Ką svarbu žinoti norintiems vykti dirbti ir gyventi į Švediją? Įžvalgomis dalijasi Švedijoje fasadų apdailą ir apšiltinimą vykdančios bendrovės „Kovenda“ veiklos vadovė Rita Kucinienė.

1. Gyvenimo būdas. Švedai garsėja savo paprastumu. Jiems svarbu daiktų, pastatų funkcija, kad būtų viskas paprasta, aišku. Švedai gyvena remdamiesi standartais: visos metro stotys yra panašios, žmonių darbo vietos atrodo taip pat, viešbučio kambariai išplanuoti pagal standartą. Norėdami išsinuomoti butą, švedai dažniausiai net nevažiuoja jo apžiūrėti, nes visi butai yra daugmaž tokie pat, belieka tik išsirinkti labiausiai tinkančią vietovę.

2. Kalba. Švedų kalba kilusi iš germanų prokalbės. Kalbančiųjų ja yra apie 9 milijonus. Dauguma švedų kuo puikiausiai bendrauja ir anglų kalba, jos mokosi nuo mažumės. Prieš vykstant į Švediją verta išmokti kelis žodžius ar frazes, nes kalba – raktas į šalies kultūrą.

3. Bendradarbiavimas yra svarbi vertybė švedams. Atvirai išsakyta problema tampa visų problema ir visi kartu padeda ją greičiau išspręsti, nes tik taip pavyks pasiekti bendrą tikslą. Kai tau gerai, ir man gerai – toks yra švedų požiūris, taikomas ir gyvenime, ir versle.
Rita Kucinienė

4. Pasitikėjimas. Švedai yra linkę pasitikėti žmonėmis, nuo to prasideda bet koks bendravimas ir bendradarbiavimas. Švedai sako: tau nereikia įrodyti savo vertės, tau reikia tik pateisinti mano pasitikėjimą.

5. Lygybė tarp lyčių, pareigybių, tautybių – su visais elgiamasi vienodai pagarbiai.

6. Darbo ir laisvalaikio balansas švedams yra labai svarbus. Visas laisvas dienas jie kruopščiai susiplanuoja. Lietuvoje susipažindami klausiame: ką tu dirbi? O švedai klausia: ką veiki laisvalaikiu, kokie tavo pomėgiai?

7. Maistas. Visi žino švediškus mėsos kukulius su uogiene, švedai apskritai mėgsta mėsos patiekalus pagardinti uogiene. Šalyje populiarūs žvėrienos ir žuvies patiekalai. O ar žinojote, kad švedai yra dideli saldumynų ir kavos mėgėjai? Tam jie turi net atskirą žodį – fika. Trumpai tariant, fika yra kavos pertraukėlė, bet plačiąja prasme – tai yra svarbi švedų kultūros dalis. Jiems svarbu kasdien rasti laiko kavos pertraukėlei ir pokalbiui su draugais ar kolegomis.

8. Graži gamta. Miškai, kalnai, ežerai – Švedija garsėja savo nuostabia gamta. Švedams labai svarbu būti gamtoje, laisvalaikiu jie eina į žygius, kopia į kalnus, važinėja dviračiais, žvejoja.

9. Pinigai. Švedija turi savo valiutą – kroną, tačiau grynieji pinigai naudojami retai, visur galima atsiskaityti kortele. Tai – praktiška, patogu, skaidru, nes parodo, kad visi moka mokesčius.

10. Ekologija, tvarumas, aplinkosauga švedams yra įaugę į kraują. Jei norite išmesti šiukšles, nuėję prie konteinerio nerasite vieno bendro. Švedai nuo mažens įpratę rūšiuoti atliekas. Saugodami aplinką keliauti šalies viduje švedai mėgsta ne automobiliais, o traukiniais ar dviračiais.

Darbui Švedijoje ieško patyrusių fasadų meistrų

* Šiuo metu įmonė gali įdarbinti 24 patyrusius meistrus ventiliuojamų ir šlapių fasadų bei klinkerio klijavimo ir mūrijimo darbams.

* Vieta: Stokholmas ir Malmė, Švedija.

* Vidutinis darbo užmokestis: nuo 2 500 iki 3 500 eurų (atskaičius mokesčius).

* Įmonė siūlo:

Du kartus per mėnesį mokamą atlyginimą.
Apgyvendinimą.
Darbo rūbus ir įrankius.
Suorganizuosime kelionę į Švediją ir grįžimą iš jos.
Visos socialinės garantijos.
Papildomą švedišką pensijos kaupimą ir sveikatos draudimą Fora.
Pasirūpinsime kasdieniu transportu iki darbovietės, mokame už vairavimą ir automobilio priežiūrą.
Nuolatinę pagalbą iškilus klausimams.
Neterminuotą kontraktą Švedijos arba Lietuvos įmonėje.

Štai kelios frazės, kurios pravers atvykus į Švediją:

Hej! – Labas!
Tack!/Tack så mycket! – Ačiū/Ačiū labai (švedų kalbos raidė å tariama kaip o, y – specifinis garsas, kurio lietuvių kalboje nėra. Tariamas panašiai, kaip i raidė, tik surietus lūpas ir liežuvį, kad būtų apvaliai).
Jag skulle vilja ha en kanelbulle, tack – Norėčiau cinamoninės bandelės.
Tunnelbana – metro;
Spårvagn – tramvajus;
En färja (färjan) – keltas (ä – tariama kaip e)
Dörrarna stängs – Durys užsidaro – šią frazę dažniausiai išgirsite metro arba traukinyje. (ö – lietuvių kalboje tokio garso nėra, tariama panašiai kaip io).

***

Šis straipsnis yra specialaus KARJERA projekto ciklo „Ieško darbuotojų“ dalis. Jei turite įdomių darbo pasiūlymų ar prie komandos norite pakviesti prisijungti savo srities profesionalus, susisiekite: roma.macijauskaite@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)