„Top Employers Institute“ vertina organizacijas pagal tai, ar jų žmogiškųjų išteklių strategija atitinka geriausias pasaulines praktikas ir naujausias tendencijas. Tyrimas apima 6 žmogiškųjų išteklių sritis, kurias sudaro 20 temų, įskaitant žmonių strategiją, darbo aplinką, talentų pritraukimą, darbuotojų mokymąsi, gerovę ir įvairovę, įtrauktį ir kt.

Prestižiniai apdovanojimai yra skiriami tik toms įmonėms, kurios savo darbuotojams, nepriklausomai nuo jų pareigybių ir statuso, suteikia išskirtines darbo ir tobulėjimo sąlygas. Gauti sertifikatą siekiančios organizacijos turi pasižymėti ir pažangiomis personalo valdymo praktikomis bei naujais sprendimais, jeigu šį apdovanojimą jos jau yra gavusios anksčiau.

Tarp pasauliniu mastu įvertintų įmonių – dvi Lietuvoje atstovybes įkūrusios tabako bendrovės: „JTI Baltic“ ir „Philip Morris“ koncernui priklausančios įmonės – „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“, prekybos tinklas „Lidl Lietuva“, tarptautinė energetikos bendrovė „Ignitis“, transporto ir logistikos įmonių grupė „Hegelmann Group“, finansinių paslaugų centras „Dana Lithuania“ ir paslaugų centras „Cognizant Technology Solutions Lithuania“.

„Ignitis grupė“ – pirmoji lietuviško kapitalo įmonė, gavusi šį apdovanojimą

„Gavome visame pasaulyje pripažįstamą įvertinimą, kuris leidžia lygiuotis su stipriausiais pasaulio darbdaviais ir patvirtina, kad grupėje esančios darbo sąlygos yra išskirtinai geros. Maža to, esame pirmoji lietuviško kapitalo įmonė, gavusi šį apdovanojimą“, – sako „Ignitis grupės“ organizacinio vystymo vadovė Živilė Skibarkienė.

Šis „Top Employer“ sertifikatas, pasak Ž. Skibarkienės, nėra vienkartinis įvertinimas – tai tęstinis įpareigojimas, kad darbuotojų gerovei įmonė teiks išskirtinį dėmesį ir toliau.

„Įvertinimas užfiksavo, kur mes esame stiprūs, bet taip pat – kur turime tobulėti. Tad, norėdami išlaikyti šį „top“ darbdavio titulą, turėsime nuolat žengti į priekį, nes šią pažangą kasmet seks sertifikuojančioji organizacija“ – sako „Ignitis grupės“ atstovė.

„Ignitis“ yra didžiausias elektros ir dujų tiekėjas Lietuvoje, teikiantis visas svarbiausias energetikos paslaugas daugiau kaip 1,6 mln. mūsų šalies gyventojų. Nuo 2013 m.„Ignitis" veiklą vykdo Latvijoje bei Estijoje, o nuo 2017 m. – ir Lenkijoje.

Rekordiniai pasiekimai – 8 kartą iš eilės tarp geriausių pasaulyje – „Philip Morris“

Prestižinis „Top Employer“ apdovanojimas Lietuvoje veikiančioms įmonėms „Philip Morris Baltic“ ir „Philip Morris Lietuva“ suteiktas jau aštuntą kartą iš eilės. „Top Employers Institute“ geriausio darbdavio sertifikatu įmonės įvertintos už nepriekaištingą žmogiškųjų išteklių strategiją bei praktikas, kurios yra nukreiptos į darbo sąlygų bei aplinkos gerinimą, darbuotojų savijautą ir organizacijos indėlį kuriant geresnį darbo pasaulį.
„Jau dvejus metus gyvename naujoje realybėje ir susiduriame su nuolatiniais pokyčiais bei neapibrėžtumu. Tuo pačiu tiek patys darbuotojai, tiek vartotojai tikisi iš įmonių vis daugiau socialinio atsakingumo. Tad dabar kaip niekada yra svarbūs papildomi veiksmai, kurie padeda užtikrinti darbuotojų fizinį ir psichologinį saugumą bei motyvaciją“, – sako Philip Morris Baltic“ Žmonių ir kultūros vadovė Baltijos šalims Sandra Daukšienė, pabrėždama, kad gautas įvertinimas svarbus ir todėl, kad parodo, jog nepaisant sudėtingo meto, įmonėms pavyko užtikrinti ne tik darbuotojų gerovę, bet ir nuolat tobulinti egzistuojančius procesus bei programas.

Viena iš „Top Employers Institute“ įvertintų naujų „Philip Morris“ iniciatyvų Lietuvoje – naujos darbo formos ir atnaujintas veiklos vertinimo procesas. „Siekdami dar labiau užtvirtinti darbuotojų rezultatų pasiekimų svarbą kaip svarbą, įvedėme formalizuotą vertinimą ne tik už pasiektus tikslus, bet ir už tai, ar tikslus pasiekėme demonstruodami reikiamas ir tinkamas elgsenas“, – pasakoja S. Daukšienė.

„Top Employers Institute“ taip pat vertino darbuotojų gerovę ir pastangas ją užtikrinti, pavyzdžiui, kaip įmonės rūpinosi darbuotojais pandemijos metu. „Philip Morris“ įmonėse Lietuvoje pernai buvo įvestas hibridinis darbo modelis, leidžiantis biuro darbuotojams ne mažiau kaip 40 proc. dirbti pasirinktoje nuotolinėje darbo vietoje, pasirūpinta jos įrengimu.

Ne mažiau svarbi čia dirbančių darbuotojų emocinė sveikata: įmonėje nuolatos organizuojamos sesijos ir mokymai bei papildomos iniciatyvos, kurios padeda darbuotojams jaustis emociškai sveikesniems, o nuo pandemijos pradžios darbuotojams ir jų šeimos nariams sudaryta galimybė gauti savalaikę psichologinę ir emocinę pagalbą. Taip pat siekiama užtikrinti gerą fizinę komandos savijautą: finansuojami sporto užsiėmimai, privatus papildomas sveikatos draudimas, skiepai.

„Philip Morris Baltic“ įmonių darbuotojai, esantys vaiko priežiūros atostogose, ir toliau išlieka organizacijos dalimi. Jiems taikoma metinė darbo užmokesčio peržiūra, jie kviečiami į įmonės šventes, gauna dovanas ir pan. Siekiant padėti po pertraukos grįžusiems tėvams kuo sklandžiau integruotis profesiniame gyvenime bei derinti darbą su vaikų auginimu, veikia „Laimingų tėvų“ (angl. Happy Parents) programa. Po vaiko priežiūros atostogų grįžę tėvai pirmą mėnesį gali dirbti lanksčiu darbo grafiku ne visą darbo dieną, bet ne mažiau kaip 50 proc. savo darbo laiko, ir gauti 100 proc. savo darbo užmokesčio.

S. Daukšienė teigia, kad „Philip Morris“ įmonėse taip pat nuolat vykdomi nuomonės tyrimai, kuriais siekiama įvertinti, ar taikomos personalo valdymo priemonės bei suteikiamos naudos atitinka darbuotojų lūkesčius. Vykdomos apklausos ir apie darbuotojų įsitraukimą į veiklą, vadovavimo kokybę, atlygį bei pripažinimą. Į apklausų rezultatus atsižvelgiama įgyvendinant organizacijos pokyčius. O pastaraisiais metais pokyčių būta didelių – įmonė tapo inovatyvia technologijų kompanija, kurianti mokslu pagrįstus, mažiau kenksmingus produktus.

„Philip Morris International“, kurios dvi įmonės veikia Lietuvoje, taip pat yra viena iš 11 tarptautinių organizacijų, kurioms suteiktas šių metų „Global Top Employer“ sertifikatas.

„Philip Morris Lietuva“ – pirmasis užsienio investuotojas Lietuvoje. Nuo 1993-ųjų Lietuvoje veikianti įmonė yra ir viena didžiausių šalies mokesčių mokėtojų. Per pastarąjį dešimtmetį bendrovės „Philip Morris Lietuva“ ir „Philip Morris Baltic“ į Lietuvos valstybės biudžetą sumokėjo daugiau kaip du milijardus eurų įvairių mokesčių.

Ketvirtą kartą iš eilės pastebėta „Lidl Lietuva“

Prestižiniai „Top Employer 2022 Lietuva“ ir „Top Employer 2022 Europe“ sertifikatai už augantį dėmesį savo darbuotojams, tobulinamą papildomų naudų sistemą ir kasmet gerinamas darbo sąlygas, prekybos tinklui jau ketvirtus metus iš eilės suteikti ir „Lidl Lietuva“.

„Lidl Lietuva“ generalinis direktorius Radostin Roussev-Peine džiaugiasi, kad ir šiemet prekybos tinklui pavyko išpildyti vis aukščiau keliamus sertifikavimo kriterijus.

„Per penkerius veiklos metus pasiekėme išties daug. Tapome svarbiu žaidėju darbo rinkoje, daug mūsų inicijuotų naujovių jau tapo rinkos standartu. Tačiau negalime sustoti, nes mums svarbiausia – nuolat praaugti save. Siekiame būti geriausiu darbdaviu savo darbuotojams, tad visus šiuos metus kryptingai gerinome darbo sąlygas, skatinome vidinę ir tarptautinę karjerą, didinome atlyginimus ir plėtėme siūlomus naudų paketus. Tarptautinis „Top Employer“ sertifikatas motyvuoja tiek esamus, tiek būsimus mūsų darbuotojus bei padeda kurti profesionalią aplinką, kurią užtikriname prisidėdami prie darbuotojų asmeninio ir karjeros augimo“, – sako R. Roussev-Peine.

Sertifikavimo ir tyrimo organizatorių išvados parodė, kad vienas pagrindinių „Lidl Lietuva“ išskirtinumų žmogiškųjų išteklių valdymo srityje yra lygių galimybių užtikrinimas visiems darbuotojams. Įmonė taip pat įvertinta už taikomas papildomas priemones darbuotojų motyvacijai ir tobulėjimui užtikrinti, gebėjimą pritraukti talentus bei visos komandos kasdienybę palengvinančius skaitmenizuotus personalo valdymo sprendimus.

Pasak „Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės Sandros Savickienės, praėjusiais metais visiems „Lidl“ darbuotojams pristatytos mentorystės ir dalinimosi patirtimi iniciatyvos bei toliau vykdyta e-mokymų programa žymiai prisidėjo prie tokio pozityvaus rezultato.

Diegdama naujas iniciatyvas bei plėsdama jau anksčiau komandos nariams siūlytų naudų apimtis, „Lidl Lietuva“ puoselėja auginančią, įtraukiančią darbo kultūrą. Įmonė rūpinasi, kad darbuotojai tiek darbe, tiek namuose jaustų geras emocijas ir palaikymą. Viena iš įgyvendinamų priemonių – praėjusių metų pabaigoje pasirodžiusi pagalbos programa „Gali mumis pasikliauti!“. Paskambinę visą parą veikiančiu nemokamu telefonu darbuotojai ir jų šeimų nariai gali gauti anoniminę psichologo, teisininko ar asmeninio finansų specialisto pagalbą, darbuotojams siūlomas papildomas privatus sveikatos draudimas. Šaltojo sezono metu gripo vakcinų pageidaujančius darbuotojai ir jų vaikai iki 14 metų skiepijami nemokamai, o rudenį visiems komandos nariams dovanojami imunitetą stiprinantys vitaminų rinkiniai.

S. Savickienė priduria, kad konkurencingas atlyginimas taip pat prisideda prie įmonės komandos narių motyvacijos augimo bei aukštesnės klientų aptarnavimo kokybės užtikrinimo. Siekdami paskatinti esamus ir būsimus prekybos tinklo darbuotojus, praėjusių metų pabaigoje „Lidl Lietuva“ pranešė apie atlyginimų kėlimą. Naujausiais „Rekvizitai.lt“ duomenimis, „Lidl Lietuva“ darbuotojams mokamas vidutinis atlyginimas prieš mokesčius lapkritį siekė 1883,18 eurus, o nuo šių metų sausio 1 d. visų komandos narių darbo užmokestis padidėjo 5–15 proc. Iš viso bendrovė algų biudžeto didinimui iki 2022 finansinių metų pabaigos papildomai skirs 9 mln. eurų. Siekdami užtikrinti dar didesnį darbuotojų finansinį stabilumą, „Lidl Lietuva“ savo darbuotojams skiria papildomus finansinius priedus ir premijas. Jiems įmonė pernai skyrė daugiau nei 1,7 mln. eurų.

„Lidl Lietuva“ šiuo metu dirba daugiau nei 2,5 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 60 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvių 24-uose šalies miestuose.

Pirmą kartą pasauliniu mastu įvertinta „Hegelmann Group“

Top Employers Institute“ suteikiamą „Top Employer Lietuva“ sertifikatą pirmą kartą Lietuvoje gavo transporto ir logistikos įmonių grupė.

Šešios „Hegelmann Group“ įmonės – UAB „Hegelmann transporte“, UAB „Hegelmann Logistics“, UAB „Hegelmann Special Transporte“, UAB „Hegelmann Autotransporte“, UADBB „H Brokers“, UAB „HT Ferry Service“ įvertintos už puikias sąlygas darbuotojams, kurios gali lygiuotis į geriausias tarptautines praktikas.
Aistė Mardosaitė, Hegelmann Group Žmogiškųjų išteklių vadovė

Audito, trunkančio pusę metų, metu įmones vertino nepriklausomo instituto darbuotojai. Jo metu įmonėse geriausiai buvo įvertintos lyderystės, verslo ir žmogiškųjų išteklių valdymo strategijos, darbo aplinkos ir darbuotojų pritraukimo sritys.

„Šis sertifikatas mums yra reikšmingas įvertinimas, kuris patvirtina, kad santykius su darbuotojais kuriame teisinga kryptimi. Kartu tai ir žemėlapis, rodantis kryptį, kur dar galime tobulėti. Būdami „Top Employers Institute“ programoje galime semtis tarptautinės patirties, kaip užtikrinti geriausią komandos vystymo strategiją. Lietuvoje planuojame ir toliau vykdyti plėtrą, todėl darbuotojų gerovės užtikrinimas yra mūsų prioritetas“, – džiaugiasi Tomas Jurgelevičius, UAB „Hegelmann transporte“ generalinis direktorius.

Darbuotojai – įmonės sėkmės garantas, todėl „Hegelmann Group“ stengiasi daug dėmesio skirti jų emocinei gerovei, tobulėjimui ir iniciatyvoms. Įmonėje puoselėjamos motyvacijos ir progreso vertybės, kurios paremtos šeimos, pagarbos, pagalbos ir tvarumo principais.

Visiems tolimųjų reisų vairuotojams dedikuotas projektas „Healthy habits for a truck driver“, skirtas rūpintis vairuotojų sveikata, sulaukė teigiamų įvertinimų tiek iš darbuotojų, tiek ir iš „Top Employers Institute“. Sukurtuose videofilmukuose sveikatos ekspertai dalijasi praktiškais sveikatingumo patarimais, kuriuos vairuotojai lengvai gali pritaikyti kasdienybėje.

Įmonės darbuotojai skatinami prisidėti ir prie įvairių socialinių projektų: taip įgyvendinta medžių sodinimo iniciatyva Kauno rajone, paaukota gyvūnų globos namams ir „Išsipildymo akcijai“. Daugiau nei 3 metus įmonės bendradarbiauja su Kauno klinikomis, kur padėjo įrengti žaidimų erdvę sergantiems vaikams, specialiomis reikalingomis priemonėmis aprūpino Onkologijos ligoninę.

„Hegelmann Group“ ir ateityje planuoja diegti naujoves, leisiančias gerinti darbo sąlygas grupės įmonėse ir užtikrinti, kad darbuotojai bus girdimi. „Stengiamės nuolat tobulinti darbo aplinką savo įmonėse. Itin svarbus žingsnis šia linkme praėjusiais metais buvo aukščiausių vadovų grupės, kuri atsakinga už komandų centralizaciją, procesų vienodinimą ir efektyvesnės darbo aplinkos kūrimą, steigimas. Tai leis sėkmingai tobulėti ir ateinančiais metais“, – sako T. Jurgelevičius.

„Hegelmann Group“ yra tarptautinė transporto ir logistikos įmonių grupė, vykdanti įvairių krovinių pervežimus įvairiomis transporto priemonėmis. Lietuvoje ši vokiško kapitalo įmonių grupė savo veiklą pradėjo 2004 metais.

Lietuvoje veikianti „Dana“ įvertinta 10 šalių už įmonės požiūrį į žmogų

Įmonė „Dana“ net 10 pasaulio šalių pripažinta „Geriausia darbdave“ ir išskirtinai įvertinta už veiklą Europoje.

Belgijoje, Kinijoje, Vengrijoje, Indijoje, Italijoje, Lietuvoje, Nyderlanduose, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose „Dana“ buvo pripažinta geriausiu darbdaviu, sukuriančiu aplinką darbuotojams taikant praktiką, kurioje svarbiausias yra žmogus. Įmonė pelnė ir papildomus apdovanojimus daugelyje kitų šalių, įskaitant Braziliją, Kanadą ir Meksiką.

"Vertiname savo darbuotojus, kuriame juos palaikančią darbo aplinką. Pagarba dirbantiems, sauga ir sąžiningumas yra mūsų veiklos pagrindas", – sako įmonės atstovė Maureen Pittenger, besidžiaugdama, kad „Dana“ gavo aukščiausius įvertinimus beveik pusėje šalių, kurioje veikia, kas rodo, kad įmonė yra teisingame kelyje, akcentuodama darbo kultūros, kokybės bei kompetencijos svarbą.

„Dana“ yra efektyvių varomųjų ir energijos valdymo sprendimų, naudojamų transporto priemonių mobilumo rinkose visame pasaulyje, projektavimo ir gamybos lyderė.

Įmonės, įsikūrusios Maumee, Ohajo valstijoje, JAV, turinčios 38 000 partnerių 33 šalyse šešiuose žemynuose, 2020 m. pardavimai siekė 7,1 milijardo JAV dolerių. Įkurtą 1904 m. „Dana“, kurioje skatinama aukšto našumo kultūra, tvarumas ir socialinė atsakomybė, „Newsweek“ paskelbė viena atsakingiausių Amerikos įmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)