Bendrovėms, priimančioms darbuotojus iš užsienio, pirmieji žingsniai rekomenduojami universalūs – paruošti atvykstančiam darbuotojui suprantama kalba parengtą darbo sutartį, įmonės politiką. Kaip pasakoja A. Čepukienė, visa tai jų įmonėje buvo paruošta jau anksčiau, kadangi ir prieš karą Ukrainoje įmonėje jau dirbo kolegų iš Gruzijos, Kazachstano, buvo ruošiamasi įdarbinti ir baltarusius.

Šiuo metu įmonė ukrainiečiams siūlo galimybę dirbti gamybos procese – konditerijoje, virtuvėje, taip pat aptarnaujant klientus – baristomis, tam nereikia specialios patirties, darbuotojai yra apmokomi. „Norinčių tikrai yra, intensyviai kalbamės su į Lietuvą atvykstančiais ukrainiečiais ir siūlome jiems galimybę dirbti“, – sako A. Čepukienė.

Lietuviškai nekalbantys darbuotojai įmonėje įdarbinami komandoje kartu su kolegomis, kurie kalba užsieniečiams suprantama kalba – rusų arba anglų. Kaip pasakoja personalo vadovė, dėl kalbos iššūkių dažniausiai nekyla, vyresnės kartos darbuotojai neretai laisvai kalba rusiškai, jaunimas – angliškai, kadangi įmonė tarptautinė, daug darbuotojų supranta abi kalbas, tad iš Ukrainos atvykstantiems darbuotojams dėl to problemų nekyla.
Anot A. Čepukienės, svarbu akcentuoti, kad iš Ukrainos atvykstantys darbuotojai priimami tokiomis pat sąlygomis kaip ir lietuviai. „Įmonėje daug dėmesio skiriame tautybių įvairovei, čia tema turime reguliarius mokymus. Mūsų komandoje jau iš anksčiau dirba kolegų iš Baltarusijos, tad tiek jiems, tiek lietuviams darbuotojams primename, kad iš svetur atvykęs darbuotojas yra lygiavertis, o ne tik pagalbinis, kuriam galima nurodyti atlikti tik mažiau kompetencijos reikalaujančius darbus“, – pabrėžia ji.

Šiuo metu įmonėje dirba arba įdarbinimo procesą yra pradėję 10 į Lietuvą atvykusių ukrainiečių. Įmonės atstovės sako, kad tikimasi, jog šis skaičius artimiausiu metu augs, ieškoma galimybių, kaip įdarbinti ukrainiečius „Narvesen“ kioskuose, kur įprastai dirba po vieną darbuotoją.

Priimant iš Ukrainos atvykstantį darbuotoją siekiama pasirūpinti, kad naujoji darbovietė jam būtų patogiai pasiekiama nuo namų, prireikus rekomenduojama patogiausias susisiekimo būdas – troleibusai ar autobusai. Jeigu yra galimybė, darbo vieta siūloma kuo arčiau namų.

Darbovietė taip pat padeda pasirūpinti reikalingais dokumentais, ne tik nurodo institucijas, į kurias reikėtų kreiptis, bet prireikus ir palydi, kad kuo sklandžiau pavyktų gauti reikiamus dokumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją