Nors ši lengvata taikoma ne pirmus metus, tačiau apie ją žino toli gražu ne visi. Priešingai, dažnas suskumba steigti įmones paskutinėmis metų dienomis, o tai jiems yra visiškai nenaudinga.

Dabar apie viską plačiau. Minėtasis lengvatinis 0 procentų pelno mokesčio tarifas taikomas apmokestinant pirmojo mokestinio laikotarpio apmokestinamąjį pelną. Kas tas mokestinis laikotarpis? Mokestinis laikotarpis – tai įmonės mokestiniai (finansiniai) metai, kurie paprastai sutampa su kalendoriniais metais.

Vadinasi, kuo greičiau nuo metų pradžios įsteigsite įmonę, tuo daugiau šansų per ateinančius mėnesius uždirbti pelno ir didesnei apmokestinamojo pelno daliai prisitaikyti 0 proc. tarifą. Pavyzdžiui, jei įmonę įsteigsite sausį, o Jūsų finansiniai metai, kaip įprasta, sutaps su kalendoriniais – turėsite kone 12 mėnesių, per kuriuos uždirbtam pelnui bus taikoma 0 proc. tarifas. Jei įmonę įsteigsite gruodį, jums bus likęs vos vienas mėnuo pelnui uždirbti, kuriam būtų taikomas 0 proc. pelno mokesčio tarifas.

Išimtys

Na ir kaip visada, visos taisyklės turi išimčių bei apribojimų, nes, ko gero, ne vienam skaitančiajam sukirbėjo mintis kasmet įsteigti po naują įmonę.

Vienas tų ribojimų – ši lengvata taikoma tik smulkiajam verslui, kai vidutinis darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių, o pajamos neviršija 300 000 eurų. Beje, vėlesniais metais apmokestinamajam pelnui taikomas 5 procentų mokesčio tarifas, o jei viršijami minėti rodikliai – 15 proc.

Kitas ribojimas, susijęs su įmonės veiklos tęstinumo užtikrinimu: siekiant, kad nebūtų piktnaudžiaujama įstatymo suteiktomis lengvatomis, 0 proc. mokesčio tarifas netaikomas, jei per 3 vienas po kito einančius mokestinius laikotarpius:

1. Įmonės veikla sustabdoma.
2. Įmonė likviduojama ar reorganizuojama.
3. Įmonės akcijos ar dalys perleidžiamos naujiems dalyviams.

Dar vienas ribojimas nustatytas tam, kad tarp asocijuotų asmenų nebūtų išskaidomos pajamos. Tai 0 proc. pelno mokesčio tarifas nebus taikomas, jei bendras darbuotojų skaičius bus didesnis kaip 10, o metinės pajamos didesnės kaip 300 000 metininių pajamų šioms įmonėms:

1. Individualioms įmonėms, kurių savininkai ar jų šeimos nariai yra ir kitų IĮ savininkai.
2. Individualioms įmonėms, kurių savininkas ar jo šeimos nariai paskutinę mokestinio laikotarpio dieną kitoje įmonėje valdo daugiau kaip 50 proc. akcijų (dalių).
3. Įmonėms, kuriose tas pats akcininkas (narys) paskutinę mokestinio laikotarpio dieną valdo daugiau kaip 50 proc. akcijų (dalių).
4. Įmonėms, kuriose tie patys akcininkai ar nariai paskutinę mokestinio laikotarpio dieną kartu valdo daugiau kaip 50 proc. akcijų (dalių).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)