Beveik penketą metų Švedijoje dirbantis fasadų apdailą ir apšiltinimą vykdančios bendrovės „Kovenda“ Gamybos skyriaus vadovas Artūras Petkevičius tikina, kad skirtumų tarp Lietuvos ir Skandinavijos statybų sektorių yra nemažai.

„Atvykęs dirbti į Stokholmą pirmiausiai pastebėjau, kad labai skiriasi darbo sąlygos ir aplinka. Esu dirbęs statybų bendrovėje Lietuvoje, buvau skaitęs apie tai, kokios turi būti sudarytos darbo sąlygos statybų aikštelėje, bet tik Švedijoje pamačiau tai realybėje. Tvarkingi dušai, normalūs tualetai, žiemą šilta dirbti“, – pasakoja A. Petkevičius.

Jis taip pat pastebėjo, kad Švedijoje labai vertinamas darbuotojo laikas, nes jis yra brangus.

Kartu su kolegomis, dirbančiais šioje Skandinavijos šalyje, A. Petkevičius įvardijo pagrindinius Švedijos statybų sektoriaus ypatumus:

Darbo sąlygos

Darbuotojams suteikiami visi specialūs drabužiai, avalynė ir apsaugos priemonės: šalmai, akiniai, pirštinės. Žiemą suteikiama termoapranga. Į statybvietę Švedijoje negalima įeiti be specialių drabužių. Prieš darbą statybininkams suteikiama galimybė pasportuoti, pasimankštinti.


Statybų darbai Švedijoje žiemą nesustoja, o tai garantuoja stabilų uždarbį. Šaltuoju metų laiku naudojami uždengti pastoliai ir įjungiamas šildymas.

Darbuotojų socialinės garantijos

Švedijoje kiekvienas darbuotojas turi turėti darbo leidimą-kortelę, be kurios net negalima patekti į statybvietę. Taip vykdoma darbo laiko apskaita, paskaičiuojami mokesčiai.

Švedijoje kiekviena įmonė pasirašo sutartį su profsąjunga, kuri kontroliuoja darbo užmokestį. Prieš kiekvieną naują projektą reikia informuoti profsąjungą, ką žmonės dirbs, kiek jų dirbs ir kokie atlyginimai jiems numatyti. Tai – lyg tam tikra atlyginimų inspekcija.

Švedijoje nėra šešėlio statybos sektoriuje, visi sąžiningai moka mokesčius. Verslo skaidrumas yra ne siekiamybė, o normalybė. Įmonės, kurios įkliūna dėl nesąžiningų reikalų, būna tiesiog pasmerkiamos ir išstumiamos iš rinkos, nes niekas nebenori su jomis bendradarbiauti.

Darbų mechanizavimas

Daug darbų statybų sektoriuje Švedijoje atlieka mechanizmai. Čia darbo jėga yra brangesnė nei mechanizmai. Pavyzdžiui, trinkelių klojimą atlieka specialus įrenginys. Pagalbiniai darbuotojai statybų aikštelėje nebereikalingi, viską, ką tik įmanoma, atlieka mechanizmai, nes žmogaus darbas yra brangus.

Ekologija ir tvarumas

Švedams labai svarbi ekologija, aplinkosauga. Statyboms naudojamų medžiagų sudėtis griežtai kontroliuojama. Tikrinami naudojamų produktų sertifikatai, skaičiuojamas iš statybvietės išvežamų atliekų skaičius. Švedijoje tvarumas nėra nauja mada, tai savaime suprantamas dalykas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)