Pastaruoju metu vis dažniau skaitome garsių moterų pasakojimus apie buvusius vyrus, kurie iš jų tyčiojosi, žemino ir mušė. Kyla klausimas: kaip sėkminga, graži moteris galėjo susieti gyvenimą su tokiu žmogumi? Kodėl nepastebėjo jo charakterio ir polinkių?

Tikėtina, kad tie buvę vyrai turi savybių, kurias psichologai priskiria prie „tamsiosios triados“ – narcizizmo, makiavelizmo (polinkis manipuliuoti žmonėmis) ir psichopatijos. Neseniai atlikti tyrimai atskleidžia, kodėl būtent šios savybės, nepaisant jų negatyvumo, daro jomis pasižyminčius žmones žaviais.

Nicholas Holtzmanas ir Michaelas Strube‘as iš Vašingtono universiteto ieškojo ryšio tarp fizinio patrauklumo ir polinkio į narcizizmą, psichopatiją ir makiavelizmą. Jie pakvietė į laboratoriją 111 studentų. Iš pradžių juos nufotografavo, tada paprašė persivilkti jiems paruoštus labai paprastus, neutralius drabužius. Moterų paprašė nusivalyti makiažą, nusiimti papuošalus, o plaukus susirišti. Paskui visus vėl nufotografavo. Tyrėjai parodė nuotraukas nepažįstamų žmonių grupei ir paprašė įvertinti fotografijose esančių žmonių fizinį patrauklumą. Jie norėjo suprasti, kam iš studentų pavyko tapti patrauklesniais, pasitelkus drabužius, aksesuarus ir kosmetiką.

Užsislėpę narcizai ir manipuliatoriai nėra patrauklesni už kitus, tik moka save pateikti.

Paskui tyrėjai sudarė dalyvių psichologinius portretus, taip pat apklausė telefonu ir el. paštu jų pažįstamus ir draugus. Sudėję savo ir kitų žmonių vertinimus, jie sudarė kiekvieno studento profilį.
Paaiškėjo, kad kai kurie pasižymi klasikiniais „juodosios triados“ požymiais: negebėjimas jausti empatijos, polinkis peržengti ribas ir naudotis kitais, siekiant savų tikslų, statuso ir prestižo siekimas. Paaiškėjo, kad būtent jie nepažįstamiems žmonėms pasirodė patys patraukliausi.

Įdomu tai, kad jų nuotraukas „iki“ ir „po“ įvertino maksimaliai skirtingai. T. y. užsislėpę narcizai ir manipuliatoriai nebuvo patrauklesni už kitus, kai vilkėjo paprastus marškinėlius ir mūvėjo sportines kelnes. Vadinasi, jie geriau moka save pateikti. Šie duomenys sutampa su ankstesnių tyrimų rezultatais: iš pirmo žvilgsnio narcizai žavesni už kitus – tiesiogine šio žodžio prasme.

Mokslininkai mano, kad čia viską lemia ypatumai: išvystytas socialinis manipuliatorių „intelektas“ ir klaidingas mūsų suvokimas. Narcizai mums atrodo žavūs, nes moka padaryti įspūdį: jie efektingai atrodo, daug šypsosi, meistriškai naudojasi kūno kalba. Galima sakyti, kad jie – savęs pateikimo meistrai. Jie puikiai moka patraukti dėmesį ir sudominti savo asmenybe.

Fizinis žmogaus patrauklumas dažnai asocijuojasi su daugybe teigiamų savybių – tai vadinama aureolės efektu. Kai žmogus mums atrodo gražus, žavus, mes automatiškai manome, kad jis geras, protingas ir savimi pasitikintis. Būtent dėl to manipuliatoriams pavyksta pelnyti savo aukų pasitikėjimą, užimti vadovaujamus postus ir rasti ištikimų šalininkų.

Narcizai ir sociopatai nesupranta santykių esmės, todėl daug pastangų skiria, kurdami ryškų įvaizdį. Tai teikia vilčių – pirmo įspūdžio poveikis netrunka amžinai. Anksčiau ar vėliau išsisklaido apgaulingas jų žavesys. Deja, dažnai partneriai ir draugai tiek prie jų prisiriša, kad neturi jėgų nutraukti santykius.

Kita vertus, intuicija dažnai užfiksuoja tai, kas dissonuoja su idealiu įsivaizdavimu mūsų galvoje: šaltas žvilgsnis, greitai pasikeičiantis tonas, atviras meilikavimas... Paisykite savo pojūčių – jei intuicija siunčia jums pavojaus signalus, greičiausiai vertėtų laikytis atokiau nuo to žmogaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją