Skelbimai pažymėti specialiu prierašu

Darbo skelbimų portalai Lietuvoje CV-Online, Cvbankas.lt, cvmarket.lt siūlo nuo karo bėgantiems Ukrainos gyventojams paprasčiau įsidarbinti Lietuvoje. Darbuotojų ieškančios įmonės darbo skelbimuose gali nurodyti, jog yra pasiruošę įdarbinti ukrainiečius. Tokie darbo skelbimai būna pažymėti specialiu užrašu „Приймаємо українців“ (liet. Priimam ukrainiečius), „Вітаємо українців“ ir pan.

Taip pat socialiniuose tinkluose Facebook yra nemažai grupių, kuriuose skelbimai darbo pasiūlymai: „Допомога Україні. Вільнюс“ (liet. Pagalba Ukrainai. Vilnius), „Литва допомагає Україні“ (liet. Lietuva padeda Ukrainai), „Pagalba ukrainiečiams. Klaipėda“ ir kt.

Verkė iš laimės

Grožio namų „Amor“ savininkė Deivilė Lenčiauskienė prieš kurį laiką internete išvydo moters, kuri priglaudė nuo karo pabėgusią ukrainietę, skelbimą. Jame buvo rašoma, kad moteris ieško darbo pagal savo specialybę. Ir štai – Deivilė prieš mėnesį įdarbino masažistę Alioną. Keturiasdešimtmetė moteris į Lietuvą atvyko su vaikais, vyras liko kovoti, o tėvai nusprendė pasilikti tėvynėje.

Prisimindama pirmus susitikimus su Aliona, D. Lenčiauskienė neslepia buvusi sukrėsta išvydusi išsigandusią, nerimo ir skausmo tiesiog persmelktą moterį. Šiandien, sako, ji jau atsigavo ir kur kas daugiau šypsosi.

„Jūs neįsivaizduojate, kiek daug žmonių man skambina ir nori užsiregistruoti pas Alioną į masažus, visi nori ne tik išbandyti, bet ir padėti jai. Aliona yra puiki savo srities profesionalė, tikra meistrė. Ji atlieka kobido masažus, taip pat stangrinančias, atpalaiduojančias bei jauninančias veido procedūras. Klientai negaili gerų žodžių jos rankoms – po masažo pagerėja savijauta, praeina nerimas bei įtampa. Be to, sulaukiu komplimentų ir dėl Alionos būdo: ji rūpestinga, miela, spinduliuoja šilumą, nepaisant to, kad viduje galbūt kunkuliuoja skausmas ir nežinomybė dėl likusių Ukrainoje artimųjų,“ – pasakoja grožio salono vadovė.

D. Lenčiauskienė neatmeta galimybės priimti į darbą ir daugiau nuo karo bėgančiųjų: „Jeigu salone atsiras papildomos vietos, tikrai priimsime darbuotis pas mus. Skatinu ir kitus grožio srities sferoje dirbančiuosius įdarbinti ukrainiečius. Privalome padėti tiems, kuriems reikia pagalbos šiuo baisiu periodu“.

Įdarbino pajūryje

Trumpalaikės nuomos „Cohost.lt“ bendraįkūrėjas Mantas Srėbalius šiuo metu yra įdarbinęs septynias ukrainietes, dar trys laukia, kol bus baigti formalumai ir galės dirbti kambarinėmis.

„Pajūrio regione turime nemažai nuomojamų patalpų, kuriose, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, buvo apgyvendinti nuo karo bėgantys žmonės. Mes su kolegomis padėjome pabėgėliams įsikurti mūsų apartamentuose Palangoje ir Šventojoje, pirkome maistą. Suprantama, kad ukrainiečiams pagal savo specialybę, tarkime, farmacininko, rasti darbą Lietuvoje yra sudėtinga, o pajamų gyvenimui juk reikia,“ – pastebi Srėbalius. Verslininkai moterims pasiūlė kambarinių, valytojų darbus.

„Moterys be galo malonios ir darbščios, tačiau kaip jos jaučiasi viduje – jau kitas klausimas. Pavyzdžiui, viena ukrainietė yra taip sukrėsta, jog išsigąsta net fejerverkų sukelto triukšmo,“ – pasakoja trumpalaikės nuomos bendraįkūrėjas.

Karo siaubą išgyvenantieji ir žinias iš tėvynės nuolat sekantys ukrainiečiai Lietuvoje bando įsikurti, dirbti ir vis pabrėžia esantys dėkingi lietuviams už pagalbą, palaikymą – tai skatina kabintis į gyvenimą, padeda kažkiek nuvyti niūrias mintis. Tačiau labiausiai ukrainietės trokšta, kad jų šalis atsitiestų ir jos galėtų grįžti namo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją