Patirtis atveria galimybes

Socialiniuose tinkluose dažnai skelbiamos sėkmės istorijos, kaip jauni, dažnai dar mokyklose ar universitetuose besimokantys žmonės, vedami veržlumo ir užsispyrimo, įkūrė verslą ir sklandžiai jį plėtoja. Tiesa tokia, kad tokie sėkmės atvejai – vienetiniai. Ilgamečiai verslininkai teigia, jog sėkmingi verslai sukuriami turint patirties.

Pasak verslumo lektorės, finansų konsultavimo įmonės „Aurita“ savininkės ir vadovės Vaidos Butkuvienės, norint sukurti finansinių paslaugų verslą, turėti patirties – privalu.

„Jeigu atstovauji intelektualųjį verslą, tai yra, žinių verslą, tai neabejotinai turi sukaupti patirtį. Ta patirtis yra reikalinga, norint suteikti kokybišką paslaugą. Per patirtį išmoksti vertinti, kas yra rinkoje, ir būtent įvertinus rinką gali galvoti apie verslo kūrimą“, – teigia V. Butkuvienė.

Pašnekovė savo mintį pagrindžia ir asmenine verslo kūrimo patirtimi.

„Visą laiką kėliau sau uždavinį, kad būsiu socialinių mokslų srities profesionalė, tad studijavau finansus. Baigusi universitetą, dirbau keliose darbovietėse pagal darbo sutartis tam, kad sukaupčiau reikalingos patirties, įgyčiau finansų verslo sričiai būdingų specifinių žinių ir ugdyčiau asmenines savybes, reikalingas verslo kūrimui. Kai viso to pasiekiau, nusprendžiau, kad galiu save toliau realizuoti įkūrus verslą.

Verslą kūriau dėl to, kad norėjau savo žinias parduoti, jas realizuoti, bet padaryti tai ne per samdomą darbą. Taip po truputį išsivystėme į stiprų finansinių paslaugų verslą. Samdomas darbas man buvo ta tarpinė stotelė, kurioje sustoti buvo neišvengiama, tačiau užsibūti joje nežadėjau“, – pasakoja įmonės vadovė.
Vaida Butkuvienė

Savo verslą ant įgytos patirties pamatų kūrė ir gamybos įmonės „Lazertechas“ akcininkas ir direktorius Dainius Slavinskas. Verslininko teigimu, gamybos versle patirtis pravarti siekiant verslą plėtoti.

„Pirmą kartą „Lazertechą“ įkūriau 2001 metais. Tuo metu buvome labai maža įmonė, mūsų dirbo iki 15 žmonių. Duonai uždarbio užteko, bet didesnių pinigų tuo metu uždirbti nepavyko. Tada gavau pasiūlymą užimti samdomo darbuotojo pareigas didelėje įmonėje. Iš mažo verslo atėjau ten, kur dirba 1500 žmonių. Naujomis akimis pažvelgiau į vykstančius procesus, labiau supratau, kas yra pirkimai, pardavimai, kaip jie sąveikauja.

Mažoje įmonėje sunku suprasti tuos procesus, nes pats iš pradžių ir prie staklių dirbi, ir grindis šluoji. Atrodo, kad tai yra normalu, nors iš tikrųjų ne. Jeigu dirbi garažiniame lygyje, tada – taip, gali vieną dieną prie vienų staklių padirbėti, kitą dieną prie kitų, trečią – prie kompiuterio sąskatas tvarkyti. Tačiau, kai kuri didesnį verslą, turi suprasti, kas vyksta viduje, bet matyti viską ir valdyti turi iš viršaus, kad neapkrautum proto tik kasdieniniais reikalais, o strateguotum ir ateities perspektyvas. Tas yra svarbu plečiant verslą. Aš visą tai supratau dirbdamas samdomą darbą. Ir tai, ką šiandien „Lazertechas“ turi, pati įmonės struktūra, yra patirtis, įgyta samdomąme darbe“, – patirtimi dalinasi D. Slavinskas.

Verslas yra rizika

„Verslas yra rizika ir vienas svarbiausių dalykų jame yra nebijoti prisiimti tą riziką“, – teigia V. Butkuvienė.

Daug jaunų žmonių nebando įgyvendinti savo verslo idėjų, nes bijo rizikos. Pasak verslininkės, baimės jausmą įmanoma įveikti žinojimu ir iššūkiais.

„Baimė yra nežinojimas. Kai žinai, tada ir nebijai. Rizika sumažėja tada, kai maksimaliai padarai namų darbus ir kiek įmanoma labiau išanalizuoji rinką. Tam reikia daug dirbti. Kitas svarbus dalykas yra nebijoti prisiimti iššūkio: eiti į akistatą su sudėtinga situacija, ieškoti sprendimo ir taip augti“, – pasakoja V. Butkuvienė.

Visgi įveikti baimės jausmą ir iššūkius gali ne visi, teigia D. Slavinskas. Pasak verslininko, sugebėjimas nugalėti baimę ir stoti į akistatą su iššūkiais – lyderio savybė.

„Jei bijai vilko – neik į mišką, – sako D. Slavinskas, paklaustas, kaip nugalėti rizikos baimę. – Nesėkmių bus, gali būti net ir labai didelių. Ir jei į nesėkmę žvelgsi kaip į nelaimę, tada verslas ne tau. Tačiau jei sugebi į nesėkmę pažiūrėti kaip į iššūkį, kurį gali išspręsti, arba kaip į pamoką, tada jau gali būti lyderis. Daug žmonių nuleidžia rankas po pirmos ar antros nesėkmės. „Lazertechas“ bankroto momentą turėjo ne vieną, bet mes tikėjome, skaičiavome ir mūsų verslas sėkmingai gyvuoja.“
D. Slavinskas

Verslui idėjos neužtenka

Skirtinguose versluose reikalingi skirtingi įgūdžiai, bet, pasak V. Butkuvienės, šiuolaikiniam verslui, nepriklausomai nuo krypties, reikalingos teisinės, finansinės ir marketingo žinios. „Viso to reikia, kad galėtum verslą vystyti, o paskui, priklausomai nuo dydžio, nuo rinkos, nuo situacijų gali arba samdyti žmones, arba persisamdyti tam tikrus specialistus, kurie galėtų tau padėti“, – sako „Auritos“ savininkė.

Pasak D. Slavinsko, gamybinėje įmonėje reikia turėti technologinių žinių, o reikalingiausias profesinis įgūdis yra „skaičiuoti, skaičiuoti ir dar kartą skaičiuoti.“

Verslininkai sutaria, kad kuriant verslą labai svarbus aukštasis išsilavinimas.

„Kiek aš savo gyvenime susiduriu – aukštojo mokslo reikia. Aukštąjį aigę žmonės problemas gali spręsti platesniu kampu. Universitetas išmoko susirasti informaciją ir ją valdyti. Šį įgūdį galima panaudoti siekiant greičiau ir efektyviau spręsti problemas“, – teigia „Lazertecho“ įkūrėjas.

„Dirbant tokioj verslo srityje kaip finansai aukštojo išsilavinimo reikia, nes toks verslas reikalauja tam tikrų specifinių žinių, kurios įgyjamos tik per mokslą“, – sako V. Butkuvienė.

Paklausta, ar jaunas žmogus, turintis idėją, tačiau neturintis šių įgūdžių, gali išvystyti verslą, V. Butkuvienė krato galvą – „ne“.

„Jeigu man šį klausimą būtų uždavę prieš 20 – 30 metų, būčiau pasakius, kad idėja yra labai svarbu. Šiandien galiu pasakyti, kad tikrai ne. Konsultuodami verslus matome labai daug idėjų, daug startuolių. Pagal statistiką, visų pasaulio startuolių įgyvendinama iki 10 proc. Štai ir atsakymas, kad idėja nėra svarbiausias dalykas, svarbi yra visuma. Aš galiu turėti idėją, bet jei neturėsiu įgūdžių jos išvystyti ir išlaikyti, verslas nebus sėkmingas. Versle netgi yra sakoma, kad pirmą milijoną uždirbti lengviausia, bet jį išlaikyti yra sunkiausia“, – teigia verslininkė.

V. Butkuvienė priduria, kad, jeigu užsiimti verslu būtų taip lengva, tai darytų visi. „Klausimas, ar būtina visiems verslą daryti? Juk jeigu būtų labai lengva ir būtų generuojami labai dideli pinigai, tai mes visi seniai būtume milijonieriais arba nieko neveiktume. Tačiau taip nėra. Kiekvienas turime surasti pasaulyje savo vietą, ir kiekvieno darbas yra tinkamas bei reikalingas. Kiek verslui reikalingi darbuotojai, tiek darbuotojams reikalingi lyderiai“, – sako pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją