Technologijos keičia sekėjus

Šiandienos žmogus vis labiau savo kasdienybę sieja su technologijomis. Naujausiais duomenimis, daugiau nei du trečdaliai (67,1 proc.) pasaulio gyventojų naudojasi mobiliaisiais telefonais (t.y. 5,31 mlrd. unikalių vartotojų). 2022 m. pradžioje interneto vartotojų skaičius pasaulyje išaugo iki 4,95 milijardo (t.y. 62,5 procento visų pasaulio gyventojų). Socialinėse medijose veikia 4,62 milijardo vartotojų. Tipinis pasaulinis interneto vartotojas dabar praleidžia beveik 7 valandas per dieną naudodamasis internetu. Galiausiai, žmonių, turinčių kriptovaliutas, skaičius nuo šio laiko pernai šoktelėjo daugiau nei trečdaliu (t.y. šiuo metu apie 10% interneto vartotojų yra įsigiję kriptovaliutų).

Keičiasi ne tik interneto ir socialinės medijos suvartojimo skaičiai, tačiau ir tai, kam ir kaip žmonės pasitelkia įvairias technologines inovacijas.

Šiuos tobulėjančius skaitmeninius sprendimus galiu iliustruoti savo pavyzdžiu. Esu lyderystės srities mokslininkė ir per pastaruosius dešimt metų turėjau galimybę stebėti, kaip inovacijos pakeitė šio lauko tyrimų galimybes. Pavyzdžiui, dabar naudojant dirbtinį intelektą galiu ne tik išmatuoti V. Putino ir V. Zelenskio charizmą, tačiau ir paskaičiuoti, jog V. Zelenskio kalba yra 72 procentais charizmatiškesnė. Taip pat galiu labai lengvai ir greitai iliustruoti sąryšį tarp žmogaus intelekto ir charizmos, paskaičiuoti, jog D. Trumpo 45 minučių trukmės kalboje žodžiai „aš“ arba „mano“ buvo pasakyti 257 kartus, o žodis „Amerika“ - vos 7 kartus. Naudodama mašininio mokymosi algoritmą galiu suklasifikuoti žmones pagal jų ego lygmenį. Tai rodo, jog inovacijos keičia visas industrijas – nuo mokslo iki švietimo ar verslo.
Dr. Vita Akstinaitė

Rytojus bus kitoks

Globalūs pasaulio pokyčiai keičia darbo aplinką ir pobūdį. Organizacijos link virtualaus darbo modelio judėjo dar iki pandemijos, o jai pasibaigus tokiu principu dirbti leidžiančių kompanijų skaičius išaugo dar labiau. Keičiasi ne tik darbo vieta, tačiau ir specifika. Įmonės vis intensyviau diegia technologijas, pasitelkia dirbtinį intelektą bei robotiką, o nauji sprendimai reiškia naujų kompetencijų poreikį iš darbuotojų bei vadovų. Tokie pokyčiai kelią įtampą, tad vis svarbiau tampa pasirūpinti gera savo, kaip lyderio, ir darbuotojų psichologine būsena.

Besikeičianti aplinka papildomų uždavinių sukuria ir vadovams – svarbą įgauna gebėjimas vadovauti virtualioms ar hibridinėms komandoms. Tokie pokyčiai sukelia naujų iššūkių, nes egzistuojantys organizaciniai modeliai ir hierarchinės struktūros nebetinka. Vadovas turi ieškoti naujų sprendimų, lyderystės būdų, jis turi atrasti tinkančius virtualius kanalus pasikeitusiai organizacinei struktūrai.

Visi šie pokyčiai aiškiai signalizuoja, kad rytojus bus kitoks. Iki šiol mes darbą suvokdavome, kaip fizinę vietą, kurioje susitinka darbuotojai, vadovai, kolegos. Ši forma leidžia su savo bendradarbiais gyvai kalbėti ir juos matyti. Tačiau skaitmenizacijos veikiamame pasaulyje šios praktikos keičiasi. Keliamės į virtualią erdvę, kur mūsų skaitmeninė refleksija technologijų pagalba gali virtualiai bendrauti su kitais žmonėmis. Fizinio kontakto sprendimas jau irgi pakeliui.

Tad turime suvokti, kad pasaulis keičiasi, todėl aš – kaip lyderis ir/arba sekėjas - rytoj būsiu kitoks. Linkiu visiems keistis, ir žinoma, nenustoti kritiškai mąstyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją