„Aukštosios matematikos tikrai reikia ne kiekvienam, bet jei žmogus turi gyslelę matematikai, loginį, kritinį mąstymą, tai matematikos studijos suteikia labai didelį potencialą profesinei karjerai“, – sako „Vilniaus plano“ Intelektualių sprendimų ir duomenų valdymo skyriaus duomenų vadovas Stasys Savilionis.

„Aš nebuvau tuo mokiniu, kuris jau dešimtoje klasėje žino, kuo taps užaugęs. Patiko istorija, tačiau iš tiesų geriausiai sekėsi matematika. Ten aiškios taisyklės, aiškūs kriterijai, patiko tų kriterijų dėliojimas, todėl pasirinkau KTU taikomosios matematikos studijas ir dėl savo pasirinkimo nesigailiu. Visiems, kurie turi gyslelę matematikai, siūlau studijuoti būtent taikomąją matematiką. Lietuvos universitetai ruošia tikrai kompetentingus specialistus, kurie graibstomi ir privačių įmonių, ir valstybinių įstaigų“, – sako S. Savilionis.
Stasys Savilionis

Baigęs studijas KTU, S. Savilionis dar dvejus metus studijavo Danijoje, tačiau joje pasilikti neketino: „Dar studijuodamas gavau pasiūlymą prisidėti prie inovatyvių sprendimų kūrimo Lietuvoje, tai mane paskatino sugrįžti ir kurti Lietuvai“, – sako jis.

Pokyčiai vyksta miestiečiams nenujaučiant

Įgijęs patirties privačiose įmonėse, apie naują karjeros stotelę S. Savilionis ėmė mąstyti sužinojęs, kad Vilniuje ketinama steigti naują duomenų centrą. Tokie centrai didžiuosiuose pasaulio miestuose užima svarbią vietą, o Vilnius yra vienas iš duomenų centrų lyderių regione.

„Darbas su duomenimis, jų analizavimas, modelių kūrimas, simuliacijos mane „vežė“ visą gyvenimą. Kolegos apie mane pasakytų, kad esu tas, kuriam toks darbas yra gyvenimo dalis“, – sako S. Savilionis.

SĮ „Vilniaus plane“ buvo įkurtas Intelektualių sprendimų ir duomenų valdymo skyrius, S. Savilionis į jį dirbti perėjo nedvejodamas. Skyriaus specialistai rūpinasi, kad iš savivaldybės įmonių ar kitų institucijų suplaukę duomenys būtų apdoroti, išanalizuoti, sutvarkyti ir pateiktos rekomendacijos. Duomenys vertinami 10-yje apibrėžtų Vilniaus miesto krypčių, tokių kaip sveikata, judumas, kultūra, švietimas ir kitos. Pavyzdžui, jau dabar galima prognozuoti, kiek ir kokių sveikatos specialistų reikės 2030 metais, ar tai, kuriose Vilniaus miesto rajonuose saugiausia gyventi.
„Kokią naudą duomenų analizė ir rekomendacijos duoda miestiečiui? Tarkime, aš ketinu kraustytis į Antakalnį, tačiau nežinau, kokia situacija ten su darželiais. Mūsų pastangų dėka žmogus be didesnio vargo galėtų sužinoti, kad, tarkime, artimiausias vaikų darželis nuo jo planuojamo įsigyti būsto nutolęs pusę kilometro, tačiau laisvų vietų šiame darželyje nebus artimiausius penkerius metus“, – dėsto specialistas.

Duomenų analizė skatina ir racionalią miesto plėtrą. „Tarkime, žinome, kad tam tikrame miesto kvartale gyvena daugiau senjorų, tačiau išanalizavus duomenis tampa aišku, kad po dešimties ir daugiau metų čia kursis daugiau jaunų šeimų. Taigi, jei dabar tame kvartale galbūt reikia bibliotekos, tai po dešimties metų aktualiausias bus mokymo įstaigų kiekis. Tokias prognozes gavę miesto vadovai gali pradėti planuoti vienų ar kitų įstaigų plėtrą“, – sako S. Savilionis.
Pasak jo, sričių, kuriose duomenų analitikas gali inspiruoti pokyčius, yra begalė. Šie specialistai nepriima sprendimų, tačiau motyvuotai pasiūlo, kokius sprendimus įgyvendinti. Rekomendacija turi remtis tam tikrų modelių ar simuliacijų pagalba gautais įrodymais. Duomenų analitikas – kartu ir laborantas, ir tyrėjas: jis pats ar su komanda surenka reikiamus duomenis ir pats, remdamasis mokslinėmis hipotezėmis, ieško iškeltos užduoties sprendimo. Tam prireikia programavimo ir duomenų bazių kalbų, o tai – vėlgi taikomoji matematika.

Atsipalaiduoti padeda dviratis ir kelionės

Stasys neslepia, kad jo darbas ne visada baigiasi po darbo valandų. „Netgi laisvalaikiu kartais kažką pamatai, ir šauna netikėta mintis. Išsiugdžiau įprotį tokias mintis užsirašyti ir pasiųsti sau į elektroninį paštą. Jas vėliau realizuoju darbe“, – sako S. Savilionis.

Duomenų vadovą džiugina, kad dėl tokio požiūrio į darbą artimieji ir draugai jo nesmerkia: „Jie supranta, kad tai, ką aš ir mano bendradarbiai kuriame, susiję ir su jais – dirbame vardan miesto, kuriame patys gyvename, gerovės“.

Pailsėti nuo įtempto darbo S. Savilioniui padeda dviratis ir kelionės. „Su draugais esame įkūrę dviračių klubą, kuris rengia išvykas ir ilgesniais, kelių šimtų kilometrų atstumais. Mindamas pedalus palaikai gerą fizinę formą, ugdai ištvermę, nukreipi savo mintis kita linkme. Dar viena man ir mano šeimai malonumą teikianti veikla – kelionės, kuriose prapleti akiratį, įgyji naujų patirčių. Esu aplankęs nemažai įdomių šalių, tokių kaip Iranas, Jordanija, Islandija, Gruzija“, – vardija S. Savilionis.

Reikalingi ir Lietuvoje, ir užsienyje
Už mėgstamą darbą gaunamas atlygis Stasiui suteikia galimybę tenkinti pomėgius: „Matematikos studijų diplomą turinčiam jaunam žmogui atsiveria didelės galimybės. Remdamasis savo patirtimi galiu pasakyti, kad žmonių, kurie gebėtų kritiškai vertinti situaciją, išmanytų verslo procesus, mokėtų rasti reikiamus duomenis ir jų pagrindu pateiktų argumentuotus sprendimus, labai trūksta. Jie turi didžiulę paklausą“.

Pasak S. Savilionio, surinkti duomenys leidžia priimti racionalius logiškus sprendimus ir eliminuoti galimas klaidas: „Duomenų analitiko potencialas yra didžiulis. Ir jis dar labiau augs. Pasaulis tampa vis labiau orientuotas į prognozes, šių specialistų ieško tokie gigantai, kaip IBM ar Google. Matematikos žinių turinčiam kūrybingam žmogui atviros durys ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“.

Analizuojant duomenis, modeliuojant scenarijus galima nuspėti ateitį ir tuo pačiu pasiruošti laukiantiems iššūkiams. „Tai reiškia, kad specialistų, turinčių kritinį mąstymą, programavimo žinių bei gebančių surinkti duomenis ir juos apdoroti, visada trūks, todėl jaunimui, kuris nėra „susipykęs“ su matematika, tokios studijos yra puiki galimybė ne tik saviraiškai, bet ir karjerai ar gerbūvio susikūrimui“, – sako S. Savilionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)