Kodėl verta ryžtis keisti profesiją?

„Sprendimas keisti profesiją nėra spontaniškas. Vieni nėra patenkinti dabartiniu savo darbu, susiduria su monotonija ir ieško pokyčių, ne paslaptis – daugelį vilioja ir didesnis uždarbis ar galimybė dirbti sau. Dažnai sulaukiame ir būsimų ar kūdikius auginančių mamų, kurios motinystės atostogas išnaudoja karjeros pokyčiams, nes į buvusį darbą sugrįžti nebenori“, – pranešime žiniasklaidai sako „Vestuvių verslo mokyklos“ vadovė, vestuvių planuotoja Inga Klimienė.
I. Klimienė

Sakoma, kad pasirinkus mėgstamą darbą dirbti nebereikia. Iš tikrųjų dirbti reikia visada, tačiau kai veikla įdomi ir mėgstama, tai daryti daug lengviau. Daugeliui ieškančiųjų naujų karjeros ar verslo galimybių tikru atradimu yra vestuvių organizavimas. Lietuvoje tai nėra nauja sritis, bet šios profesijos nemoko nei universitetai, nei kolegijos.

Daugelį vilioja, atrodo, lengvas ir įdomus švenčių organizavimas. Vis dėlto profesionalai perspėja: dažniausiai šventes esame įpratę matyti kaip svečiai, o užkulisinėje „virtuvėje“ slepiasi daugybė iššūkių, ypač kalbant apie vestuves. Netikėti pokyčiai, oro permainos, sugedusi technika ir nepatikimi tiekėjai – tai tikrai sukelia daugybę streso. Tai darbas, reikalaujantis atsakomybės ir greitos orientacijos greitai besikeičiančiose situacijose. Galbūt todėl mokytis vestuvių verslo paslapčių dažniau nusprendžia turintys darbo patirties specialistai iš kitų sričių. Kaip pastebi I. Klimienė, jie nebijo įtampos ir streso, su kuriuo tenka susidurti nuolat, tačiau mokykla sulaukia ir ką tik mokyklą baigusių absolventų.
Dirbantiesiems patogu ir tai, kad nereikia skirti daugybės laiko ir pastangų – vestuvių planavimo ir dekoravimo studijos yra palyginti nedidelės apimties, tad jas baigti galima ir dirbant. O daugelis absolventų į naują sritį žengia palengva, derindami senąją ir naująją veiklas.

Vilioja didelio uždarbio galimybės

Įprasta manyti, kad vestuvių planuotojų paslaugos kainuoja labai brangiai. Tai strereotipas, kuris pamažu nyksta, nes pagaliau suvokiama, kad vestuvių planuotojas ne tik uždirba pats, bet ir padeda sutaupyti. Be to, vienos šventės organizavimui gali pakakti ir keleto skambučių, o kitą kartą gali nutikti ir taip, kad norėsis tiesiog į dvi dalis persiplėšti.

Vis dėlto aktyviai dirbantys vestuvių planuotojai uždarbiu skųstis neturėtų. Šios srities profesionalė Klimienė skaičiuoja, kad po mokymų „Vestuvių verslo mokyklos“ absolventai, dar dirbdami senąjį darbą, jau sugeba uždirbti papildomai daugiau nei tūkstantį eurų per mėnesį iš vestuvių organizavimo ir dekoravimo veiklos. Įgudę profesionalai per sezoną dažniausiai planuoja apie 20 vestuvių, tačiau yra ir tokių, kurie spėja suorganizuoti ir 50 švenčių, tad jų uždarbį jau galima skaičiuoti dešimtimis tūkstančių.

Pašnekovė pastebi, kad susiję su vestuvėmis profesiniai gebėjimai leidžia uždarbį ar labiau padidinti, o vis daugiau vestuvių planuotojų tampa universaliais specialistais. Pavyzdžiui, organizatorės siūlo ir dekoro, floristo ar kitas paslaugas. Šios profesijos paslapčių taip pat galima išmokti „Vestuvių verslo mokykloje“, tačiau procesas dažnai būna ir atvirkštinis: mokytis organizuoti vestuves ateina floristai ar dekoratoriai, kurie jau dirba su sužadėtinių poromis.

Vestuvių planuotojo profesija – ne kiekvienam

Patrauklus uždarbis, įdomus darbas ir koncentruotos, nedaug laiko reikalaujančios verslo studijos – atrodo, kad vestuvių planuotojas yra tiesiog svajonių profesija. Deja, ji skirta tikrai ne kiekvienam. Visų pirma, nepamirškite, kad reikia ne tik surengti vestuves, bet ir koordinuoti visą procesą. O tai reiškia, kad apie savaitgalius vasarą galite pamiršti – tai vestuvių organizavimo srityje yra pats karščiausias darbymetis. Šios profesijos atstovai dažniausiai atostogauja rudenį arba žiemą ir prie to turi prisitaikyti visa šeima.

Be jau minėto atsparumo stresui, reikia ir pastabumo, gebėjimo prognozuoti. „Vestuvių verslo mokykloje“ dėstanti Inga Klimienė pastebi, kad jau pirmosios praktikos, kuri vyksta organizuojant tikras vestuves, metu absolventai pastebi, kokių savybių reikės šiame darbe. Labai vertingi ir vadovavimo, rizikos valdymo įgūdžiai, tačiau „organizatoriaus gyslelė“ dažniausiai yra prigimtinė, o ne išmokstama savybė.

„Pasitaiko ir taip, kad pradėję mokytis ir gilintis žmonės supranta, jog vestuvių planavimas – ne jų sritis. Galima išsigąsti streso, neapibrėžtumo. Šiame darbe tikrai reikia stiprybės ir greitų sprendimų, o tai sugeba, deja, ne visi“, – pasakoja I. Klimienė, kuri pati vestuves organizuoja jau penkiolika metų.

Be to, nepamirškite, kad vestuvių planuotojai dirba savarankiškai. Jų vadovai – tai jaunavedžių poros, kurios išsako ne tik pageidavimus ir padėkas, bet ir pastabas. Tai nėra pati maloniausia dalis, tačiau tikrai verčia pasitempti. Visgi renkantis vestuvių organizavimo sritį, reikia įvertinti, ar sugebėsite kontroliuoti savo užimtumą ir atsakingai atliksite užduotį. Vestuvės daugeliui porų yra gyvenimo šventė, tad klaidų čia būti paprasčiausiai negali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją