Žadama, kad kūrinys sužavės ir vaikus, ir suaugusiuosius. Pasak leidėjų, knygos autorė pataikė tiesiai į dešimtuką: jos meistriškai aprašytas magijos pasaulis tiesia tiltus tarp skirtingų kartų, narplioja bendraamžių patyčių problemas ir kviečia skaitytoją priimti save tokį, koks jis yra.

Prognozuojama, kad knyga taps absoliučiu bestseleriu ir tarptautiniu hitu, o filmas – viena laukiamiausių naujienų. Šį pavasarį vienu metu 36 pasaulio šalyse debiutuojanti knyga „Skandaras ir vienaragių vagis“ pasirodo ir Lietuvoje – ją išleido „Naminuko leidykla“.

Rašyti apie vienaragius pradėjo perdegusi teisininkės kėdėje

„Aš kone paklaikau. Kartojau sau, kad tai netikra, kad tai negali būti tiesa“, – iš britų leidyklos gavusi septynženklę sumą portalui „The Guardian“ prisipažino knygos autorė Annabelė Steadman.

Kiek save prisimena, Annabelė rašyti troško visada, o pirmąją istoriją parašė būdama dvylikos. Vis tik tolesnei rašytojos karjerai koją kišdavo arba baimė, arba pervargimas. Pirminę „Skandaro ir vienaragių vagies“ idėją mažoje juodoje užrašinėje brūkštelėjusi dar 2013-aisiais, autorė kūrybos mūzą anuomet nustūmė į antrą planą ir visą dėmesį sutelkė į tai, ko mokėsi ilgus metus: į perspektyvų teisininkės darbą. Tačiau gyvendama Oksforde ir traukiniu keliaudama į biurą Londone A. F. Steadman kasdien turėdavo gerą valandą laiko vis perdėlioti prioritetus. „Tuo metu mano galvoje dūzgė mintys vien apie nesibaigiančias bylas. Nenorėjau, kad tai tęstųsi amžinai, taigi sustojau“, – „The Guardian“ atskleidė rašytoja.

Supratusi, kad teisininkės karjeroje gerokai trūksta magijos, 2017-aisiais ji užvėrė prašmatnaus biuro Londone duris ir žengė pirmuosius tvirtesnius žingsnius link svajonės rašyti: Kembridžo universitete baigė kūrybinio rašymo magistro studijas ir sugrįžo prie sąmonės gilumoje kelerius metus kirbėjusios istorijos. Taigi, anuomet mažoje užrašinėje gimusi istorija per tris mėnesius tapo beveik 400 puslapių apimties užburiančiu magijos pasauliu, ir tai – tik pirmoji A. F. Steadman knyga.

Autorė žada iš viso penkias šios serijos knygas, kurios augs kartu su skaitytojais, o „Sony Pictures“ jau ėmėsi ekranizuoti pirmąją dalį. Kūrinį adaptuoti ekranams patikėta garsiam scenaristui Jon Croker, parašiusiam scenarijus tokiems kultiniams filmams kaip „Meškiukas Padingtonas“ ir „Meškiukas Padingtonas 2“, „Moteris juodais drabužiais 2“, „Niekas neišeina gyvas“ ir Paulo McCartney „Aukštai debesyse“.

Kalba apie paauglių santykius su šeima ir bendraamžių patyčias

A. F. Steadman tikina niekada nemėgusi spalvotų ir pūkuotų vienaragių, kurių istorijų pabaiga ilga ir laiminga. Jaunosios rašytojos košmaruose ir knygos puslapiuose atgimę padarai yra stiprūs, nuožmūs, neprognozuojami ir mirtinai pavojingi, o juos sutramdyti gali tik į paslaptingą Salą atvykę ir magišką ryšį su vienaragiu užmezgę trylikamečiai.

Skandaras Smitas gyvena su seserimi ir tėčiu, kurį po mamos mirties apėmęs baisus liūdesys. Savimi nepasitikintis ir nuolat bendraamžių pašiepiamas trylikametis iš visų jėgų ruošiasi egzaminui, vildamasis patekti tarp saujelės laimingųjų, kurie gaus progą užsiauginti savo vienaragį, užmegzti su juo magišką ryšį, kartu mokytis, lenktyniauti ir pradėti naują gyvenimą.

Kai pagrindinio herojaus kelionė nuo sutrikusio paauglio iki vienaragio raitelio atrodo ranka pasiekiama, įvykiai pasisuka labai pavojinga linkme. Skandaras sustabdomas prie egzamino durų, naktį į namus pasibeldžia mįslinga žmogysta, o sužinota paslaptis sujaukia trylikamečio svajonių pasaulį – Skandaras supranta, kad jam ir jo bendraamžiams gresia didesnis pavojus, nei jis kada nors įsivaizdavo.

Sudėtingi, daugiasluoksniai ir stebėtinai į kiekvieną mūsų panašūs personažai kuria savitą, iki šiol neatrastą stebuklingą pasaulį, kurio ašis – magiškas ryšys ir žmogiškumo galia. Autorė papildo, kad istorija dar gilesnė: „Skandaras ir vienaragių vagis“ kalba apie santykius su šeima, emocinę sveikatą, draugų palaikymą, vietos po saule paieškas ir absoliutų savęs priėmimą net tuomet, kai pasaulis atrodo nuožmesnis nei kraugeriški vienaragiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją