Statistika rodo, kad didžiausias darbo paieškos aktyvumas įprastai jaučiamas pavasarį ir rudenį. Taip pat ir sausį, kai po šventinio gruodžio štilio neretas Naujus metus nori pradėti nuo rimtų permainų, kad ir pokyčių karjeroje. Tačiau vasara ieškantiems darbo gali atverti nemažai naujų galimybių. Radus patrauklią poziciją, būtent vasarą gauti kvietimą dirbti gali būti lengviau.

Mažiau konkurencijos, daugiau dėmesio kandidatui

Vienas ryškiausių darbo paieškos vasarą privalumų – mažiau konkurencijos. Kol kiti potencialūs kandidatai keliauja ar ilsisi paplūdimyje, jūsų CV organizacijoje, tikėtina, sulauks daugiau dėmesio. Nors šiltuoju metų laiku gyvenimas įmonėse, dažniausiai, kiek aprimsta, darbuotojų paieškų organizacijos nesustabdo – turi pasiūlymų tiek studijas baigusiems jauniems specialistams, tiek ir karjeros pokyčių ieškantiems profesionalams.

Daugiau nei 200 specialistų kasmet įdarbinančios „Telia Global Services Lithuania“ atrankų komandos vadovė Indrė Bakutytė, sako, kad darbo rinkoje sezoniškumas jaučiamas labai ryškiai. Lyginant sausio-balandžio laikotarpį su birželio-liepos mėnesiais, vasarą bendrovė esą sulaukia apie 30 proc. mažiau kandidatų.

Ramesniu ritmu vasarą gyvena ir pati bendrovė: gegužės mėnesį „Telia Global Services Lithuania“ siūlė virš 150 atvirų pozicijų, o birželį – 111. Mažiausiai kandidatų į skelbiamas atrankas esą sulaukiama liepos ir rugpjūčio mėnesiais.

„Vasara tikrai gali būti puikus laikas kandidatuoti į savo norimą poziciją. Dėl sumažėjusio kandidatų skaičiaus konkurencija bus mažesnė, o, sėkmės atveju, vasaros laikotarpis leistų lengviau įsivažiuoti, susipažinti su organizacija, sistemomis, kultūra. Taip įdarbinimas bus sklandesnis ir efektyvesnis“, – įsitikinusi I. Bakutytė.

Įdarbinimas vasarą kartais gali reikšti kiek ilgesnį procesą, ypač, jei svarbūs atrankai darbuotojai tuo metu atostogauja. Kita vertus, atrankų komanda turi daugiau laiko, gali skirti daugiau dėmesio kandidatams, operatyviau organizuoti pirmuosius pokalbius. O jei reaguojate į aktyvų įmonės skelbimą, su ilgu procesu, greičiausiai, neteks susidurti – šiandienos rinkoje darbdaviai gerus kandidatus stengiasi įdarbinti kuo greičiau.

Daugiau laiko pasiruošimui

Vasara atveria puikias galimybes ir geriau pasiruošti norimo darbo paieškai – sukurti geresnį CV, rasti laiko pokalbiams su senais pažįstamais ar naujai atrastais žmonėmis, kurie gali duoti naudingų karjeros patarimų. Liepą ir rugpjūtį darbų tempas sumažėja, tad ir laiko tokiems susitikimams visi turi daugiau.

„Susitikimai ir savo pažįstamų tinklo plėtimas yra labai svarbūs, ypač, jei žmogus aiškiai žino, kur nori būti, kokio darbo siekia. Tada galima tiksliai identifikuoti ir specialistus, ir darbovietes, su kuriomis norisi susitikti, gauti daugiau informacijos. Vasara tam labai palankus laikas, nes visi nori daugiau pietauti ne biure – pietus puikiai galima išnaudoti naujų kontaktų paieškai ar mentorystės sesijoms“, – pažymi I. Bakutytė.

Laikas savęs pažinimui

Jei dar mažiau aišku, kuri sritis ar tolimesnis karjeros kelias būtų tinkamiausias, vasarą verta ieškoti atsakymų į šiuos klausimus. Bendrai darbo rinkoje vasara laikoma savęs pažinimo laikotarpiu – jos metu galima tyrinėti dominančias sritis, eiti į kursus, akademijas ir geriau pažinti savo stipriąsias puses bei tobulinti silpnąsias.

Tai taikoma ir patiems personalo specialistams. Kai kandidatų ir atrankų įmonėje yra kiek mažiau, įmonės esą nešvaisto laiko – koncentruojasi į įgūdžių tobulinimą, sistemų atnaujinimus, duomenų bazių peržiūras.

„Šiemet vasaros sezonu startavo jau trečioji mūsų IT personalo atrankų specialistų akademija, kurios metu siekiame suteikti galimybę personalo srityje patirties neturintiems ar persikvalifikuoti norintiems asmenims nemokamai pradėti kelią atrankų srityje“, – pasakoja I. Bakutytė. „Tai galimybė tiems, kurie domisi personalo atrankos sritimi, nori keisti darbą ir gali imtis pokyčių būtent vasarą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją