Užsienio darbdavių dėmesį traukia lietuvių kompetencijos

Pastebima, kad dažniausiai lietuvius specialistus siekia pritraukti bendrovės iš Vakarų Europos, Jungtinių Amerikos Valstijų bei Skandinavijos, rašoma pranešime žiniasklaidai. Pasak užsakomųjų paslaugų bendrovės „Baltic Virtual Assistants“ vadovo Andžej Rynkevič, su šiomis šalimis mus sieja panašus požiūris į darbą, todėl beveik nekyla kultūrinių skirtumų, nebent tenka prisitaikyti prie konkrečios įmonės darbo stiliaus.
Eksperto teigimu, viena pagrindinių priežasčių, kodėl Lietuvos specialistai yra tokie paklausūs ir pageidaujami užsienio darbdavių tarpe, yra aukštos jų kompetencijos.

„Mūsų specialistai išsiskiria noru mokytis ir tobulėti, gebėjimu lengvai bendrauti, greitu darbo tempu, punktualumu bei nustatytų terminų laikymusi. Užsienio darbdaviams taip pat aktualu, kad lietuviai moka nemažai užsienio kalbų, neretai jie ne tik gerai komunikuoja anglų kalba, tačiau dažnai moka ir dar vieną ar net kelias užsienio kalbas, o tai suteikia jiems konkurencinį pranašumą prieš kitų šalių specialistus“, – tikina A. Rynkevič.

Jis priduria, kad užsienio įmonės vertina ir tai, jog mūsų specialistų išsilavinimas dažniausiai neapsiriboja bakalauro laipsniu: „Tai potencialiam darbdaviui rodo, kad žmogus yra žingeidus, ryžtingas.“

Taip pat, darbdaviai iš užsienio dažnai akcentuoja lietuvių specialistų aukštą darbo kultūrą. Jie vertina tai, kad lietuviai yra išsilavinę ir linkę sunkiai dirbti, kad pasiektų karjeros tikslus, sako A. Rynkevič.

„Lietuviams svarbu didžiuotis savo darbu bei darboviete – dykaduoniai, besinaudojantys kitų pasiekimais, komandoje nėra toleruojami. Be to, lietuviai specialistai puikiai geba dirbti tiek individualiai, tiek komandoje, dėl to jie puikiai papildo įvairaus profilio projektus. Svarbios ir asmeninės specialistų savybės: lietuviai dažnai apibūdinami kaip socialūs, gebantys lengvai bendrauti tiek profesinėje, tiek neoficialioje aplinkoje. Jie gerbia savo kolegas ir moka priimti konstruktyvią kritiką bei iš jos pasimokyti,“ – įžvalgomis dalinasi ekspertas.

Dažniausiai ieško finansų ir IT ekspertų

Pasiteiravus A. Rynkevič, kokios srities lietuvių specialistai paklausiausi užsienio darbdavių tarpe, jis sako, kad tendencijos jau keletą metų išlieka panašios – daugiausiai darbuotojų ieškoma IT ir finansų srityse. Visgi, ekspertas atkreipia dėmesį ir į rečiau aptariamą atitikties specialistų (angl. compliance officers) augantį poreikį.

„Pastaruoju metu įmonėms tenka susidurti su vis didesniu visuomenės, investuotojų bei kitų suinteresuotų grupių spaudimu dėl socialinės atsakomybės. Tad natūralu, kad organizacijos ieško specialistų, galinčių užtikrinti įmonės vidinių procesų ar politikos atitiktį įstatymams“, – pasakoja ekspertas ir priduria, jog atsižvelgiant į šiandieninę verslo aplinką, panašu, jog šių specialistų poreikis augs ir toliau.

Technologijos padeda efektyviai organizuoti darbus

Dėl įvairių naudojamų nuotolinio darbo sistemų projektų valdymui, laiko ar užduočių planavimui, Lietuvos specialistus tapo dar lengviau įtraukti į užsienio įmonių veiklą ar projektus. Naujos technologijos leidžia komandoms ne tik efektyviai bendrauti, bet ir atlikti užduotis realiu laiku be jokių trikdžių, tikina A. Rynkevič.

„Technologijų pažanga ir jos teikiamos galimybės neabejotinai padeda pritraukti specialistus. Esminių skirtumų tarp darbo biure ir nuotolinio darbo beveik nebeliko, o projektų sėkmę lemia efektyvus darbo organizavimas ir laiko planavimas. Apskritai, tinkamai išnaudojamos nuotolinio darbo galimybės yra naudingos tiek darbdaviams, nes jie turi galimybę pritraukti reikiamos kompetencijos specialistus nepaisant geografinės lokacijos, tiek darbuotojams, kuriems suteikiama laisvė dirbti lanksčiomis sąlygomis net ir kitoje šalyje esančiai įmonei“, – apibendrina ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją