„Dažniausiai priežastis, kodėl jūsų nepakvietė į kitą darbo pokalbį, galima skirstyti į 2 kategorijas: kurioms galite darytį įtaką ir kurioms ne. Gali būti, kad tiesiog susiklostė jums nepalankios aplinkybės ‒ konkuravote su labiau patyrusiu ir tinkamu kandidatu. Vis dėlto, gali būti, kad darbo pokalbyje ir patys galėjote pasirodyti geriau ‒ tada reikėtų stengtis keisti savo elgesį“, ‒ pranešime žiniasklaidai sako Eglė Staniulionė, „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė.

1. Prastai pasiruošėte

Net jei darbo ieškote itin aktyviai ir vienu metu bendraujate su ne viena bendrove ‒ būtinai atraskite laiko pasiruošti darbo pokalbiui.

„Darbdavys greitai supras, jei į pokalbį atvyksite visai nepasidomėjęs įmone, pozicija į kurią kandidatuojate. Vertėtų pasidomėti, kokie įgūdžiai ir kvalifikacijos yra aktualiausios darbo pozicijai, į kurią pretenduojate. Tai galite padaryti atsižvelgę tiek į informaciją, pateiktą darbo skelbime, tiek įmonės interneto svetainėje. Informacija padės suprasti, kokias savo savybes reikėtų labiausiai akcentuoti darbdaviui“, ‒ sako žmonių ambasados vadovė.

Ekspertė taip pat priduria, kad „Jei vykstate į gyvą darbo pokalbį, būtinai iš anksto pasidomėkite, ar žinote, kaip rasti įmonę, kiek laiko užtruksite ‒ kad netektų vėluoti. Jei pokalbis vyks nuotoliniu būdu, atkreipkite dėmesį, kokią aplinką, foną matys pašnekovas. Iš anksto įsitikinkite, ar veikia jūsų kompiuterio mikrofonas ir kamera“.

2. Kalbėjote per daug arba per mažai

Interviu metu per trumpiausią laiką siekiama gauti kuo daugiau esminės informacijos. Dėl šios priežasties būtina išlaikyti balansą ‒ neišsiplėsti, bet tuo pačiu aiškiai papasakoti apie savo geriausias savybes.

„Pasitaiko atvejų, kai į darbo pokalbį atėjęs žmogus itin jaudinasi ar jaučia nerimą ir pradeda daug ir nerišliai kalbėti, „šokinėti“ nuo vienos temos prie kitos. Tokiu atveju reikėtų stengtis nusiraminti ir labiau susikaupti“, ‒ teigia E. Staniulionė.

Ne patį geriausią įspūdį gali palikti kandidatas, kuris į klausimus atsako itin glaustai, pats papildomai neužduoda jokių klausimų. Toks žmogus gali pasirodyti neentuziastingas, nepakankamai motyvuotas prisijungti prie komandos.

3. Jums trūksta žinių ar patirties

Viena iš galimų priežasčių, kodėl nesulaukėte kvietimo į antrą darbo pokalbį gali būti ta, kad jūsų žinios, patirtis, kvalifikacija pasirodė per žema užimti poziciją.

„Visada rekomenduoju paklausti darbdavio, kodėl nepatekote į kitą etapą ar negavote darbo. Tai padės jums suprasti, kur reikėtų patobulėti. Niekada nevėlu mokytis, o galimybių šiandien tikrai netrūksta, net jei negalite ar nenorite tobulėjimui skirti papildomų lėšų“, ‒ teigia žmonių ambasados vadovė.

Ekspertė rekomenduoja išbandyti nemokamus kursus, kurios galima rasti „LinkedIn Training“ ar „Cousera“ interneto svetainėse. Atkreipkite dėmesį, kad šiose platformose pateikiami įvairių sričių mokymai, o kai kuriuos iš jų baigus suteikiamas tai įrodantis sertifikatas. Nemokamus kursus galite rasti ir „edx“, tačiau tam, kad turėtumėte oficialų kurso baigimo pažymėjimą, turėsite susimokėti. Galiausiai, mokamus kursus galite rasti ir „Udemy“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją