1. Esate kairiarankis

Pasaulyje, kuriame dauguma – dešiniarankiai, būti kairiarankiu – abejotinas privalumas. Kairiarankiams reikia specialių žirklių, tenka keisti kompiuterio pelę, taikstytis su prietarais.
Pernai atlikti tyrimai parodė sąsają tarp kairės rankos dominavimo ir sėkmės matematikoje (tiesa, svarbu ir amžius, lytis, darbo pobūdis).

2. Nepasižymite tvarkingumu

Vadybininkams, biurų darbuotojams tvarka ant stalo būtina – vienas pamestas dokumentas bus nuostolis įmonei. Bet jei jūsų darbas susijęs su naujų produktų kūrimu, grafiniu dizainu ar straipsnių rašymu, netvarkinga darbo vieta gali skatinti kūrybingumą.
Groningeno universiteto tyrėjai padarė išvadą, kad aplinka veikia mūsų mąstymą. Pvz., jei matome aplink save chaosą, nesąmoningai persijungiame į informacijos rūšiavimą, todėl mąstymas tampa aiškesnis.

3. Keiksnojatės

Neretai neigiamai vertinami tie, kurie įpratę paįvairinti savo kalbą riebiais posakiais. Kita vertus, psichologai padarė išvadą, kad keikimasis ir mokėjimas pavartoti keiksmažodžių yra veikiau pliusas.
Didžiausio IQ eksperimento dalyviai per minutę prisiminė daugiausia keiksmažodžių.
„Apie žmogaus intelektą sprendžiame pagal tai, kaip jis kalba, – rašė Masačusetso menų kolegijos psichologai Christine ir Timothy Jay. – Bet tai ne visada tikslu. Keiksmažodžių vartojimas mums asocijuojasi su daugeliu neigiamų savybių – menku išsilavinimu, silpna savikontrole, agresyvumu. Bet tai – ne visada teisybė.“

4. Mokate prajuokinti

„Humoro jausmas ir aukštas intelektas glaudžiai susiję“, – aiškina psichologė Gil Greengross. Ji su kolegomis įsitikino – stipriausias ryšys su verbaliniu intelektu, nes humoras grindžiamas žodžių paradoksais.

„Neatsitiktinai manoma, kad humoras – seksualiai patrauklus, – komentavo psichologė. – Jis rodo, kad žmogus išradingas, moka nestandartiška mąstyti ir filosofiškai žvelgia į problemas.“

5. Esate pelėda

Naktinėjimai gali sutrikdyti biologinius ritmus, kas nėra gerai sveikatai, kita vertus, tyrimai rodo – lyginant su vyturiais, pelėdos ilgiau išlaiko koncentraciją, ne taip greitai pavargsta. Be to, šie žmonės vidutiniškai daugiau uždirba ir užima aukštesnius postus.

6. Jums patinka juodasis humoras

Morgas. Atpažįstamas kūnas. Chirurgas pakelia paklodę. Moteris: „Taip, tikrai mano vyras. Beje, kokiais milteliais skalbiate? Tokios baltos paklodės.“

Šis anekdotas tikrai ne visiems patiks. O australų psichologų tyrimas parodė, kad tokio humoro mėgėjai pasižymi aukštesniu nei vidutiniu intelektu.

Nėra aišku, iš kur šis ryšys. Jį galima paaiškinti tuo, kad „iškoduojant pokštus“ vyksta sudėtingi kognityviniai procesai. Tiesa, kad ir koks būtų intelekto lygis, prasta nuotaika trukdo suprasti tiek juodąjį, tiek paprastą humorą.

7. Jūs linkęs dažnai jaudintis

Paguoda tiems, kas ateityje mato begalę problemų – bent jau jūsų intelektas pakankamai išvystytas, kad rastumėte sprendimą. Kanados psichologai įsitikino, kad tie, kurie mintyse pastoviai suka neigiamus scenarijus iš praeities ar jaudinasi dėl ateities, gauna didesnius žodinio intelekto testo baltus.

Tiesa, tas pats tyrimas parodė, kad šių žmonių nežodinio intelekto (socialinio ir emocinio) rodikliai žemesni. Galbūt jiems labiau tiktų patarėjo ar analitiko veikla.

8. Esate savikritiški

Danningo-Kriugerio efektu vadinamas reiškinys: mažiau kompetentingi, intelektualiai išprusę žmonės linkę pervertinti savo sugebėjimus, o ekspertai ir intelektualai priešingai – linkę savimi abejoti. Kaip sakė Sokratas, žinau, kad nieko nežinau.

9. Jūs mylite kates

2014 m. tyrimas parodė, kad kačių mylėtojai atviresni ir pasižymi subtilesniu skoniu, o labiau mylintys šunis žmonės yra energingesni ir paprasčiau žiūri į gyvenimą.

10. Esate vyresnis vaikas šeimoje

Didesniu IQ pasižymi ne tik pirmagimiai, bet ir apskritai vyresni vaikai šeimoje. Profesorius Petteris Kristensenas iš Oslo universiteto mano, kad tai veikiau lemia socialinės nei biologinės priežastys. Vyresniems vaikams tenka būti atsakingesniems, o tai turi įtakos ir požiūriui į mokslą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)