Dirba ištisus metus

Švedijoje fasadų darbus vykdančios bendrovės „Kovenda“ veiklos vadovė Rita Kucinienė sako, kad Skandinavijoje klimatas panašus ar net atšiauresnis nei Lietuvoje, tačiau čia statybų darbai per šalčius nesustoja.

„Statybų sektoriaus sezoniškumą lemia technologiniai procesai – tinkas, betonas negali džiūti žemesnėje nei +5 C temperatūroje, nes jo sudėtyje yra vandens, kuris gali užšalti. Tačiau Švedijoje trūksta gyvenamojo ploto, šiuo metu vyksta daug statybų. Mes taip pat turime užsakymų metams į priekį. Vystytojai yra įsipareigoję pastatyti namus iki sutartos datos, o švedams labai svarbu laikytis duoto žodžio. Todėl čia nuolat ieškoma sprendimų, kaip galima būtų dirbti nepaisant oro sąlygų.

Pavyzdžiui, dengiami pastoliai, o reikalui esant įjungiami ir šildytuvai. Dedami tinkuojamų mišinių priedai, neleidžiantys medžiagoms užšalti. Pasirūpinama tinkama darbuotojų apranga: kelnėmis, džemperiais, batais, striukėmis“, – pasakoja R. Kucinienė.
R. Kucinienė

Pigiau stabdyti darbus

Statybos sektoriaus vystymo agentūros direktorius Aidas Vaičiulis, paklaustas, ar Lietuvoje statybos darbai sustoja atšalus orams, sako, kad viskas priklauso nuo kontrakto ir darbų pobūdžio.

„Kitas svarbus dalykas yra kaina. Padaryti galima viską, bet įrengti šildomus pastolius ir vykdyti darbus prie dabartinių energijos kainų – aš net bijau prognozuoti, kiek tai gali kainuoti. Kiekviena kilovatvalandė šilumos išpučia visą darbų sąmatą, plius dar pačių pastolių įrengimas.

Lietuvoje yra vykdoma tokių darbų, kur įrengiami dengti pastoliai, ypač, jeigu tai yra stogo remontas, bet kad masiškai tai būtų daroma, aš labai abejoju. Jeigu sutarties terminai nespaudžia, geriau ir pigiau yra tuos kelis šalčiausius mėnesius palaukti. O dėl dabartinės situacijos, kai labai pabrango medžiagos, išaugo energijos ir pačios darbo jėgos kainos, tai, matyt, daugelis taip ir darys“, – mano A. Vaičiulis.

Dėl nuolatinio darbuotojų stygiaus, kai kurios statybų įmonės stengiasi darbuotojus išlaikyti ir šalčiausiais mėnesiais nukreipia juos į vidaus apdailos darbus.

„Statybos Lietuvoje yra sezoninis verslas. Vienos įmonės pasibaigus sezonui darbuotojus atleidžia, o orams atšilus vėl samdo iš naujo, kitos – stengiasi juos išsaugoti, nes rasti gerų specialistų nelengva“, – tikina A. Vaičiulis.

Ieško darbuotojų

Įmonės veiklos vadovė R. Kucinienė pritaria, kad gerų darbuotojų nuolat trūksta. Fasado darbams Švedijoje įmonė šiuo metu ieško patyrusių meistų.

„Lietuvoje dirbantys specialistai kartais sako, kad ir čia galima užsidirbti, nebereikia važiuoti į užsienį, tačiau ne kiekvienas susimąsto apie tai, kad pasibaigus šiltajam sezonui, dažnai lieka be projektų. Švedijoje siūlome nepertraukiamą darbą ištisus metus. Didžiausią naudą iš to gauna pats darbuotojas, nes tai garantuoja nuolatines pajamas“, – tikina R. Kucinienė ir užsimena, kad neseniai įmonė išmokėjo keliems darbuotojams rekordinius atlyginimus – 5700 eurų per mėnesį atskaičius mokesčius. Tiek uždirbo mūrininkai, kurie statybų sektoriuje yra bene geriausiai apmokami darbuotojai.

Nuolatiniam darbui Švedijoje įmonė šiuo metu ieško patyrusių šlapių fasado meistrų, mūrininkų, darbų ir projektų vadovų:

Darbas Švedijoje Stokholmo mieste.

Darbo sąlygos:
– Neterminuota darbo sutartis lietuviškoje ar švediškoje įmonėje.
– Du kartus per mėnesį mokamas atlyginimas.
– Kelionė į Švediją.
– Transportas iki darbovietės.
– Apgyvendinimas.
–Visos socialinės garantijos.
– Nuolatinė pagalba iškilus klausimams.

Atlyginimas patyrusiam fasadų meistrui – 2500-3500 eurų (atskaičius mokesčius).
Atlyginimas mūrininkui – 3000-4000 eurų (atskaičius mokesčius).
Atlyginimas patyrusiam darbų vadovui – 3 500 + priedai iki 1 000 eurų (atskaičius mokesčius).
Atlyginimas darbų vadovui – 3 000 + priedai iki 1 000 eurų (atskaičius mokesčius).

***

Šis straipsnis yra specialaus KARJERA projekto ciklo „Ieško darbuotojų“ dalis. Jei turite įdomių darbo pasiūlymų ar prie komandos norite pakviesti prisijungti savo srities profesionalus, susisiekite: roma.macijauskaite@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)