Tai parodė draudimo brokerių lyderės Baltijos šalyse bendrovės „Aon Baltic“ patirtis – jos organizuotuose „Emocinės sveikatos mėnesio“ renginiuose psichologų patarimų klausėsi beveik keturi tūkstančiai dalyvių. Taip buvo siekiama pandemijos išsekintiems darbuotojams padėti žengti pirmąjį žingsnį – susitikus su psichologais ištirpinti baimę, trukdančią spręsti susikaupusias problemas.

„Kai apie sveikatos draudimą kalbamės su įmonių atstovais, visuomet pabrėžiame prevencijos svarbą. Per metus padedame apdrausti apie 60 tūkstančių darbuotojų ir pastebime, kad dabar emocinės pagalbos draudimas tapo toks pat paklausus, kaip ir draudimas nuo fizinių negalavimų. Tačiau kreiptis į psichologus vis dar trukdo baimės ir stereotipai, nors su emocinėmis problemomis pandemijos metu susidūrė daugybė žmonių“, – teigia Skaistė Jaskonė, „Aon Baltic“ motyvavimo programų skyriaus vadovė.

Nuotolinių susitikimų privalumas – pagalbos kreiptis tampa drąsiau

S. Jaskonė kartu pastebi, kad per nuotolį išmokę dirbti lietuviai prisijaukino distancinį bendravimą ir netgi atrado jo privalumų. Į kvietimus anonimiškai pateikti savo klausimus ir susitikti su psichologais atsiliepė neįtikėtinai daug žmonių – kai kurių paskaitų metų prisijungdavo iki tūkstančio dalyvių.

„Pandemija pakoregavo susitikimų formatą ir atradome, kad drąsiau jausdamiesi savo namuose nuotoliniu būdu mankštose ar seminaruose dalyvauja kur kas daugiau žmonių, – tęsia S. Jaskonė. – Dalyvių aktyvumas pranoko lūkesčius – jų skaičius išaugo keturis kartus, palyginti su aktyvumu tiesiogiai organizuotuose seminaruose. O turintys emocinės pagalbos paslaugų draudimą ne tik išgirsta naudingų patarimų, bet ir gali gauti nemokamą individualią psichoterapeuto konsultaciją – tai padeda greičiau išspręsti susikaupusius klausimus.”

Įtampa ir konfliktai persikėlė į namus – ragina kuo anksčiau pradėti spręsti problemas

Nuotolinėms paskaitoms vesti buvo pasirinkti „Asmens sveikatos klinikos“ specialistai, dirbantys ne tik Vilniuje ar kituose didmiesčiuose, bet ir mažesniuose miesteliuose. Klinikos direktoriaus pavaduotojas Andrius Jonutis pastebi, kad palyginti su ikipandeminiu laikotarpiu dabar psichologinės pagalbos besikreipiančių žmonių padaugėjo keletą kartų.

„Nors lietuviai dėl emocinės sveikatos problemų vis dažniau ryžtasi kreiptis į šios srities specialistus, nemažai gyventojų daliai pripažinti psichologines problemas iki šiol yra stigma. Tačiau bazinės žinios ir ankstyvas problemų atpažinimas padėtų greičiau išspręsti neraminančius klausimus“, – teigia A. Jonutis.

Pasak klinikos atstovo, prasidėjus pandemijai iš esmės pasikeitė žmonių gyvenimo būdas, jie daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose, dirba ir mokosi nuotoliniu būdu. Tačiau ne visi šeimos nariai turi po atskirą kambarį, todėl tokiomis sąlygomis kaupiasi nuovargis ir auga konfliktų tikimybė – pradeda erzinti net garsiau kalbantys artimieji, skirtumai darbotvarkėse arba negalėjimas pakeisti aplinkos.

„Jei anksčiau šeimos nariai dažniausiai susitikdavo vakarais ir bendraudavo po keletą valandų per parą, pandemijos metu jie priversti kartu leisti laiką be pertraukų – tai perkėlė įtampą ir konfliktus į namus, žmonėms trūksta erdvės realizuotis profesijose. Nerimas, nuovargis, netikrumo dėl ateities paveikta savivertė ir konfliktai namuose – dažniausiai įvardinamos problemos, kurias greičiau atpažinti ir spręsti padeda specialistai“, – sako A. Jonutis.

Siekiant ištirpdyti žmonių baimę klausti, kas jiems rūpi, į vebinarus dalyviai galėjo jungtis anonimiškai.

„Anonimiškai pateikiami klausimai padėjo psichoterapeutams tiksliau formuoti nuotolinių paskaitų turinį, o dalyviams išgirsti naudingų patarimų“, – teigia A. Jonutis.

Jis pastebi, kad išpopuliarėjus nuotoliniam darbui, žmonės dažniau renkasi distancines individualias konsultacijas, o nutarusiems pirmąkart kreiptis asmeniškai, visada pasiūloma susitikti gyvai, kad su konsultuojančiu specialistu būtų galima susipažinti asmeniškai.

Galimybė suprasti, kaip psichinė sveikata veikia mūsų gyvenimą

Nuotolinėse paskaitose dalyvavo ir telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ darbuotojai, o įmonės žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė taip pat sutinka, kad pandemijos sukelti psichologiniai sunkumai kenkia darbuotojų gyvenimo kokybei, produktyvumui ir santykiams – tiek su kolegomis, tiek su šeimos nariais ir netgi draugais.

„Mes daug dėmesio skiriame rūpinimuisi darbuotojais ir matome, kad pandemija iškėlė naujų iššūkių. Daugeliui žmonių sunku kalbėti apie savo emocijas, jie dažnai neturi įgūdžių įveikti stresą. Todėl susitikimai su psichologais – tai gera galimybė suprasti, kaip psichinė sveikata veikia mūsų gyvenimą, kokios žinios padeda laiku atpažinti problemas ir pradėti jas spręsti“, – sako E. Staniulionė.

Atsižvelgdama į vebinarų populiarumą, „Aon Baltic“ planuoja toliau bendradarbiauti su psichologais. Kone daugiausia dalyvių padėkų buvo gauta, kai emocinės sveikatos specialistai pasidalino rekomenduojamos literatūros, taip pat meninių ir animacinių filmų sąrašais – daugumą jų tinka žiūrėti kartu su visa šeima.

KNYGOS:

Sarah Wilson, „Įveiktas nerimas“
Gintarė Jankauskienė, „Panikos priepuoliai“
David D. Burns, M.D. „Geros nuotaikos vadovas. Nauja emocijų terapija“
Christophe Andre „Netobuli, laisvi ir laimingi“
Melanie Fennel, „Įveikime menką savigarbą“
Susan David „Emocinis lankstumas“
Jeffrey E. Young, Janet S. Klasko „Ištrūk iš spąstų“
Elaine N. Aron „Itin jautrus asmuo“
Christopher K. Germer „Sąmoningas kelias į užuojautą sau“
Pacal Ide „Perdegimo sindromas“
Dr. Henry Cloud ir Dr. John Townsend „Ribos“
Qing Li „Miško maudynės“
Dr. Steven C. Hayes „Išlaisvintas protas“

MENINIAI FILMAI SAVIVERTĖS TEMA:

„Yes Man“ („Jis sako „TAIP“)
„Hichki“
„Last Holiday“ („Paskutinės atostogos“)
„The Devils Wears Prada“ („Velnias dėvi Pradą“)
„Wonder“ („Gerumo stebuklas“)
„Eddie the Eagle“ („Erelis Edis“)
„The Intouchables“ („Neliečiamieji“)
„Patch Adams“ („Lopas Adamsas“)
„I Feel Pretty“ („Aš graži“)
„The Secret Life of Walter Mitty“ („Volterio Mičio slaptas gyvenimas“)

ANIMACINIAI FILMAI SAVIVERTĖS TEMA:

„How to Train Your Dragon“ („Kaip prisijaukinti slibiną“)
„Ballerina“ („Balerina“)
„WALL-E“ („Šiukšlių princo istorija“)
„Finding Nemo“ („Žuviukas Nemo“)
„Inside Out“ („Išvirkščias pasaulis“)
„Zootopia“ („Zootropolis“)
„Monsters“
„Ratatouille“ („La Troškinys“)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją