Žmogiškumas – pagrindinė socialinio darbuotojo savybė

„Gimiau ir užaugau Kaune, po mokyklos baigimo daviau sau progą palaukti ir atrasti tikrai dominančią specialybę. Po ilgų paieškų atradau socialinio darbo studijų programą, kurioje dėstomos temos man buvo labai artimos“, – pasakoja kaunietis.

L. Klovas pasakoja, jog pačioje pradžioje net nesuvokė, kokia tai plati specialybė, šis supratimas aplankė žymiai vėliau. „Socialinis darbas visų pirma yra žmogiškumo išbandymas ir išeičių ieškojimas bet kokioje situacijoje“, – sako vyras, pridurdamas, jog būtent noras suteikti žmogiškos pagalbos lėmė jo atsiradimą Kauno hospise.

Hospisas rūpinasi Kauno mieste bei rajone gyvenančiais, nepagydoma liga sergančiais pacientais bei jų artimaisiais. Organizacijos darbuotojai bei savanoriai teikia nemokamą medicininę, psichologinę, emocinę, socialinę ir juridinę pagalbą nepagydomiems žmonėms bei jų artimiesiems jų pačių namuose.

Vyras, paklaustas ar socialinis darbas yra sunkus, atsako, jog lengvų darbų, pasak jo, apskritai nėra. „Tačiau, kai dirbi darbą, kuris atitinka tavo asmenybę, vertybes – jis dirbasi šiek tiek lengviau“, – sako „Kauno hospiso namų“ socialinis darbuotojas, pridurdamas, jog „lengvumo“ suteikia ir šalia esantys kolegos, kurie gali suteikti reikiamą pagalbą.

„Bendraudamas su Kauno hospiso pacientais atrandi vis kažką naujo. Pamatai, koks klastingas gali būti gyvenimas ir tuo pačiu metu džiaugsmingas. Kiekvienas pokalbis su pacientu – prasmingas, nes niekada negali žinoti, galbūt jis buvo paskutinis“, – pasakoja L. Klovas.

Pasikeitusios gyvenimo aplinkybės, bet nepakitusi namų aplinka

„Hospisas nėra vienintelė mano darbovietė, todėl čia mano darbo diena dažniausiai prasideda vakare, kai keliauju į pacientų namus. Man svarbu suprasti, ko gali reikėti žmogui, kokie yra jo socialiniai poreikiai“, – apie darbo aspektus užsimena kaunietis.

L. Klovas sako, jog kiekvienam pacientui, kurio gyvenimo aplinkybės pasikeitė, labai svarbu padėti prisitaikyti prie namų aplinkos. „Šioje vietoje daugybė klausimą kyla paciento artimiesiems, todėl man, kaip socialiniam darbuotojui, svarbu laiku ir vietoje suteikti visą reikalingą informaciją bei pagalbą“, – teigia vyras.

„Labai svarbu su pacientais palaikyti nuolatinį ryšį. Paklausti ar viskas gerai, ar jam nieko netrūksta, ko gali prireikti ateityje. Nuolatinis dėmesys padeda pacientams nepalūžti emociškai, o tai yra svarbiau nei gali atrodyti“, – sako L. Klovas.

Gyvas bendravimas – pagrindinė socialinio darbuotojo užduotis

„Savo darbo dienos be gyvo bendravimo su pacientais negalėčiau įsivaizduoti. Žinoma, galima tik tyliai pildyti dokumentus ir į kalbas nesileisti, tačiau hospiso atveju jis nebebūtų toks, koks yra ir koks esu aš kaip darbuotojas“, – pasakoja kaunietis.

Didžiulis krūvis tenka hospiso pacientų artimisiems, kurie dažnu atveju sutrinka išgirdę artimojo diagnozę ir nežino, kokių veiksmų reikia imtis.

„Artimieji įprastai turi gausybę klausimų, jiems labai svarbu, kad pacientas namų aplinkoje jaustųsi kaip tik įmanoma geriau. Todėl mano, kaip socialinio darbuotojo pareiga yra padėti jiems rasti atsakymus į rūpimus klausimus“, – teigia hospiso darbuotojas.

Hospiso sąvoka Lietuvoje vis dar nauja

L. Klovas pasakoja, jog aplinkiniai sužinoję, kad jis dirba hospise reaguoja įvairiai. „Vieni giria, kiti nesuvokia, kodėl ten nusprendžiau dirbti. Tačiau tokia reakcija kyla tik dėl to, jog žmonės nežino apie ką yra hospisas“, – sako vyras, pridurdamas, jog iš vienos pusės, tai normalu, nes juk ne visi mes apskritai su tuo per gyvenimą susiduriame

„Patiems pacientams sunku suvokti, jog visa pagalba, kurią jie gali gauti yra suteikiama nemokamai“, – pasakoja socialinis darbuotojas.

Kaunietis paklaustas, ką jam reiškia darbas „Kauno hospiso namuose“ sako, jog jo dėka niekada nesustoji augti kaip asmenybė. „Čia atėjau vedinas noro padėti žmonėms, tai savotiška savanorystė, kurios metu neprarandi dvasinio tikėjimo. Žymus filosofas Frydrichas Nyčė yra pasakęs: „Žmogus žmogui tiltas“, ši citata geriausiai iliustruoja, ką man reiškia darbas hospiso namuose“, – sako socialinis darbuotojas Lukas Klovas.

Tęsia bendradarbiavimą ir kviečia prisidėti parama

„Kauno hospiso namai“ antrus metus tęsia bendradarbiavimą su vilnos gaminių įmone „Flokati“. Visą lapkritį įsigydami vilnos gaminių paremsite hospisą, nes nuo kiekvieno pirkinių krepšelio sumos 2 % bus skiriami paramai.

„Norime atkreipti dėmesį į šią organizaciją ir svarbų darbą, kurį jie atlieka. Manau turime būti susitelkę, ne tik per didžiąsias šventes. Ne vienas turime ar esame turėję sunkiai sergantį artimąjį. Žinome kaip nelengva tuo metu būna tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Tad labai svarbu, kad yra kas tokiu sunkiu metu gali pagelbėti”, – kalbėjo vilnos gaminių įmonės vadovė Asta Kančelskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)