų plėtros, iki strategijos, kibernetinės saugos, projektų valdymo ir Lean sistemos. Svarbiausia naujovė ta, kad programa veikia tinklelio principu, taigi gilinti žinias galima apjungiant įvairias sritis. Tokiu būdu studentas įgys neįkainojamos patirties, kuri įgalins užtikrintai pradėti profesinį kelią baigus mokslus“, – teigia O. Zubrienė.

Pasak O. Zubrienės, dar praktikantų atrankos metu itin svarbu aiškiai įsivardinti lūkesčius, tikslus ir kryptį, kad laikas, praleistas kartu, būtų kokybiškas ir kuo naudingesnis. Kiekvienas praktikantas yra įmonės komandos narys, tad labai svarbu skirti laiko atsakyti į kylančius klausimus.

„Praktikantus labiausiai džiugina galimybė teorines žinias išbandyti praktiškai. Jie ieško dinamikos, galimybių apsilankyti objektuose ir gyvai pamatyti, kaip viskas vyksta, atlikti realias užduotis, būti naudingais, visaverčiais komandos nariais. Iš kitos pusės, to tikimės ir mes – kad studentai ir studentės žinos, ko tikisi iš savo praktikos, bus smalsūs, drąsiai reikš mintis ir užduos klausimus“, – sako bendrovės atstovė.

Užsiaugina net vadovus

Talentų gretas per praktikos programą pildo ir IT bei skaitmenizacijos sprendimų bendrovė „Baltic Amadeus“.

„Ne vienas vadovaujančias pareigas užimantis kolega, įskaitant generalinį direktorių ir projektų direktorių, karjerą įmonėje pradėjo nuo praktikos. Tai – bene geriausia mūsų praktikos programos reklama. Į kiekvieną praktikos programą sulaukiame mažiausiai 100–200 susidomėjusių, kuriems pateikę užduotį atsirenkame apie dešimt. Jie ir tęsia intensyvius dviejų mėnesių trukmės teorinius bei praktinius mokymus“, – sako įmonės personalo direktorė Akvilė Kazlienė.
Akvilė Kazlienė

Šią programą įmonė traktuoja kaip investiciją į būsimus darbuotojus, kadangi kiekvienam praktikantui skiriamas asmeninis dėmesys, o šiais metais jie dar gaus ir stipendiją. Be to, įprastai daugeliui mokymus įveikusių praktikantų pasiūloma darbo vieta.

Pati programa pirmiausia orientuota į paskutinių kursų programavimo studentus, bet ja domisi ir kitų sričių – fizikos, multimedijos, dizaino – studentai, taip pat žmonės, norintys persikvalifikuoti į IT sritį. Pasak A. Kazlienės, pagrindinis ir svarbiausias reikalavimas dalyviams yra jų noras ir motyvacija sparčiai tobulėti.

Įdarbinti praktikantai – labiau įsitraukę

Praktikos programa „BA IT Challenge“ padeda augti tiek praktikantams, tiek pačiai IT bendrovei. Įgyvendindami realų projektą jaunuoliai gali laisvai dalintis savo nuomone, užduoti klausimus ir siūlyti idėjas, tai padeda mokytis ir tobulėti esamiems komandos nariams, o kartais net atveda prie naujų atradimų.

„Baltic Amadeus“ .NET krypties vadovas Mindaugas Kvederas pastebi, kad per praktikos programą pritraukti darbuotojai būna ir labiau įsitraukę nei atsitiktinai nusamdyti jaunesnieji specialistai.
Mindaugas Kvederas

„Situacija IT specialistų darbo rinkoje yra įtempta, darbuotojų paieška trunka ilgai. Žinoma, reikia laiko ir patiems juos užsiauginti, tačiau per praktiką atėję žmonės jaučia didesnę atsakomybę, dėstytojų įsitraukimą, į mentorius žiūri kaip į autoritetus. Tai leidžia juos formuoti tiek kaip specialistus, tiek kaip įmonės darbuotojus, supažindinti su įmonės kultūra. Prisijungę prie įmonės jie iškart būna labiau įsitraukę. Nenuostabu, kad ir kitur dairosi rečiau – prie įmonės prisijungę praktikantai vidutiniškai išdirba apie 5 metus“, – teigia M. Kvederas.

2 metų praktika? Būna ir taip

Standartiškai praktika įmonėse trunka nuo vieno iki trijų mėnesių, bet yra ir išimčių. Antai gaiviųjų gėrimų prekybos bendrovės „Coca-Cola HBC“ programa „Rise“ praktikantus kviečia prisijungti net dvejiems metams.

Karolina Korsak, įmonės Lenkijos ir Baltijos šalių Talentų valdymo vadovė, paaiškina, kad ši programa padeda įsivažiuoti žmonėms, kurie nori užimti vadovaujančias pozicijas kompanijoje. „Tai rimtas iššūkis, todėl programos dalys – projektų valdymas, mokymai, mentorystė, pareigybių ir projektų pasikeitimai – yra paskirstytos per dvejus metus, kad dalyviai sugebėtų išsiugdyti reikiamus įgūdžius, įgyti patirties. Be to, kitaip nei darbuotojai, praktikantai gali keisti veiklos kryptis bei patys pasiskirti užduotis. Jie gali likti „Rise“ programoje visus 2 metus, bet įprastai tiek laiko neprireikia – radę sau tinkamą ir patinkančią komandą, jie gali prie jos prisijungti ir nutraukti programą“, – sako K. Korsak.
Karolina Korsak

Tarptautinė kompanija siūlo ir trumpesnę, 3 mėnesių trukmės, praktiką „Coke Summership“, kurios metu galima artimiau susipažinti su verslu, jo ypatybėmis. Kadangi ši programa pirmiausia orientuota į studentus, pirmenybė teikiama praktikantams, kurie tiek laiko galėtų skirti būtent vasarą.

Sudominti vis sunkiau

Nors praktikantų pritraukimui bendrovė skiria daug jėgų ir išteklių, K. Korsak pastebi, kad juos sudominti darosi vis sunkiau, mažėja jaunuolių, kurie įveikia visą įdarbinimo procesą.

„Dalis jaunuolių praktiką traktuoja kaip savo karjeros kompanijoje pradžią, todėl ir mes praktikantus skatiname atrasti jiems įdomią, aktualią veiklą organizacijoje, kad, praktikai pasibaigus, galėtų likti čia ilgiau, jau kaip darbuotojai. Idealų kandidatą apibūdinčiau kaip gebantį nuolat mokytis, norintį augti, bet kartu ir nuosekliai siekiantį jam iškeltų ambicingų tikslų“, – sako K. Korsak.

Įmonės Lenkijos ir Baltijos šalių Darbdavio įvaizdžio vadovė Dominika Roslon ją papildo, kad jaunoji karta išsiskiria savo drąsa ir gebėjimu kvestionuoti nusistovėjusias taisykles, užduoti sudėtingus klausimus. Organizacijoms, kurios sugeba įsiklausyti į konstruktyvią kritiką ir iš jos pasimokyti, tai suteikia naują požiūrį.
Dominika Roslon

„Apjungiant jų kūrybiškumą su mūsų darbuotojų patirtimi, gimsta išskirtiniai projektai. Komandų įvairovė, įskaitant skirtingą darbo ir gyvenimo patirtį turinčius darbuotojus, neabejotinai suteikia konkurencinį pranašumą ir leidžia pasiekti įspūdingų rezultatų“, – pabrėžia D. Roslon.

Kokybiškos praktikos programos sukūrimas, įdiegimas ir, svarbiausia, įgyvendinimas neretai gali būti iššūkis, tačiau tai būtina, jei įmonė siekia pritraukti talentingų praktikantų. Svarbiausi tokios programos elementai – praktikantų atranka, įtraukimas, kasdienė pagalba, patarimai ir mentorystė.

„Praktikantų ieškančios kompanijos neturėtų tikėtis iš jų darbo patirties. Tai jūs turite būti jų mokytojai, suteikti reikiamų žinių ir įgūdžių. Tuo tarpu praktikantams svarbiausia būti smalsiems, nebijoti užduoti klausimus ir ieškoti pagalbos. To iš jūsų mes ir tikimės. Taip pat visada vertiname kitokį požiūrį, taigi nebijokite laužyti taisykles. Ir, svarbiausia, būkite įsitraukę, parodykite, kad jums tai svarbu ir kad mes galime jumis pasitikėti“, – sako K. Korsak.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją