Daugiau nei 11 metų Ovidijus šį hobį sėkmingai derina su kasdieniniu darbu JAV programavimo paslaugų įmonėje „Devbridge“. Apie išskirtinį pomėgį, trenerio darbą ir DevOps sritį portalui DELFI pasakojo sportininkas.

– Kada pirmą kartą rimtai susidomėjote technologijomis ir nusprendėte su tuo susieti savo gyvenimą?

– Kai mano kiemo draugas įsigijo kompiuterį ir pasikvietė į svečius, aš iš karto supratau neribotas šio įrenginio galimybes. Jau kitą dieną su broliu pradėjome aktyviai daryti tėvams spaudimą, kad kuo greičiau jie mums nupirktų kompiuterį. Lengva nebuvo, nes tuo metu tai kainavo labai didelius pinigus, bet galiausiai tėvai mums įteikė su broliu bendrą dovaną ir padovanojo puikų kompiuterį.

Taip viskas ir prasidėjo. Kelis kartus per dieną išrinkdavau ir perinstaliuodavau jį, norėjau suprasti, kaip viskas veikia. Pradėjau aktyviai domėtis „Linux“ operacine sistema, scriptinimu, programavimu, tinklais, servisų konfigūravimu bei valdymu. Mokykloje pasirinkau informatikos pamokas bei laikiau baigiamąjį IT egzaminą ir įstojau į Vilniaus kolegijos kompiuterių technikos specialybę, kurią ir baigiau.

– IT srityje darbuojatės daugiau nei 20 metų. Kaip klostėsi jūsų karjera ir kodėl nusprendėte pasirinkti būtent DevOps sritį?

– Kai tik įstojau į Vilniaus kolegiją, iš karto pradėjau dirbti. Pirmiausia įsidarbinau sistemų ir tinklų administratoriumi, o tai man suteikė didžiulį žinių ir patirties bagažą ir padėjo tvirtus pamatus tolimesnei karjerai. Mano profesinis kelias buvo įvairus: dirbau didžiosiose Lietuvos ir užsienio kapitalo įmonėse įvairiose verslo srityse tokiose, kaip avialinijos, telekomunikacijos, bankinis sektorius ir t.t. Nors IT srityje dirbu daugiau nei 20 metų, tačiau būtent kaip DevOps specialistas darbuojuosi 8-erius metus. Kaip ir daugelis tuo metu, natūralu, kad pradėjau nuo sistemų administratoriaus darbo, o ilgainiui daugėjant automatizacijos procesų įvairiose verslo srityje, teko persiformuoti ir mokytis įvairių naujovių. Daugelis klientų ir įmonių pradėjo naudoti didžiųjų gamintojų Debesijos ir CI/CD sistemas, micro servisus (Docker) ir jų orkestratorius (Kubernetes), tad pradėjau vis labiau gilintis į DevOps sritį.

– Kaip priėmėte sprendimą keisti darbovietę ir prisijungti prie „Devbridge“ komandos?

– Taip jau susiklostė, kad tuometinė darbovietė nusprendė palikti Lietuvą, uždaryti padalinį mūsų šalyje bei perduoti visus savo darbuotojus kitai IT kompanijai. Kaip tik tuo metu labai atsitiktinai viename prekybos centre sutikau buvusį kolegą, kuris ir pasiūlė ateiti dirbti į „Devbridge“. Tuo metu nelabai žinojau ir domėjausi kitomis IT įmonėmis, tad nebuvau girdėjęs ir apie šią kompaniją. Tačiau vos po kelių susitikimų ir pokalbių gavau pasiūlymą dirbti įmonėje, kurioje jau trejus metus sėkmingai tęsiasi mano karjera.

– Nors esate DevOps srities profesionalas, tačiau daugelis Lietuvoje jus žino ir kaip, vandenlenčių sporto entuziastą, trenerį. Kiek metų užsiimate šia ekstremalia vandens sporto šaka?

– Viskas prasidėjo šiek tiek anksčiau, nei Lietuvoje išpopuliarėjo vandenlenčių sportas. Iš pradžių susidomėjau snieglenčių sportu, sekėsi itin gerai. Tada susižavėjau jėgos aitvarais, na ir galiausiai, taip jau susiklostė, kad vieną vasarą visiškai nebuvo vėjo, o Vilniuje, Salotės ežere, atsirado pirmoji vandenlenčių sistema. Kadangi šiai sporto šakai nereikia jokių ypatingų sąlygų (svarbu tik, kad nežaibuotų), tai labai greitai „prilipo“ ir tai man prilygo kaip šių dviejų sporto sričių junginys – čiuožti per figūras ir ant vandens paviršiaus atlikti oro triukus. Šis sportas dėl prieinamumo ir gerų infrastruktūros sąlygų, labai greitai išpopuliarėjo. Vos per kelerius metus Lietuvoje susikūrė apie 10–15 šiai sporto šakai tinkamų vandens parkų. Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 30 dviejų bokštų parkų bei 6 ratai (angl. „fullsize“) sistemose. Todėl šiuo sportu užsiiminėju nuo pat jo atsiradimo Lietuvoje, kiek daugiau nei 11– a metų.

– Esate nemažai pasiekęs vandenlenčių sporto srityje. Turite ir tarptautinių apdovanojimų bei įvertinimų čia Lietuvoje, kurie jums yra patys svarbiausi?

– Esu Lietuvos ir Baltijos šalių prizinių vietų laimėtojas. Paskutinis laimėjimas buvo prizinė vieta Lietuvos čempionate – „2Lines“.

– Kas yra sunkiausia šioje sporto šakoje, kokių savybių, fizinių duomenų ar infrastruktūros reikia, norint pradėti užsiimti vandenlenčių sportu?
– Šis sportas žavi tuo, kad čia nereikia jokio specialaus fizinio pasirengimo. Reikalingos tik palankios gamtos sąlygos, o štai, pavyzdžiui, jėgos aitvarams yra būtinas vėjas. Vandenlenčių sezonas prasideda ankstyvą pavasarį ir baigiasi vėlyvą rudenį. Įranga taip pat yra pakankamai nebrangi ir prieinama visiems. Taip pat visiems pradedantiesiems būna paskirtos tam tikros valandos, kada yra sulėtintas greitis, instruktoriai išsamiai paaiškina saugumo taisykles ir kaip startuoti. Šios sporto šakos progresas ypač greitas, nes vanduo – tai ne sniegas ar ledas. Visi gali išmokti valdyti vandenlentę ir gauti pozityvaus adrenalino. Dirba ir profesionalūs treneriai, kurie arba treniruoja individualiai, arba turi grupę entuziastų.

– Esate profesionalus vandenlenčių sporto treneris – kaip sekasi šią veiklą derinti su tiesioginiu, programuotojo darbu?

– Taip. Šiuo metu treniruoju mūsų komandos jauną ir perspektyvią kartą, perduodu jiems savo žinias. Trenerio darbas tikrai nėra lengvas, daugelį dalykų reikia mokėti paaiškinti tiksliai ir kaip po mažą žingsnelį prieiti prie galutinio tikslo, nepatiriant skaudžių traumų. Jaunoji karta varžybose rodo tikrai gerus rezultatus ir tai labai džiugina.

O trenerio ir programuotojo darbus derinti pavyksta tikrai neblogai, viskas yra įmanoma. Kartais pavyksta porai valandų ištrūkti per pietų pertrauką, kartais anksčiau pradedu darbus, kad turėčiau daugiau laiko sportui vakare. Mano programuotojo darbe yra svarbiausia, kad darbai būtų atlikti laiku ir kokybiškai. Šiuo metu džiaugiuosi, kad ne tik turiu prasmingą laisvalaikį, įdomų hobį, bet ir dirbu prie įdomių IT projektų. Mane visada traukė tai, kad yra nauja, modernu, pavyzdžiui, technologijos, servisai, nestandartiniai sprendimai, nes viskas kas kartojasi gyvenime, anksčiau ar vėliau pabosta. O kai tenka dirbti prie skirtingų projektų, kurti įdomius sprendimus, pavyzdžiui, garsiausiems JAV bankų sektoriams, finansinių paslaugų įmonėms, kuriančioms išmanius pensijų planavimo įrankius Kanados ir JAV rinkoms, tad iššūkių mano kasdieniniame darbe tikrai nepritrūksta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)