Sutikite, jog tame yra logikos, nes, abejodami savo žiniomis, mes kvestionuojame, stebime, analizuojame. O būdami dėl kažko tikri, tiesiog tuo tikime ir neretai aklai vadovaujamės.

Taigi abejonė, nuolatiniai klausimai yra ne tik sveikintini ir vertingi, bet ir būtini savęs pažinimo procese. Juk Jūs nesate tai, ką apie save galvojate, ar kokiu norėtumėte būti. Jūs esate tai, ką Jūs darote, ką galite pagrįsti savo elgesiu, kam skiriate savo laiką.
Asta Pečiulienė

#1. Kam skiriate savo laiką?

Pasiruoškite nustebti, nes kartais tikite savo paties susikurta legenda apie tai, kas ir koks ar kokia esate. Gal save pristatote ir nuoširdžiai manote, jog esate bendraujanti ir draugiška asmenybė, tačiau turėdami laisvo laiko jį skiriate naujausioms mados tendencijoms, savo garderobo derinių peržiūrai, turimo drabužio persiuvimui į naujesnį modelį. Tam skyrėte 20 valandų per paskutinį mėnesį, o štai su draugais susitikote tik kartą. Tuo tarpu kiti net karantino sąlygomis būrė naujas bendruomenes socialiniame tinkle „Facebook“, su kaimynais rengė nuotolines šventes, inicijavo tarptautinius projektus, nes bendravimas ir bendrystė yra išties svarbi jų asmenybės dalis.

Taigi, o kas Jūs esate šiandien? Lojalus darbuotojas, itin socialiai aktyvus ir ne vienoje visuomeninėje veikloje įsitraukęs pilietis, minimaliai vaikams ir žmonai skiriantis laiko, tačiau save šeimos žmogumi laikantis vyras? Savo srities profesionalė, socialiniuose tinkluose marias laiko kitų asmeniniams gyvenimams skirianti vienišė?

Atsakykite sau labai konkrečiai ir užfiksuokite raštu mažiausiai 15 dalykų, kuriems reguliariai skiriate daugiausiai savo laiko.

#2. Kiek atsižvelgiate į savo jausmus ir išgyvenimus?

Verta atkreipti dėmesį, kiek daug savo pastangų ir energijos atiduodate tam, jog atitiktumėte aplinkos reikalavimus? Ar nepamirštate atsižvelgti į save? Kaip dažnai savęs paklausiate, kas Jums patinka, o kas ne? Neretai tenka konstatuoti, jog Jūs taip stengiatės būti kaip visi, jog nebemokate pastebėti savo asmenybės išskirtinumo ir unikalumo.

Ir tikrai ne visiems bus paprasta. Susidursite su abejonėmis, baimėmis. Gal Jūsų solidus ir gerai apmokamas darbas Jums yra nuobodus ir nuolat patiriate apatijos periodus. Atrodo, tai puiki pozicija, tad kas su Jumis negerai? Tokie vidiniai blokai siejasi su įsitikinimais, ateinančiais iš ankstyvų vaikystės patirčių, kai buvote mokomi nebūti savimi. Nuolat iš tėvų girdimi: „nedaryk“ (kai to labai norėjote), „nepyk“ (kai kažkas sulaužė jūsų mylimiausią žaislą), „neliūdėk“ (kai taip gaila filme mirusio šunelio) buvo paliepimai nebūti savimi ir skatinimai būti priimtinais aplinkai. Natūralu, jog dabar baisu pripažinti tikruosius savo jausmus, nes ten neva glūdi kažkas negalimo, netinkamo, draudžiamo. Tačiau, išdrįsę pasigilinti, palengva mokotės atpažinti ir suprasti savo tikruosius poreikius ir elgesio motyvus.

Taigi pats laikas pasižiūrėti į savo anksčiau užfiksuotus atsakymus ir įsivertinti, kiek ir kas iš to, ką užfiksavote, Jums suteikia vilties, pasitenkinimo, Jus džiugina, o kas skaudina, kelia pyktį, erzulį ir apmaudą. Padarykite atitinkamus prierašus prie įsivardintų 15 veiklų apie tai, kaip jomis užsiimdami jaučiatės.

#3. Ką tai apie mane pasako?

Dabar Jūs jau žinote, kam iš tiesų skiriate daugiausiai savo laiko ir aiškiau suvokiate, kaip tuo metu jaučiatės. Turite galimybę rimtai ir atsakingai pažvelgti į savo gyvenimą ir pasvarstyti, kas jame Jus tenkina, o kas ne?

Gal Jūs leidžiate daug laiko su vaikais, tačiau nuolat jaučiate nepasitenkinimą, nes būnate su jais pikti? Laikas susimąstyti, kaip tai galite pakeisti. Jums patinka kavai ir knygai skiriamas laikas, nes ši veikla Jus įkvepia – gal tokio laiko verta turėti dažniau? Pasirodo, kad važiavimas dviračiu Jums neteikia malonumo, tačiau tuo užsiimate tris kartus per savaitę, o labiausiai patinka sportas treniruoklių salėje vieną kartą per savaitę, nes ten esate su kitais bendraminčiais. Tad gal verta sukeisti treniruočių kiekį vietomis ir taip patirti daugiau sportinio džiaugsmo? O gal užduotys darbe Jums kelia nuolatinę įtampą ir erzulį, nes seniai norite naujų iššūkių? Pats laikas atviram pokalbiui su vadovu arba naujo darbo paieškai.

Šie paprasti trys žingsniai padės Jums aiškiau ir objektyviau įsivertinti ir taip geriau save pažinti. O taikomi periodiškai (bent vieną kartą per tris mėnesius) suteiks galimybę mokytis suprasti tikruosius elgesio motyvus ir paisyti savo poreikius, keičiant tai, kas netenkina. Juk mes nesame statiškos būtybės, todėl įgūdis gilintis į save ir ten ieškoti atsakymų išliks aktualus visą Jūsų gyvenimą.

*Guerrettaz, J., & Arkin, R. (2014). Who Am I? How Asking the Question Changes the Answer Self and Identity, 14 (1), 90-103 DOI: 10.1080/15298868.2014.955049
(https://digest.bps.org.uk/2015/01/07/some-people-think-they-know-themselves-well-but-do-they-really/; https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15298868.2014.955049)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)