Tai paskatino saugos bendrovę „Eurocash1” Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu padvigubinti greitojo reagavimo budinčių apsaugos darbuotojų skaičių, rašoma pranešime žiniasklaidai. Siekiant operatyviai sureaguoti į tikėtinus incidentus saugomuose objektuose, saugos darbuotojams nupirkti nauji automobiliai su geresniu pravažumu, taip pat organizuojami vairavimo ekstremaliomis sąlygomis ir specialaus fizinio pasirengimo mokymai. Tačiau ekspertai įspėja, kad saugumo priemonių turi imtis ir patys būstų savininkai.

„Patirtis rodo, kad didesnio įsibrovimų ir kitų įvykių aktyvumo reikia tikėtis šventiniu laikotarpiu, tai paskatino mus imtis papildomų priemonių, kad šventiniu laikotarpiu galėtume užtikrinti klientų ir saugomų objektų saugumą, – šių metų situaciją apibūdina Artūras Pranckus, bendrovės elektroninės apsaugos vadovas. – Lietuviams vėl pradėjus keliauti, be šeimininkų priežiūros palikti namai tampa patrauklus taikinys piktavaliams. Tačiau būtinų atsargumo taisyklių norėtume išmokyti ir gyventojus, kad po švenčių netektų skaičiuoti nuostolių.“

Įmonės statistika rodo, kad po kiek sumažėjusio ekipažų nuvykimo skaičiaus pernai, kai dėl karantino ribojimų gyventojų kelionės buvo apribotos, šiemet šie rodikliai „atšoko“. Sušvelnėjus keliavimo ribojimams lietuviai vis dažniau palieka namus ilgesniam laikui, neretai išvykdami už Lietuvos ribų. Šiuo faktu iškart pasinaudojo lengvo grobio ieškantys vagišiai.

Iškvietimų skaičius šoktelėjo po Joninių

Pavyzdžiui, bendrovėje 2019 m. bendras ekipažų atvykimų į saugomus objektus skaičius siekė beveik 29 tūkstančius, pernai kiek viršijo 26 tūkstančius, nors gyventojai esant karantinui daug laiko leido namuose. Tačiau šiemet 26 tūkst. riba jau pasiekta per 11 šių metų mėnesių.

„Per šventes gyventojai dažnai išvyksta į kurortus ar sodybas, arba nutaria paatostogauti užsienyje. Todėl skatiname juos iš anksto pasirūpinti savo būstų saugumu ir nepamiršti įjungti signalizacijos“, – pataria A. Pranckus. Jo teigimu, maksimaliai nuo piktavalių ar buitinių nelaimių namuose apsaugo saugos paslaugos, o patirtus nuostolius padengia draudimas.

„Visada pravartu imtis papildomų saugumo priemonių: jei išvykstate iš namų per šventes, rekomenduojame pasakyti apie tai kaimynams. Vakare viename ar kitame kambaryje deganti šviesa taip pat atbaidys atsitiktinius vagišius, ieškančius namų be priežiūros“, – pasakoja elektroninės saugos vadovas. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad atsitiktinai apvagiama tik nedidelė dalis būstų, o didžioji bandymų įsibrauti dalis atitenka nusikaltėliams, kurie ilgą laiką stebi pasirinktus namus ir jų gyventojus. Pasak A. Pranckaus, vagys paprastai gerai žino, kiek žmonių namuose gyvena, kada ir kokiais automobiliais išvyksta iš namų. O pastebėję, kad būstas be priežiūros paliktas bent kelioms valandoms, organizuoja žaibiškus įsibrovimus ir taikosi į brangias bei greitai realizuojamas vertybes.

Darbuotojus rengia reaguoti net ekstremaliomis sąlygomis

„Laikai, kai vagišiai išnešdavo televizorius ar mikrobangų krosneles, seniai baigėsi. Dabar jie taikosi į pinigus ir papuošalus ir paprastai neblogai išmano, kur jų ieškoti. Geidžiami taikiniai taip pat yra kompiuteriai ir kita išmani technika, kurią nesunku susikrauti per keletą minučių“, – aiškina elektroninės saugos vadovas.

Siekdama kuo greičiau atvykti prie namų, kuriuose suveikė signalizacija, bendrovė bendrovė prieš žiemos šventes papildomai įsigijo didesnio pravažumo naujų automobilių. Taip siekiama užtikrinti, kad į bet kurį objektą būtų galima atvykti per keletą minučių net ir atšiauriomis žiemos sąlygomis. Be to, greitojo reagavimo grupių darbuotojams organizuojami vairavimo sudėtingomis sąlygomis kursai ir specialaus fizinio pasirengimo mokymai.

„Saugodami objektus panaudojame visą kompleksą priemonių – nuo fizinių iki elektroninių, taip pat išmaniųjų sprendimų. Tai padeda ne tik laiku atvykti prie dėmesio reikalaujančių objektų, bet ir greitai aptikti pažeidimų pobūdį, taip pat sulaikyti į turtą pasikėsinusius piktavalius“, – sako A. Pranckus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją