„Šiuo metu jie yra Ukrainoje ir gina tėvynę nuo okupantų. Mes labai tikimės, kad jie sugrįš gyvi ir sveiki“, – sako vadovas.

Pakalbinome restorane „Sugamour“ įdarbintas dvi ukrainietes.

Rūsyje slėpėsi 5 paras

Konditerė Lillia Lynnik iš Charkivo į Lietuvą atvyko kovo pradžioje. Buvo jau anksčiau susitarusi dėl darbo „Sugamour“, tačiau karas procesą gerokai paspartino.

„Prasidėjus bombardavimui, buvau pas dukrą. Viskas prasidėjo 4 ryto ir atrodė kaip kadrai iš filmo,“ – sako 52 m. Lillia. Su dukra namo rūsyje praleido 5 paras, išeidavo tik įsigyti maisto ir apsidairyti, ar visi gyvi.

Moteris įdarbinimo dokumentus buvo palikus darbe, tačiau kai nusprendė bėgti dėl nesiliaujančio bombardavimo nerizikavo vykti jų pasiimti, tad į kelią išsiruošė taip kaip stovi.

„Net į namus man nebepavyko užsukti. Lietuviai man pasakė, kad neieškočiau tų dokumentų, o tik rūpinčiausi savo saugumu. Taigi tiesiog taip, su krepšiu ant peties, pėsčiomis, nes miesto transportas nebekursavo, patraukiau į stotį. O ten – minia. Visi bijo. Traukiniai perpildyti. Šiaip taip susiradau kamputį ir pajudėjome link Lenkijos. Iki sienos važiavau 4 paras. Vien pasienyje praleidau daugiau nei 12 valandų“, – ir dabar atsimindama atsidūsta moteris.

Lillia pasakoja, kad Lenkija priėmė draugiškai ir svetingai. „Galėjau rinktis – likti ar važiuoti į kitas šalis. Lietuva man pasiūlė tokį pat saugumą kaip Vokietija ar Bulgarija, tačiau „Sugamour“ suteikė man galimybę dirbti. O to man dabar reikia labiausiai. Supratę, jog man nepavyksta pajudėti iš Lenkijos, jie pasiėmė mane ir parsivežė pas save“, – džiaugėsi.

Lillios dukra liko Charkive. Ji tik ką ištekėjo, o jos vyras išėjo kariauti. Lillia mano, jog dukra, nors to ir nesako, bet taip pat eis į karą.

Lillios namas, motes turimomis žiniomis, dar tebestovi, bet jai tai mažai rūpi. „Mes turėjome atidaryti rekonstruotą seną, dar tarybiniais laikais statytą baseiną. Mes taip juo džiaugėmės ir didžiavomės... Tačiau jis buvo sugriautas dar man nepalikus Charkivo. Kaip ir mūsų miesto parkai. Ir pastatai... Bet mes viską atstatysime. Ne pirmą kartą tai darom, atstatysim ir dabar“, – tvirtybės ir tikėjimo nepraranda prieglobstį Lietuvoje radusi ukrainietė.

Atvykus pirmiausia – psichologo pagalba

Odesos gyventoja Olga Rotar taip pat jau buvo susitarusi dėl darbo „Amber Food“ grupėje, tik laukė vizos į Lietuvą.

„Karas jau buvo prasidėjęs, kai man paskambino įmonės atstovė iš Lietuvos ir pasakė, kad nebedelsčiau ir kuo skubiau palikčiau Odesą, nes manoma, jog ją gali atakuoti, – apie skambutį kovo pradžioje pasakoja 33 metų ukrainietė. – Įspėjimų apie oro antskrydžius buvo, ne kartą užkaukus sirenoms lėkėme slėptis į rūsius, tačiau užpuolimų išvengėme. Gatvėje važinėjo tankai, tačiau ne užpuolikų – mūsiškiai.“

Moteris nebedelsė ir jau netrukus buvo pakeliui į traukinių stotį. Traukinys į Lvivą buvo sausakimšas, užpildytas net koridorius. Olga džiaugiasi, kad pasitaikė malonus palydovas, kuris pasiūlė moteriai prisėsti ant apversto ir pledu uždengto kibiro. Į gulimas vietas, kurios atsilaisvindavo tarpinėse stotyse, būdavo susidariusios eilės. Žmonės laukė vildamiesi, kad bent kiek galės prigulti ir numigti.

Olga iš traukinio persėdo į autobusą, vežantį link Ukrainos ir Lenkijos pasienio, tačiau iki sienos likusius 15 km teko įveikti pėsčiomis.

„Būdama pabėgėlių registracijos centre pamačiau savanorius iš Katovicų, kur gyvena ir dirba mano pažįstamas. Taip aš ten ir atsidūriau – buvau labai pavargusi, tenorėjau išsimaudyti, išsiskalbti drabužius ir pamiegoti. Iš Katovicų traukiniu pasiekiau Varšuvą, buvau apgyvendinta pas savanorius, kurie man davė ir drabužių, ir lagaminą. O tada jau kitą dieną išvykau į Vilnių, čia atsiradau kovo 8-ąją“, – pasakoja.

Ukrainoje liko Olgos mama, brolis, sesuo su šeimomis. Visi jie gyvena nuo Odesos 40 kilometrų esančiame kaime. „Jie bijo, ypač dėl vaikų. Mama – gana silpnos sveikatos. Tikiuosi, jiems nieko blogo nenutiks“, – Olga su artimaisiais kasdien susisiekia ir žino, kad kol kas kaime ramu, tik netoliese, panašu, prasidėjusios karinės pratybos.

Restorane „Sugamour“ Olga pradėjo dirbti ne iš karto. Vos atvykusi ji itin blogai jautėsi, prireikė ir psichologų pagalbos. „Emociškai buvau visiškai išsekusi ir nestabili“, – neslepia pašnekovė ir pripažįsta, kad specialisto pagalba padėjo „grįžti į save“. Šią savaitę Olga jau dirba restorano virtuvėje.

Paklausta apie karą, Olga mano, kad jis ilgai netruks ir, be jokios abejonės, jį laimės Ukraina. „Žinoma, visi suprantame, kad po tokio karo ilgai bus sunku, tačiau mes, ukrainiečiai, esame tvirta tauta – atsigausime ir pastatysime naują Ukrainą. Ir kaip žmonės būsime dar jautresni, dar empatiškesni“, – Olga nežada prarasti vilties.

Įdarbins dar bent 100 pabėgėlių

„Amber Food“ yra 60 restoranų valdantis tinklas, kuriam priklauso 12 skirtingų prekės ženklų maitinimo įstaigos: „Sugamour“, „Charlie Pizza“, „Katpėdėlė“, „Manami“, „La Crepe“, „Guacamole“, „Lunch up“, „Skonis“, „Grill Terrace“, „Mollusca“, ir kt.

Direktorius G. Balnis teigia, kad įmonės yra pasirengusios įdarbinti dar mažiausiai 100 karo pabėgėlių. Siūlomi darbai picų kepėjams, virėjams, konditeriams, padavėjams.

„Nereikalaujam iš pabėgėlių jokių specifinių kvalifikacijų. Perdarėme kasas, kad jose būtų galima dirbti įvairiomis kalbomis. Vengdami nesusipratimų, pasirūpinome darbuotojų, kurie dirba su klientais ir nemoka lietuviškai, identifikacija. Taigi – įdarbinsime visus, kurie nori dirbti“, – sako vadovas.

Be darbo įmonių grupė rūpinasi ukrainiečių apgyvendinimu, maitinimu, buitimi, padeda jiems kontaktuoti su artimaisiais ar juos atsivežti į Lietuvą. Viešbutyje „Metropolis“ padeda kurti laikiną pabėgėlių bazę.

„Krizėms įveikti skiriama ir psichologo pagalba. O mūsų darbuotojai susivienijo ir renka daiktus bei pinigus pabėgėlių būtiniausioms reikmėms“, – nėra abejingų nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams.

Šiuo metu „Amber food“ ukrainiečiams (ir ne tik jiems) siūlo užimti šias darbo pozicijas:

1. Padavėjas (-a). Darbas Vilniuje

Darbo pobūdis: klientų aptarnavimas; bendravimas su virtuve; darbas R-keeper kasos aparatu (išmokys).

Reikalavimai darbuotojui: orientacija į svečią, jo poreikius ir aptarnavimo kokybę; darbo komandoje įgūdžiai.

Įmonė siūlo: lankstų darbo grafiką, derinamą su studijomis; didelį arbatpinigių potencialą; laiku mokamą sutartą darbo užmokestį ir motyvacinius priedus už gerus darbo rezultatus; skanius pietus ir kavą su tik personalui skirta nuolaida.

Atlyginimas: nuo 730 €/mėn. neatskaičius mokesčių.

2. Barmenas (-ė). Darbas Šiauliuose

Darbo pobūdis: profesionalus klientų aptarnavimas; kavos gamyba, gėrimų paruošimas bei pateikimas.

Reikalavimai darbuotojui: puikūs darbo komandoje įgūdžiai. Barmeno darbo patirtis nebūtina (apmoko). Užsienio kalbų žinojimas būtų privalumas).

Įmonė siūlo: įdomų ir dinamišką darbą draugiškame kolektyve; lankstų darbo grafiką, derinamą su studijomis; laiku mokamą sutartą darbo užmokestį ir geras darbo sąlygas; skanius pietus ir kavą su tik personalui skirta nuolaida.

Atlyginimas: nuo 700 €/mėn. į rankas.

3. Virėjas (-a). Darbas Kaune, restorane "SUGAMOUR desert butique"

Darbo pobūdis: karštų ir šaltų patiekalų gamyba.

Reikalavimai darbuotojui: darbas komandoje: patirtis.

Atlyginimas: nuo 850 €/mėn. į rankas.

4. Picų kepėjas (-a)

Darbo pobūdis: picų gamyba restorane, pagal įmonėje patvirtintas technologines korteles.

Reikalavimai darbuotojui: atsakingumas; galimybė dirbti slenkančiu darbo grafiku (pamainomis); virėjo darbo patirtis.

Įmonė siūlo: įdomų ir dinamišką darbą draugiškame kolektyve; laiku mokamą sutartą darbo užmokestį ir geras darbo sąlygas; skanius pietus ir kavą su tik personalui skirta nuolaida.

Atlyginimas: nuo 800 €/mėn. į rankas.

5. Gamybos vadovas (-ė)

Darbo pobūdis: organizuoti ir užtikrinti sklandų virtuvės darbuotojų darbą; užtikrinti gamybos kokybės standartų laikymąsi; vykdyti finansinę – ūkinę veiklą, rengti ataskaitas.

Reikalavimai darbuotojui: vadovaujamo darbo patirtis viešojo maitinimo srityje; stipri virėjo darbo patirtis; viešojo maitinimo - gamybos – išmanymas; darbo kompiuteriu įgūdžiai.

Įmonė siūlo: darbą draugiškame kolektyve; motyvuojantį darbo užmokestį; visas socialines garantijas.

Atlyginimas: nuo 1000 €/mėn. į rankas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)