Į svarbiausius klausimus apie fizinio asmens bankrotą atsako advokatų profesinės bendrijos „Černiauskas ir partneriai“ advokatas Vidas Adomaitis.

Kas yra fizinio asmens bankrotas?

Advokato teigimu, iki fizinių asmenų bankroto įstatymo įsigaliojimo 2013 m., Lietuvoje nebuvo teisinių galimybių fiziniam asmeniui bankrutuoti. Buvo galima tik juridinio asmens bankroto procedūra.

„Šiuo metu galiojantis įstatymas apima bet kokį fizinį asmenį, kuris yra nemokus, tačiau yra sąžiningas ir siekia atkurti mokumą. Kaip nurodo kasacinis teismas, fizinio asmens bankroto procesas suteikia galimybę fiziniams asmenims, kurie dėl pablogėjusios finansinės padėties nebegali vykdyti savo įsipareigojimų kreditoriams, grįžti į aktyvią ekonominę veiklą, netapti našta valstybės socialinei sistemai, taip apsaugant asmens orumą, o kreditoriams – suteikiant galimybę atgauti bent dalį skolų“, – pasakoja V. Adomaitis.

Sąlygos paskelbti fizinio asmens bankrotą

„Kasacinis teismas yra nurodęs, kad mokumas gali būti suprantamas kaip potencialus skolininko sugebėjimas turimomis priemonėmis sumokėti už tai, kas įsipareigota, t. y. gebėjimas laiku apmokėti įsipareigojimus, grąžinti skolas, suėjus jų mokėjimo terminui“, – teigia V. Adomaitis.

Taigi, jei tektų įvykdyti asmeninį bankrotą, specialisto teigimu, turi būti tenkinamos išvardintos sąlygos:
* skolų suma turi viršyti 25 MMA, 2022 metais tai sudarytų 18 250 Eur;
* skolų mokėjimų terminai yra pasibaigę;
* nėra galimybių skolų padengti iš turimo turto ar gaunamų pajamų.

„Svarbu nepamiršti vienos iš esminių sąlygų – įstatymas imperatyviai nustato, kad pasinaudoti fizinio asmens bankroto procedūra gali tik sąžiningas fizinis asmuo. Tik sąžiningas bankrutuojančio asmens elgesys gali užtikrinti jo ir jo kreditorių interesų pusiausvyrą. Jeigu nenustatomas šių sąlygų visetas, teismas nepripažins fizinio asmens bankroto“, – pasakoja advokatas.

Jo teigimu, taip pat verta atsiminti ir tai, kad fizinio asmens bankroto atveju, skirtingai nei juridinio asmens bankroto atveju, iškelti fizinio asmens bankroto bylą iniciatyvos teisę turi tik pats fizinis asmuo. Jokie kiti subjektai inicijuoti bankroto proceso neturi teisės, skirtingai nei bankroto versle.

Teisminiai procesai, skelbiant fizinio asmens bankrotą

Prieš paskelbiant fizinio asmens bankrotą yra tam tikrų procesų, kuriuos svarbu atlikti:
Prieš kreipiantis į teismą, privalu ne vėliau kaip prieš mėnesį iki pareiškimo iškelti bankroto bylą pateikimo dienos apie tai raštu pranešti visiems kreditoriams.

Asmuo pareiškimą iškelti bankroto bylą turi pateikti vietovės, kurioje yra jo gyvenamoji vieta, apylinkės teismui.

„Teismui nutarus iškelti bankroto bylą, prasideda antroji bankroto proceso stadija – mokumo atkūrimo plano projekto tvirtinimas“, – teigia V. Adomaitis.

Ši stadija susideda iš kelių etapų:

Mokumo atkūrimo plano projekto rengimas ir svarstymas kreditorių susirinkime (neteisminis etapas);
Mokumo atkūrimo plano projekto tvirtinimas teisme (teisminis etapas).
„Plano įgyvendinimo trukmė paprastai – 3 metai. Tik kreditoriams pritarus plano projektui arba tam tikrais atvejais nepritarus ne tik pirmame, bet ir pakartotiniame susirinkime, skolininkas gali kreiptis į teismą, kad šis patvirtintų mokumo atkūrimo plano projektą“, – tikina specialistas.

Kaip atrodo asmens gyvenimas paskelbus bankrotą?

Vidas Adomaitis teigia, jog laikomasi pozicijos, kad asmuo bankroto procedūros metu neturėtų atsidurti prastesnėje finansinėje padėtyje negu laikotarpiu, kai iš jo turto vykdomas priverstinis išieškojimas. Teismas nusprendžia, kokia suma bus reikalinga pareiškėjui tenkinti kasdienius poreikius. Suma iš esmės gali skirtis atsižvelgiant į visą visumą, t.y. ar gyvenama santuokoje, ar yra nepilnamečių vaikų, globotinių, vertinamos ir kitos aplinkybės, lemiančios būtinųjų išlaidų sumą skolininkui.

„Skolininko nemokumas paprastai atkuriamas grąžinus bent dalį skolų kreditoriams. Tačiau gali susiklostyti ir tokių situacijų, kad visuma požymių, tokių kaip, amžius, galimybė susirasti darbą, sveikatos būklė ir kiti panašūs požymiai lems, jog nemokumo atkūrimo plane nebus numatyta įmokų kreditoriams“, – pasakoja specialistas.

Plano įgyvendinimo laikotarpiu pasikeitus finansinei situacijai, sveikatos būklei ar nevykdant prisiimtų įsipareigojimų, mokumo atkūrimo planas gali būti keičiamas, o jo pakeitimai svarstomi ta pačia tvarka kaip ir pats planas.

„Šiame etape dalyvauja ir bankroto administratorius. Jo pareiga – išlaikyti pusiausvyrą tarp skolininko ir kreditorių. Iš dalies administratorius gina skolininko interesus, tačiau kartu kontroliuoja skolininką, kad būtų tinkamai įvykdyti įsipareigojimai. Dažniausiai bankroto administratorius skiriamas skolininko siūlymu. Nors gali būti situacijų, kada bus skiriamas ir skolininkų pasiūlytas administratorius. Administratorius bankroto procesu metu stebi ne tik įmokų mokėjimų atitikimą planui, tačiau analizuojama ar skolininkas tinkamai naudoja jam skirtas būtinąsias lėšas, siekia efektyviai ir greitai grąžinti skolas, ar skolininkas siekia gauti didesnį darbo užmokestį, elgiasi sąžiningai skolininkų atžvilgiu“, – teigia advokatas.

Visais atvejais, suėjus 3 metų nustatytam plano įgyvendinimo terminui (ir teismui jo nepratęsus), V. Adomaičio teigimu, bankroto byla turi būti baigiama arba bankroto procesas nutraukiamas. Priešingu atveju, bankroto procesui užsitęsus iki neapibrėžto termino, nebūtų pasiekti bankrotu keliami tikslai. Pavyzdžiui, kaip greičiau atkurti fizinio asmens mokumą ir leisti jam grįžti į visavertį gyvenimą.

Fizinio asmens bankroto nutraukimas

Fizinio asmens bankrotas nėra amžinas. Jis, advokato teigimu, gali būti nutrauktas dėl daugybės priežasčių.

„Kartais paiškėja, kad fizinis asmuo pateikė neteisingą informaciją apie savo turtą, pajamas, įsipareigojimus, nemokumo priežastis ir dėl to plane numatytos priemonės gali būti neįvykdytos. Nuslepiama proceso metu gautos lėšos ir kitas turtas, kurių vertė viršija vieną bazinės socialinės išmokos dydį per mėnesį, ir tai gali pakenkti kreditorių interesams ar turėti įtakos fizinio asmens mokumui atkurti. Priežasčių yra ir daugiau, tačiau taip pat gali kreiptis kreditoriai į teismą dėl bankroto bylos nutraukimo jeigu nevykdomas nemokumo atkūrimo planas“, – teigia advokatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją