Lietuvoje jaučiasi saugūs, tačiau nerimauja dėl artimųjų

Tarp šiuo metu VILNIUS TECH besimokančių studentų iš Ukrainos – Anna Khomchenkova iš Kijevo, studijuojanti architektūrą. Mergina pranešime žiniasklaidai teigia, kad universitetas ją džiugina praktiniu ir interaktyviu požiūriu į studijas. Tai leidžia nors trumpam užsimiršti apie situaciją gimtojoje šalyje.

Jai pritaria ir Antoniia Bieliatynska, studijuojanti logistiką, kuri atkreipia dėmesį, jog vos atvykusi į Lietuvą, padedant universiteto specialistams, pavyko greitai integruotis į studijų procesą, gauti itin reikalingą emocinę ir humanitarinę pagalbą, apgyvendinimą ir pan.
Antoniia

Nors šios merginos ir džiaugiasi atvykusios į Lietuvą ir pabėgusios nuo karo, jaučiasi saugios, tačiau neslepia, jog nerimauja dėl Ukrainoje likusių kaimynų, draugų ir artimųjų. Dalis jų slepiasi tuose Ukrainos miestuose, kuriuose dar nevyksta tiesioginės kovos su Rusija.

„Jaučiuosi pasimetusi. Kasdien gaunu informaciją iš karo niokojamos šalies, ten liko dalis man brangių žmonių, jie nespėjo pabėgti iš šalies. Mane pasiekia ir itin skaudžios naujienos – apie esamas karo aukas“, – atvirauja A. Khomchenkova.

Prasidėjus karui – noras išsaugoti savo gyvybę

A. Bieliatynska su savo šeima į Lietuvą atvyko prieš 10 dienų. Čia merginą sužavėjo nuostabi gamta, draugiški žmonės ir skanus maistas.

A. Khomchenkovos istorija kitokia – į šalį jį atvyko prasidėjus karui, bėgo nuo raketų šūvių, apšaudymų, nuolat slėpėsi, saugodama savo gyvybę. Kelionė automobiliu, traukiniu ir net pėsčiomis truko dešimtis valandų.
Anna

„5 valandą ryto už savo lango išgirdau šūvius, sirenų gausmą. Pirmiausia į tai reagavo mano augintiniai, kurie pradėjo inkšti. Tuomet atsitokėjau ir aš. Pirmoji į mano galvą atėjusi mintis – jog praradau savo gyvenimą, nebeliko nieko, kas man buvo svarbu. Po to sekė neigimo, pykčio etapai. Galiausiai supratau, kad šią situaciją turiu priimti, kaip tam tikrą gyvenimo pamoką. Tik liūdna, kad ji tokia skaudi, reikalaujanti aukų“, – patirtimi dalijasi studentė A. Khomchenkova.

Pagalba Ukrainos studentams

Pasak universiteto Tarptautinių studijų centro (TSC) vyriausiosios specialistės Dovilės Jodenytės, į VILNIUS TECH atvykę Ukrainos studentai pirmiausia pervedami į studijuojamą studijų programą, jiems užskaitomi praktiškai visi dalykai, kuriuos jie yra mokęsi. Beveik visiems studentams siūloma prisijungti į tą patį semestrą, iš kurio jie išvyko iš Ukrainos, jiems siūlomos nemokamos studijos.
D. Jodenytė

„Studentams taip pat galima nemokamai gyventi bendrabutyje iki rugpjūčio 31 d., jiems išmokama vienkartinė socialinė stipendija, bus mokama 200 eurų mėnesinė stipendija. Bandome padėti ir kaip bendruomenė – renkame humanitarinę pagalbą iš Ukrainos atvykusiems žmonėms, nes suprantame, kad dalis jų į Lietuvą atvyko neturėdami jokių daiktų, nei asmens higienos priemonių, nei drabužių, batų“, – pasakoja D. Jodenytė.

Vyriausioji specialistė teigia, kad iš Ukrainos atvykę studentai išreiškia norą mokytis lietuvių kalbos, kad galėtų lengviau pritapti svečioje šalyje, lengviau bendrauti ir įsilieti į aplinką. Neužmiršta lieka ir jų emocinė būsena – universiteto specialistai teikia šiuo metu itin reikalingą psichologinę pagalbą.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, visi ukrainiečiai, su kuriais teko bendrauti, yra be galo dėkingi lietuviams už rūpestį ir suteikiamą visokeriopą pagalbą. Karo pabėgėliai teigiamai atsiliepia ir apie visas Lietuvoje veikiančias tarnybas, pavyzdžiui, migracijos ir pan. Tiesa, į šalį kasdien jų atvyksta vis daugiau, tad pagalbą taip pat reikia teikti nuolatos.

„Dėl atvykimo studijuoti į VILNIUS TECH kasdien sulaukiu 10 ir daugiau užklausų. Manau, kad ateinančiomis savaitėmis jų tik daugės. Tiesa, daugiausiai į Lietuvą atvyksta moterys su mažais vaikais, tačiau yra ir studentų. Daugiausiai – pirmakursiai, pabaigę vieną studijų semestrą, kurie nėra šauktinių amžiaus ir jau studijuoja aukštosiose mokyklose. Jie universitete mokosi informacinių technologijų, architektūros, verslo vadybos, logistikos, studijų programose“, – sako TSC vyriausioji specialistė.

D. Jodenytės teigimu, visi Ukrainos studentai, norintys mokytis VILNIUS TECH, dėl platesnės informacijos turi kreiptis į TSC, el. p. tsc@vilniustech.lt. Centro darbuotojai suteiks visą reikiamą informaciją, atsakys į rūpimus klausimus ir pan.

Sukurtas paramos fondas Ukrainai ir jos žmonėms

VILNIUS TECH atsižvelgė į susiklosčiusią situaciją ir vos prasidėjus karui sukūrė paramos sąskaitą, skirtą remti Ukrainai ir jos žmonėms.

Universiteto bendruomenės nariai, įmonės, partneriai bei visi neabejingi, pagal savo galimybes, kviečiami paaukoti ir prisidėti prie pagalbos Ukrainos studentams, ieškantiems karinio prieglobsčio ir atvykstantiems į Lietuvą.

VšĮ Vilniaus Gedimino technikos universitetas
AB SWEDBANK banko sąskaitos numeris: LT69 7300 0100 0245 9025
Pavedimo skiltyje nurodyti: Paramos Ukrainai fondas
Visos paaukotos lėšos bus skirtos paremti Ukrainos studentams, besimokantiems VILNIUS TECH.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją