Viena iš jų – Kauno technologijos universitetas, kurio Alumni asociacija šiemet atšventė dešimties metų jubiliejų. Šventėje dalyvavęs įmonės „Achema“ technikos direktorius Juozas Tunaitis įsitikinęs, kad buvusių auklėtinių ryšys su universitetu yra naudingas abiem pusėms. Jis pats į KTU alumnų veiklą įsitraukė prieš dvejus metus.

„Esu KTU alumnų asociacijos valdybos narys. Su bendraminčiais susitinkame kartą per mėnesį – aptariame svarbiausius veiksmus, numatomus projektus. Savo veikloje, kurią vykdome, matome prasmę, todėl stengiamės būti aktyvūs universiteto gyvenimo dalyviai, pasidalinti savo patirtimi, idėjomis bei prisidėti prie iniciatyvų“, – sako J. Tunaitis.

Universitetas ruošia specialistus

KTU yra viena iš didžiausios Baltijos šalyse trąšų gamyklos inžinierių rengimo kalvių. Technikos direktorius skaičiuoja, kad šiuo metu įmonėje dirba virš 300 inžinierių, diplomus įgijusių šiame universitete.

Pats J. Tunaitis chemijos studijas baigė 1985 metais tuometiniame Kauno politechnikos institute (KPI).

„Chemiko profesiją pasirinkau labiau atsitiktinai. Gyvenau kaime, gerai mokiausi, o kai atėjo laikas studijuoti, Kaunas pasirodė priimtiniausias, todėl įstojau į Chemijos fakultetą. Likau, nes man patiko ne tik pats mokslas, bet ir apie ką mokėmės: įrengimus, įvairius vykstančius procesus“, – prisimena jis.

Po studijų, kartu su būriu bendramokslių, jis gavo paskyrimą dirbti tuometinėje „Azoto“ gamykloje. Lygindamas dabartinius studentus su savo karta J. Tunaitis šypsosi – labiau pasikeitė ne žmonės, o pati aplinka.

„Mes atėjome dirbti akyse nematę kompiuterių. Kai prireikdavo informacijos, žinojome, kad turime nueiti į biblioteką ir skaityti knygas. Dabar biblioteka veikia kaip muziejus. Dabartinis jaunimas puikiai žino, kur yra informacijos šaltinis, o jų kompiuterinio raštingumo nepalyginsi. Tačiau požiūris į darbą vis tik yra panašus – jie pareigingi, viskuo domisi, yra aktyvūs“, – savo kartą su dabartiniais studentais lygina jis.

Dar vienas svarbus apsektas – laisvė rinktis profesinę kryptį. Anksčiau jaunuoliai po studijų būdavo nukreipiami į darbo vietas per daug nesigilinant į jų pačių norus.

„Mes atėjome į gamyklą, nes gavome paskyrimus. Dabar jauni žmonės ateina čia dirbti, nes mato perspektyvas, profesinio tobulėjimo galimybes. Tikriausiai čia ir yra esminis skirtumas“, – pastebi J. Tunaitis.

29 metų darbo stažą įmonėje „Achema“ skaičiuojantis technikos direktorius KTU Alumni asociacijos valdyboje yra pristatomas kaip ambasadorius Jonavoje. Jo iniciatyva alumni judėjimu susidomėjo virš 20 įmonės darbuotojų.

Remia išradėjus ir naujas iniciatyvas

Kalbėdamas apie buvusių studentų vaidmenį universiteto gyvenime, J. Tunaitis išskiria bendradarbiavimo svarbą. Ne paslaptis, kad mokslo bendruomenė ne visada atliepia rinkos ir realaus gyvenimo poreikius, todėl dalijimasis patirtimi, įvairūs projektai bei iniciatyvos padeda megzti abiem pusėms naudingą dialogą.

Taip pat alumnai dalyvauja KTU mokymo programų rengime, studentų darbų gynime bei vertinimo komisijų darbe.

Alumni asociacija didelį dėmesį skiria įvairiems universitete vykdomiems projektams. Vienas iš tokių – didelio populiarumo sulaukianti tradicinė paroda-konkursas „Technorama“. Jos metu studentai pristato įvairiausių mokslo sričių išradimus: nuo inžinerinių prietaisų, informacinių technologijų, humanitarinių ir socialinių mokslų projektų iki maisto bei sveikatos srities inovacijų.

Du dešimtmečius, nuo 2002 metų organizuojamas renginys, šiemet išsiskyrė itin dideliu pristatomų darbų skaičiumi. Jų komisijai buvo pateikta daugiau nei 70.

Gausios komisijos balsai lėmė, kad pagrindinis KTU Rektoriaus prizas atiteko chemijos technologijų srityje pristatytam sprendimui, siekiančiam efektyvesnio odos vėžio ir bakterinių infekcijų gydymo. Šį sprendimą pristatė jungtinė mokslininkų ir studentų komanda iš KTU ir Palackio (Čekija) universitetų.
Tradiciškai KTU bendruomenės prizą įsteigia ir ilgamečiai parodos parteriai – KTU Alumni asociacija, kuriai priklauso ir J. Tunaitis.

„Šiemet prizą skyrėme komandai „Pea to Pork“, kuri pristatė įdomų produktą – mėsos analogą iš žirnių, kurio skonis ir maistinė vertė atitinka kiaulieną. Šis produktas gali būti perspektyvus ir siekiant reguliuoti svorį. Paprastai sakant, apgauni skrandį – galvoji, kad valgai kiaulieną, o iš tiesų – žirnius“, – trumpai prizininkų projektą pristatė jis.

J. Tunaitis nori paraginti visus koncerno „Achemos grupė“ ir dukterinių įmonių darbuotojus pasidomėti savo universitetų alumnų veikla, nes ji gali labai praplėsti akiratį, padėti užmegzti įdomių pažinčių ir vystyti bendruomeniškumą.

„Tai ką mes darome, nėra darbas. Tai – grąža aukštajai mokyklai ir tuo pačiu galimybė plėsti savo akiratį“, – sako J. Tunaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)