1. Dirbkite mėgstamą darbą

Kanados universiteto Albertos provincijoje darbuotojų atlikto tyrimo duomenimis, norint jaustis laimingiems ir mažiau pavargti darbo metu, reikia aiškiai įsivaizduoti mūsų atliekamo darbo tikslą.
Kiekvieną dieną stenkitės galvoti apie tai, kam jūsų darbas galėtų būti naudingas, bent truputį.
Atsiminkite – kiekvienas darbas duoda rezultatą, kuris kažkam reikalingas. Paskui susikoncentruokite į tai, ką asmeniškai jums duoda darbas, kokius savo poreikius dirbdami patenkinate, kokių tikslų pasiekiate.

Galiausiai pasistenkite kasdien užfiksuoti, kas gero įvyko darbe. Kuo dažniau kartosite šiuos tris žingsnius, tuo labiau patenkinti ir energingi jausitės, tuo mažiau šansų bus pervargti.

2. Atverkite langus

Visų pirma, vėdindami patalpą, ją atvėsiname. Darbe kur kas labiau pavargstame, jei oro temperatūra yra 28 laipsniai karščio ir daugiau. Antra, atidarę langą, sumažiname anglies dvideginio koncentraciją, pastarąjį dalis ekspertų sieja su pervargimu darbe.

„Dienai bėgant, patalpoje didėja anglies dvideginio koncentracija, jeigu patalpoje nėra geros ventiliavimo sistemos, – aiškina klimato kontrolės namų sąlygomis specialistas Richardas Berry‘is.
Jeigu jūsų biure mažai langų arba jie neatsidaro, įsigykite augalų – jie sugeria anglies dvideginį ir kitokius orą teršiančius elementus.

3. Tiesiai sėdėkite
Jeigu visą dieną sėdite susikūprinę, jūsų raumenys būna įsitempę, todėl išvargstate. „Kai kūprinatės, jaučiatės mažiau patrauklūs, tai veikia nuotaiką, sukelia nuovargį“, – mano fizioterapeutė Sammy Margo. Ji pataria sėdėti taip tiesiai, lyg kas norėtų ištraukti iš po jūsų kėdę.

4. Atlikite užbaigtų ir neužbaigtų darbų reviziją

Nebaigti darbai geria mūsų energiją. Mintys apie juos persekios namuose, trukdys ilsėtis. O jei darbo dienai baigiantis skirsite laiko ir surašysite tai, ką spėjote atlikti, taip pat sudarysite rytojaus užduočių sąrašą, yra šansų išeiti iš darbo jaučiant pasitenkinimą dėl nudirbtų darbų ir energijos užtaisą.

5. Patikrinkite kompiuterio ekrano aukštį

Jeigu darbo dienos pabaigoje pavargsta akys, galbūt jūsų kompiuterio ekranas yra netinkamame aukštyje. Oftalmologai rekomenduoja pasirinkti akims patogius šriftus, ne mažiau nei 12 dydžio. Svarbu, kad ekranas būtų 33–59 cm nuo veido atstumu, o ekrano centras – maždaug akių lygyje. Nepamirškite nuvalyti dulkių nuo ekrano – dėl jų gali prastėti matymas, tada akys patirs papildomą krūvį.

6. Naudokite žydrą šviesą
Surėjaus universiteto tyrėjai ištyrė – tie, kas pakeitė įprastas elektros lemputes į žydro atspalvio lemputes (kurių šviesa artimesnė dienos šviesai), dieną būdavo mažiau mieguisti.
„Žydra šviesa stimuliuoja melatonino receptorius galvos smegenyse, kurie atsakingi už budrumo palaikymą organizme“, – teigė tyrimo autorius daktaras Derkas Janas Dijkas.

7. Po kiekvieno pokalbio telefonu atsigerkite vandens

Jeigu jūsų darbe dažnai pokalbiai telefonu, nuovargio priežastis gali būti dehidratacija. Amerikiečių Kovos su stresu centro tyrėjai padarė išvadą – skambučių centrų darbuotojų pagrindinė nuovargio priežastis yra nuovargis nuo pokalbių telefonu.

Kai kalbame, iš burnos gleivinės garuoja drėgmė. Kuo didesnė dehidratacija, tuo tirštesnis kraujas, tuo prasčiau jis išnešioja deguonį.

Įpraskite po kiekvieno pokalbio telefonu atsigerti kelis gurkšnius vandens, tai padės tiek jūsų balso stygoms, tiek teigiamai veiks savijautą.

8. Stebėkite talijos apimtį

Taivano universitete atliktas tyrimas parodė – moterys, kurių talijos apimtis yra daugiau nei 80 cm, pavargsta dvigubai greičiau už savo koleges. Gydytoja Marilyn Glenville mano, kad gausesnė streso hormonų, ypač kortizolio ir adrenalino, gamyba skatina kauptis riebalams pilvo srityje.
Jei pasistengsite sumažini streso ir stebėsite liemens apimtį, tikrai sugebėsite tausoti energiją dienos metu.

9. Tinkamai maitinkitės

Jeigu pietų laikotarpiu energijos ima mažėti, o paskui užsimanote saldumynų, tikėtina, kad netinkamai maitinatės, teigia dietologas Nigelas Denby‘is. „Greitai įsisavinamų angliavandenių, pvz., sumuštinio su balta duona, energija greitai išeikvojama“, – sako jis.

Sumažinkite savo racione angliavandenių kiekį, pakeiskite juos lėtai įsisavinamais angliavandeniais, pvz., viso grūdo miltų duona, valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Žmonės, kurie subalansuotai maitinasi, vidutiniškai turi 10 kartų daugiau energijos už tuos, kurie neįtraukia į savo racioną naudingų maisto produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją