Naujoje mokymų klasėje – šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo įranga. Modernius įrenginius klasėje sumontavo saulės elektrinių ir šilumos siurblių UAB „Saulės grąža“ darbuotojai. Nors baigiamieji apdailos darbai numatyti gegužę, anot Jeruzalės mokymo centro mokytojo Artūro Banuškevičiaus, klasėje besimokantieji jau dabar gali ne tik įgyti praktikos dirbdami su šilumos siurbliais, bet ir atnaujinti turimas žinias.

„Neretai šilumos siurblių specialistams trūksta praktikos, nes apie tai, kaip montuoti, taisyti, prižiūrėti įrenginius jie mokosi tik teoriškai. Dažnas perskaitytą ar išgirstą informaciją bando pritaikyti praktiškai tik pradėjęs dirbti su realiais projektais. Todėl pirmieji bandymai neretai būna nesėkmingi – padaroma klaidų. Tačiau net ir ilgamečiams darbuotojams kyla iššūkių. Senesnio tipo įrenginiai buvo gan primityvūs, todėl ir problemas spręsti buvo paprasčiau. Dabartinė šilumos siurblių įranga modernėja, rinkoje populiarėjančios sistemos yra kintamos galios, automatizuotos, o jų veikimas paremtas sudėtingais valdymo algoritmais. Todėl natūralu, kad prieš dešimt metų įgytas žinias reikia atnaujinti“, – pastebi specialistas.

Mokysis su nauja įranga

Jeruzalės mokymo centre šilumos, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų montuotojo mokymų programa pradėta siūlyti dar prieš metus. Vis dėlto, tam, kad mokymai būtų aktualūs ir naudingi ruošiant šių dienų specialistus, atsirado ir naujos, modernios erdvės poreikis.

„Ieškodami sprendimų, kaip turėtų atrodyti klasė, pirmiausia norėjome, kad besimokantieji galėtų teorines žinias pritaikyti praktiškai dirbdami su nauja įranga. Tą dabar ir galime pasiūlyti susidomėjusiems mokymais. Šilumos siurblių klasėje įrengtos šildymo ir kondicionavimo sistemos su įvairaus tipo įrenginiais: oras-oras, oras-vanduo, trivamzdė VRF sistema, leidžianti vienu metu šildyti ir vėsinti skirtingas patalpų dalis. Taip pat sumontuoti sieniniai, lubiniai, palubiniai įrenginiai, hidrauliniai mazgai ir kiti aktualūs sprendimai. Nauja įvairi įranga leis besimokantiems detaliai išanalizuoti šilumos siurblių montavimo subtilybes, atpažinti gedimus bei juos pašalinti, pritaikyti įvairius centralizuoto valdymo sprendimus“, – sako A. Banuškevičius.

Tikimasi iki 200 specialistų kasmet

Anot A. Banuškevičiaus, norintiems tapti šilumos siurblių montuotojais, svarbu teigiamai nusiteikti ir norėti pasisemti kuo daugiau žinių.

„Pradedantiesiems rekomenduojame 9 mėnesius trunkantį šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo (ŠVOK) sistemų kursą, kurio metu besimokantieji sužinos ne tik apie šilumos siurblių technologijas, bet ir vėdinimo sistemų ypatumus, santechniką, – pasakoja mokytojas. – Jau dirbantys specialistai arba turintieji pradines bazines žinias gali rinktis F-dujų (fluorintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų) mokymo programą, kuri orientuota į šias dujas naudojančias sistemas: šilumos siurblius, šaldymo įrenginius. Tokių mokymų trukmė – 1,5 savaitės, o sėkmingai išlaikius praktinių ir teorinių žinių egzaminą, suteikiamas pažymėjimas. Taip pat, galima papildomai arba atskirai susipažinti su šaldymo sistemų litavimo pagrindais.“

Pasak mokytojo, tikimasi, kad kasmet ŠVOK sistemų bei F-dujų mokymus sėkmingai užbaigs 150-200 specialistų, kurie bus detaliai susipažinę su rinkoje naudojamais įrenginiais.

Laukia perspektyvi rinka

Tiek Jeruzalės mokymo centro dėstytojai, tiek atsinaujinančios energijos įmonės specialistai sutaria, kad naujoji erdvė studentams suteiks galimybę po kurso įsidarbinti perspektyvioje srityje, o įmonėms – sulaukti kvalifikuotų darbuotojų.

„Energetiškai efektyvus pastatas šiandien jau nebeįsivaizduojamas be šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos. Tai reikalauja ne tik dėmesio kokybiškiems įrenginiams, bet ir atsakingo specialistų, galinčių juos montuoti ir prižiūrėti, rengimo. Tikimės, kad naujoji klasė bus puiki erdvė būsimiems specialistams įgyti praktinių žinių, kaip montuoti naujausius šilumos siurblius gyvenamuosiuose namuose, butuose, komercinėse patalpose bei juos prižiūrėti“, – komentuoja „Saulės grąžos“ komercijos direktorė Deiminta Noreikienė.

Ji pastebi, kad atsinaujinančios energetikos, šildymo ir vėsinimo sritys vis dar yra nišinės, tačiau sparčiai auga: „Jos labai greitai vejasi tokias sferas kaip pardavimų vadyba, viešasis administravimas, finansai ir kt. Atlyginimas taip pat gali motyvuoti – šilumos ir kondicionavimų sistemų montuotojai gali uždirbti 1000–2000 eurų į rankas. Kaip rodo darbo skelbimai, tokių darbuotojų ieškome ne tik mes, bet ir kitos įmonės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)